Yeni iş arkadaşı: Co-bot

0
8 yıl içerisinde iki milyon yeni iş alanı oluşturması beklenen robotlar, çalışanların yeni iş arkadaşları oluyor. İnsanların yeteneklerini tamamlaması üzerine geliştirilen ‘Co-bot’ adlı robotlar, Almanya’daki Ford fabrikasında çalışmaya başladı bile.

Yapay zekanın yön verdiği dördüncü sanayi devrimiyle birlikte yavaş yavaş hayatımıza girmeye başlayan yardımcı robotlar (Co-bot) iş dünyasında çalışanların yeni yardımcıları olmaya hazırlanıyor. Robot teknolojilerinin hem insani değerleri unutturmaması hem de insanlarla robotların işbirliği yapabilmeleri üzerine alıştırma eğitimleri bile verilmeye başlandı. Bu kapsamda Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi, iş dünyasını bekleyen gelecek trendleri paylaşmak amacıyla Workplace Trends Report “İşyeri Trendleri Raporu’nun başlıklarını açıkladı.

ANA HEDEF İNSANA HİZMET
Tüm dünyada çalışanların yeni ‘co-bot’ yani robot iş arkadaşlarıyla tanışması ve işlerini nasıl paylaşacaklarını öğrenmesi gerekeceğine dikkat çekilen raporda; robotların yakın gelecekte yaşama ve çalışma biçimini de tartışmalı hale getireceğine değinildi. İnsanlığa daha fazla fayda sağlamak adına bu robotların hizmete alınması gerektiğine dikkat çekilen raporu değerlendiren Sodexo Araştırma ve Geliştirme Küresel Kıdemli Başkan Yardımcısı Laurent Cousin, “Robotlar hizmetin istikrarlı bir şekilde sürdürülmesine yardımcı olabilir, ancak müşteriler için fark yaratan ‘insan dokunuşuna’ sahip olamaz” diye konuştu.

2 milyon yeni iş alanı

Gelecek 8 yıl içerisinde robotlar sayesinde iki milyon yeni iş alanın oluşabileceğini kaydeden IFR Genel Sekreteri Gudrun Litzenberger ise, “Birçok kişi robotlar konusunda endişeli, ancak 2030’da insanlar, robotların hayatı nasıl kolaylaştırdığını bununla birlikte verimliliği nasıl arttırdığını daha iyi anlayacak. 2030’a kadar, robotlarla her yerde karşılaşacağız ve robotlar bizim için sıradan olacak” dedi.
İŞBİRLİĞİ DENEYLERİ BAŞLADI

Co-bot’lara doğru giden yolda şirketlerin, robotların insanlarla nasıl işbirliği yapabileceğiyle ilgili deneyler yapmaya başladığına da dikkati çeken Cousin, bu konuda şöyle devam ediyor: “Örneğin, Almanya’daki bir Ford fabrikasında montaj hattında insanlarla birlikte çalışan co-bot’lar var. Teknoloji, işlerin tamamını üstlenmek yerine, insan yeteneklerini tamamlayabilir ve arttırabilir. Bu da heyecan verici yeni iş ve çalışma yolları için farklı fırsatlar sunacak.”

 

YENİ ŞAFAK 19.04.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here