TSK’da bir ilk… Kamikaze İHA’lar geliyor

0

Türkiye, insansız hava araçları (İHA) teknolojisinde yeni bir boyuta geçiyor. Milli olarak geliştirilen kamikaze (vurucu drone) ve yapay zeka algoritmalarıyla donatılan gözetleme maksatlı otonom “drone”ların “sürü” şeklinde hareket edip birlikte çoklu drone harekatı yapmaları sağlanacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Savunma Sanayii Müsteşarlığına sistem mühendisliği, teknik destek, proje yönetimi, teknoloji transferi, lojistik destek hizmetleri veren Savunma Teknolojileri ve Mühendislik AŞ (STM), son çalışmalarıyla Türkiye’yi insansız hava aracı teknolojisinde farklı bir noktaya taşıyacak. Şirket, Türkiye’de ilk olan kamikaze ve gözetleme maksatlı otonom drone sistemlerini 13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2017) sergileyecek. Türk mühendisler tarafından özgün geliştirilen ürünler, sahip oldukları üstün taktik özellikleriyle asimetrik harp, terörle mücadele ve güvenlik operasyonlarında kullanılacak.

Yakın zaman içinde testleri tamamlanarak üretimlerine başlanacak “drone”lar, isimleriyle de dikkati çekiyor. İsimlerini, öz Türkçe savunmayı hedefleyen askeri ikonlardan alan “Alpagu”, “Kargu” ve “Togan”ın bu yıl göreve hazır hale gelmesi planlanıyor.


HEM KEŞİF YAPIYOR HEM KAMİKAZE

Asimetrik harp ve terörle mücadele operasyonlarının en kritik ekipmanlarından biri olmaya aday Alpagu, eski Türkçe’de “tek başına düşmana saldıran yiğit” anlamını taşıyor. Otonom veya manuel kullanılabilen Alpagu’nun Togan ve Kargu’dan farkı, sabit kanatlı olması ve bir lançerden fırlatılabilmesi.

Özel tasarımı sayesinde hafif ve kompakt bir yapıya sahip olan Alpagu, tek kişi tarafından azami 45 saniyede kullanıma hazır hale getirilebiliyor.
Kamikaze görevinin yanı sıra keşif ve gözetleme de yapabilen Alpagu’nun taşıdığı patlayıcı, sahada başka bir patlayıcıyla değiştirilebiliyor. Tamamen özgün geliştirilen ve gerçek zamanlı görüntü işlemeyle derin öğrenme algoritmalarının kullanıldığı Alpagu’nun, IDEF 2017’nin en dikkati çekici ürünlerinden biri olması bekleniyor.

“Dağ başındaki gözlem kulesi” ve “Atmaca” anlamlarına gelen STM’nin bir diğer ürünü Kargu, yüksek performanslı seyrüsefer ve hareketli hedeflere yönelik kamikaze özellikleriyle öne çıkıyor. Gece ve gündüz operasyonel faaliyetler için geliştirilen döner kanatlı Kargu, operasyon sahasında çok kısa sürede göreve hazır hale getirilerek tali zararları en aza indirecek şekilde hassas vuruş yapabiliyor. Alpagu’da olduğu gibi otonom veya uzaktan kumandayla kullanılabilen Kargu’nun mühimmatı da arazide kolaylıkla değiştirilebiliyor. Lazer mesafe bulucu, görev iptal, acil imha gibi özelliklere de sahip olan Kargu’nun, asimetrik harp ve sınır güvenliği alanlarında ön plana çıkması bekleniyor.

TEHDİTLERİ TOGAN KEŞFEDECEK

“Doğan” anlamına gelen Togan ise yüksek performanslı uçuş özelliği sayesinde otonom olarak nesne tespiti, teşhisi, takibi ve sınıflandırması yapıyor.
Yapay zeka algoritmalarının yoğun kullanıldığı Togan, 30 kat optik yakınlaştırma özelliğiyle keşif ve gözetleme görevlerinde üstün başarı sağlamak için geliştirildi. Operatöre gerek kalmaksızın uçuş görevini yerine getirebilen, hareketli veya hareketsiz tehditleri otomatik olarak belirleyip sınıflandırabilen Togan, gece ve gündüz operasyonlarında kullanılabilecek şekilde tasarlandı. Tek personelle çok kısa sürede göreve hazır hale getirilebilen ve 40 dakika boyunca havada kalabilen Togan’ın, sürü zekasının ilk milli örneğini teşkil etmek üzere kamikaze dronelar Kargu ve Alpagu ile birlikte çoklu drone harekatı yapacak şekilde kullanılması planlanıyor.

 

HÜRRİYET 07.05.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here