Atom otomobiller -270 derecede yarışacak

0

100 kadar atomdan meydana gelen ve sadece 100 nanometre büyüklüğünde olan araçlar, Fransa’nın Toulouse kentinde -270 derecede yarışacak. Yarış, 28 Nisan’da düzenlenecek.

 

Fransa, 28 Nisan’da Bilimsel Araştırmalar Kurumu (CNRS) tarafından organize edilen bir araç yarışına sahne olacak. Her ne kadar ‘araç yarışı’ desek de bu araçlar 100 kadar atomdan meydana geliyor. Söz konusu araçlar sadece 100 nanometre büyüklüğünde. Yani 0.0001 milimetre. Yarış, Youtube’dan da canlı yayınlanacak. Toulouse kentinde gerçekleşecek yarışa, dört araç katılacak.

Yarış pisti, altın bir madalyondan ibaret. Altın, özel yöntemlerle cilalandığında bu nano araçlar için en uygun pistin oluşmasını sağlıyor.

Eksi 270 derecede gerçekleşecek yarış için dünyanın çeşitli yerlerinden dokuz ekip başvurdu. Fakat CNRS’nin geliştirdiği tarayıcı-mikroskop sadece dört aracın yarışmasına imkan tanıyor. Bu mikroskop dikiş makinesi iğnesi gibi bir yüzeyi sürekli tararken aynı zamanda nano araçların ihtiyaç duyduğu enerjiyi çok küçük elektrik akımlarıyla onlara vermiş oluyor. Bu durumda daha iyi tasarlanmış olan nano araç, yarışı önde bitiriyor. Bu araçların parlak jantları, metalik boyaları veya havalı rüzgarlıkları yok. Ama nano teknoloji, insanlığın geleceği için çok şey ifade ediyor.

 

https://phys.org/news/2017-03-world-international-molecular-cars-nanocar.html&prev=search

 

 

Daha fazla bilgi için:

 

 http://nanocar-race.cnrs.fr/indexEnglish.php

 

https://phys.org/news/2016-06-nanocars-rough.html


İTO HABER

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here