BAGEP 2017 Sonuçları Açıklandı

0

Bilim Akademisi’nin, genç bilim insanlarını desteklemek amacıyla verdiği 2017 BAGEP ödülleri açıklandı. Bilim Akademisi üyeleri, farklı alanlarda 278 başvuru içinden seçilen 42 araştırmacı akademisyeni ödüle layık gördü.

Bilim Akademisi tarafından, üstün ve başarılı genç bilim insanlarının belirlenmesi, ödüllendirilmesi ve yeni araştırmalar için desteklenmeleri amacıyla düzenlenen Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanları Ödül Programı (BAGEP) sahiplerini buldu. Bu yıl 278 başvuru içinden 42 bilim insanı ödüle layık görüldü. Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü Mehmet Akif Ersoy Salonu’nda düzenlenen törenin ev sahipliğini Bilim Akademisi Başkanı Prof. Dr. Ali Alpar yaptı. Etkinliğe Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar, TED Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tarımcılar, ODTÜ eski Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar ile birçok üniversitenin rektör ve dekanı ile akademisyenler katıldı. BAGEP programının 5. yılında olduğunu hatırlatan Alpar şöyle devam etti:

ÖDÜL KAZANANLARIN SAYISI 195 OLDU

“42 genç akademisyenle birlikte programımızdan ödül kazanların sayısı 195 oldu. Kuruluşumuzdan itibaren bilimsel liyakat, dürüstlük ve özgürlük olmak üzere üç temel ilkemiz var. BAGEP programı, bu ilkeler üzerinde çalışan bir akademinin aslında sivil toplum tarafından tanınmasıyla ilgilidir. Programın finansmanı devlet bütçesinden gelmiyor. Tamamen sivil toplumdan, kişilerin, ailelerin, bilime destek olmayı hedefleyen vakıfların desteğiyle her sene 40 civarında yeni ödül veriyoruz, bu sayıyı artırmak isteriz çünkü çok sayıda başvuru alıyoruz.

SİVİL TOPLUM TARAFINDAN DESTEKLENİYOR

Sivil toplum tarafından böyle bir girişimin desteklenmesi Türkiye için bir ilk. Türkiye’de ve Türkiye’ye benzeyen başka ülkelerde bir kurum kamu desteği alıyorsa zaman zaman siyaset ve bürokrasi tarafından baskı altına alınabilir. Buradaki ‘devlet bütçesinden para alıyorsun öyleyse şimdiki hükümetin istediği gibi davranmalısın’ yanlış anlayışı oluyor. Sivil toplum tarafından yapılan iyi işler bu nedenle değerlidir. Akademimiz popüler bilimi halka, aktarmak amacıyla bir internet sitesi açtı. sarkac.orgadresinden bilimdeki çalışmaları, yenilikleri yayınlayacağız.”

GENÇ BİLİMCİLERİN KIYMETİNİ BİLİYORUZ

BAGEP’in genç bilim insanlarının kıymetini bildiklerini de ortaya koymak amacıyla düzenlendiğini kaydeden Hacettepe Üniversitesi Rektörü ve Bilim Akademisi üyesi Haluk Özen ise şunları söyledi:
“Genç bilim insanlarına, onların kıymetini bildiğimizi ortaya koymamız çok önemli. Bilim akademisi bilimsel liyakat, özgürlük ve dürüstlük ilkelerini bağımsız bir sivil toplum kuruluşu olarak tanıtmak, örneklemek ve gözetmek için kurulmuştu. O günün koşullarında gerçekten Türkiye biliminde önemli bir karşı çıkışla birlikte bu dernek kurulduğunda, bu günlere gelindiğinde bu ödül törenlerinin beşincisi yapılıyorsa, belki o günlerde bu kadar gelişmenin, katılımın, bu kadar başarının tek bir kesimce beklenmediğini de söyleyebiliriz. Bilim Akademisi Derneği’ni oluşturan ve Türkiye’nin çok değerli bilim insanlarının bu başarıyı ve bundan sonrada birçok başarıları ve birlikteliklerimizi oluşturacak kanıtı olarak görüyorum.”

 

En iyi genç akademisyenlerimizin belirlenmeleri, ödüllendirilmeleri ve yeni araştırmalar için desteklenmeleri amacı ile 2013 yılından bu yana verilen 153 ödüle 42 yeni ödül ekleniyor.

BAGEP 2017 Ödülünü kazanan genç akademisyenleri kutluyoruz. Listeye ulaşmak için lütfen tıklayın.

Ödül Töreni 27 Nisan Perşembe günü Hacettep Üniversites’nde düzenlenecektir.

HÜRRİYET 28.04.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here