Sağlık Alanında 5 Yeni Bilimsel Gelişme

0

Bilimde gerçekleşen güncel gelişmelerin yer aldığı ve GE Türkiye Blog’da sizlerle buluşturduğumuz “Bilimde 5 Yeni Gelişme” yazı serimizi bu hafta “Sağlık Alanında 5 Yeni Gelişme” olarak yayınlıyoruz.

 

1. 3 Boyutlu Kan Dolaşımı

Kaliforniya Üniversitesi’nden bir grup mühendis, 3D üretim yöntemi ile kanı güvenli bir şekilde vücut içerisinde taşıyabilen ve dolaşım sisteminin bir parçası haline gelen yapay damarlar üretmeyi başardı. Üniversite, bu çalışmanın organ naklinde yeni bir dönem başlatabileceğini söylüyor çünkü bütün dokuların ve organların kan dolaşımına ihtiyacı var ve bu sistem bu konuda oldukça yardımcı olabilir. Aynı zamanda 3D üretim ile organ üretilmesi için de bu uygulama yeni bir kapı aralamış oluyor.

2. Nadir Kan Gruplarına İyi Haber

Bristol Üniversitesi’ndeki bilim insanları ve NHS Kan ve Nakil kurumu, nadir görünen kan grupları için kırmızı kan hücresi üretmenin etkili bir yolunu buldular. Gerçekleştirilecek testlerden sonra bu başarı kanıtlanırsa, nadir kan gruplarını taşıyan insanlar için transfüzyon çok daha kolay hale gelebilir ve kan bankaları kısıtlı bölgeler için yeni bir kaynak yaratılabilir. Ekibin çalışması Nature Communications’da yayınlandı.

 

3. Retina Dokusunu Taklit Eden Protez

İtalyan Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları, görme kaybı eğilimli bir göz taşıyan fareye yaptıkları protez ile farenin görme kaybı yaşamasını engelledi. Araştırmacılar, retinadaki reseptörlerin deforme olması ile yaşanan körlüğe bir çözüm getirmiş olabilir. SicienAlert’ta yayınlanan çalışma, basitçe protez dokunun görüntüyü oluşturan fotonları elektrik sinyallerine çevirerek retina dokusunu taklit ettiğini gösteriyor.

 

4. 30 Saniyede Kan Grubu Testi

Çinli bilim insanları sadece 30 saniyede kan grubunu gösterebilen bir kâğıt üretti. Konvansiyonel yöntemlerle bu süre 10-20 dakika arasında sürüyordu. Gelişmiş yöntemler ise genelde 5 dakikanın altına inemiyordu. Şu ana kadar bu sistem %99,9’luk bir doğrulukla kan grubunu teşhis etmeyi başardı. Çalışmanın detayları burada.

 

5. Komodo Ejderi Tedavisi

George Mason Üniversitesi’ndeki biyologlar, Komodo Ejderi kanının ilaçlara dayanıklı bakterilerle savaşmak için gereken bazı maddeleri barındırdığını keşfetti. Bilim insanları bu konuda Komodo Ejderlerine odaklanmıştı çünkü bu sürüngenin salyası 57 farklı cinste bakteriyi barındırıyor ve bu bakterilerin birçoğu da öldürücü. Yine de Komodo Ejderleri bu durumdan pek etkileniyor gibi görünmüyor. Çalışma, hastalıklarla olan savaşta sağlık alanına önemli bir bilgi kaynağı olabilir. Çalışmanın detaylarını buradan görebilirsiniz.

 

http://www.ge.com/tr/  07.04.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here