Hürkuş füze testini gerçekleştirdi

0

HÜRKUŞ lazer güdümlü uzun menzilli tanksavar füzesi (LUMTAS) ile Konya’da test atışı gerçekleştirdi.

 

Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 2018 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine girmesi planlanan HÜRKUŞ uçağının LUMTAS füzesi atış gösterimi, Karapınar’da bulunan Milli Savunma Bakanlığı Atış Test ve Değerlendirme Grup Komutanlığında yapıldı.

Gösterime, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Savunma Sanayii Müsteşarı İSMAİL DEMİR ve yabancı ataşeler ile askeri ve sivil üst düzey personel katıldı.

SSM inisiyatifiyle başlatılan “Türk Başlangıç ve Temel eğitim Uçağı Projesi” kapsamında üretilen HÜRKUŞ uçağı, TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ tarafından farklı görev senaryolarını destekleyecek şekilde tasarlanan silahlı versiyonuyla, pilot eğitim ihtiyacının yanı sıra hafif taarruz ve silahlı keşif görevlerini düşük maliyet ve yüksek hassasiyetle yapılabilmesi için geliştirildi.

Atış gösteriminde kullanılan LUMTAS ise Roketsan tarafından anti-tank (tandem) harp başlığına alternatif olarak anti-personel harp başlığıyla da kullanılabilecek şekilde tasarlandı. Halihazırda ATAK helikopterine entegre edilen füzeler, sabit kanatlı uçaklar, İHA’lar, kara ve deniz platformlarından da atılabiliyor.

UMTAS- CİRİT VE TEBER KULLANILACAK

LUMTAS haricinde, Roketsan tarafından üretilen, zırhlandırılmış yapı, kendini koruma sistemleri, gece görüş uyumlu aydınlatma, veri linki, lazer işaretleme kabiliyetine sahip elektro optik kamera ve gelişmiş aviyonik sistem özellikleri taşıyan yerli güdümlü mühimmat UMTAS/CİRİT/TEBER ile silahlandırılacak olan HÜRKUŞ uçağı, 5 adet harici yük istasyonu ve bin 500 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesine sahip olacak.

 

MİLLİYET 08.04.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here