“TÜSİAD Bu Gençlikte İş Var”ın kazananları belli oldu

0

152 üniversiteden 3 bin 706 öğrencinin bin 426 proje ile katıldığı yarışmanın kazananları belli oldu. Yarışmada birinciliği Boğaziçi Üniversitesi’nden “Physhome”, ikinciliği Marmara Üniversitesi’nden “Bizim Ekip”, üçüncülüğü ise Amasya Üniversitesi’nden “Buz Dökücüler” ekibi kazandı

 

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, Sabancı Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Gürallar Yönetim Kurulu Başkan Vekili Esin Güral Argat, BASF Türk CEO’su Buğra Kavuncu ve Yemeksepeti CEO’su Nevzat Aydın’ın jüri koltuğunda oturduğu ödül töreninde, birincilik ödülü Physhome, ikincilik ödülü Bizim Ekip, üçüncülük ödülü ise Buz Dökücüler ekibine verildi.

TÜSİAD tarafından, Türkiye’nin büyümesi ve kalkınmasında aktif rol oynayacak, vizyoner genç girişimcileri ortaya çıkarmak ve inovatif fikirlerini büyük sermaye ile buluşturmak amacıyla düzenlenen “TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var!” yarışmasında kazananlar 17 Mayıs’ta Sabancı Center’da yapılan ödül töreninde belli oldu.

Üniversite öğrencilerine iş fikirlerini, iş dünyasının önde gelen isimleriyle birlikte geliştirerek hayata geçirme imkanını sunan yarışma bu yıl, BASF Türkiye’nin ana sponsorluğunda gerçekleştirildi. Yarışmanın diğer destekçileri arasında Mazars Denge, Gittigidiyor, Özyeğin Üniversitesi, UBS AG, Allianz ve IBM yer aldı.

Türkiye genelinde 73 il ve 152 üniversiteden 3.706 öğrencinin katılımı ile kendi rekorunu kıran “TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var!” yarışmasında, sırasıyla ön eleme, eğitim kampı, TÜSİAD rehberleriyle çalışma ve yarı final etaplarını geçen beş ekip arasından ilk üç şöyle sıralandı:

75.000 TRY’lik Birincilik Ödülü’nü kazanan:

Fizik tedaviyi her zaman, her yerde, en doğru şekilde sunma mottosu ile yola çıkan ve fizik tedavi ve ortopedi hastalarının tedavi süreçlerini istedikleri yerden takip edebildikleri bir mobil sağlık çözümü sunan üç Boğaziçi üniversiteli (Cihat Erbay, Berhudan Aslan, Mahmut Jiyan Aslan) ve bir İstanbul üniversiteli (Safa Andaç) gencin kurduğu Physhome (Aylin Somersan-Coqui’nin rehberliğinde)

50.000 TRY’lik İkincilik Ödülü’nü kazanan:

Sürdürülebilir bir gelecek için, mikrobiyal prosesler kullanarak, daha az kimyasal ve su ile çevreci ve ekonomik endüstriyel deri üretmeyi hedefleyen Marmara Üniversiteli Halil Önder Özbaşak ve Şeyma Öztürk’ün oluşturduğu Bizim Ekip (Ümit N. Boyner’in rehberliğinde)

25.000 TRY’lik Üçüncülük Ödülü’nü kazanan

Enerji iletim hatlarında oluşan buz yükü sorununa uzun ömürlü, akılcı ve düşük maliyetli bir çözüm oluşturmayı amaçlayan projeleriyle Amasya Üniversiteli Buz Dökücüler: Serdar Atmaca ve Lütfullah Kıcık (Ebru Özdemir’in rehberliğinde)

Ödül töreni, yarışmaya katılan öğrencilerin yanı sıra TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri, ekiplerin projelerine rehberlik yapan TÜSİAD üyeleri ve girişimcilik ekosisteminin önde gelen isimlerini buluşturdu.

Bu gurur ve başarı gençlerimize ait

Törenin açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, şunları söyledi: “Yarışmamız, 2011 yılında pilot nitelikte bir proje olarak başladığında hedefimiz, girişimcilik kültürünü gençlerimiz arasında yaygınlaştırmak, gençlerimizin tutkularıyla şekillendirdikleri iş fikirlerine, TÜSİAD bünyesindeki deneyimle rehberlik etmekti. Evet, adı yarışmaydı ama, yarışanlar asla gençlerimizin hayalleri değildi. Yarışan ve kazanan hep Türkiye olacak, projemize katılan gençlerimizden her biri çok önemli değerler elde edecekti. Gelinen noktada, tüm bu temennilerimizin beklentilerimizin de ötesinde gerçekleştiğini görmekten mutluluk ve gurur duyuyoruz. Bu yıl kendi katılım rekorunu kıran TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var!, tam da arzu ettiğimiz gibi bir yarışmanın çok ötesinde, Türkiye’de girişimciliğin genç beyinler nezdinde gelişim platformu haline geldi. Bu gurur ve bu başarı gençlerimize ait. Gençlerimiz, birbirinden güzel, birbirinden yaratıcı, birbirinden değerli fikirleriyle hepimize ilham verdiler. TÜSİAD olarak, bugün olduğu gibi, bundan sonraki dönemlerde de gençlerimizin yanında olacağız. Girişimciliğin desteklenmesinden genç istihdamına kadar, küresel rekabette daha güçlü bir Türkiye’ye destek verecek tüm adımlarda en kıymetli ortağımız gençler olacak.”

Bu Gençlikte İŞ Var! Ödül Töreni’ne ev sahipliği yapan ve finalin jüri üyelerinden Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı konuşmasında kadınların girişimcilik ekosisteminde daha fazla yer alması gerektiğine vurgu yaparak “Bugün, Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranı %30’larda ve bu hiç yeterli bir sayı değil. “Bu Gençlikte İŞ Var!” yarışmasında %33 kadın girişimci katılımı iyi bir başlangıç. Fakat her konuda olduğu gibi burada da eşitlik diyoruz ve bu rakamı yukarı çekmeliyiz. Girişimcilik alanında kadınları cesaretlendirmemiz lazım. %33’u asla yeterli bulmamalıyız. Bu sene başvuran, finale kalan, kazananların bir görevi daha olsun. Bu görev; çevresindekileri, özellikle kadınları teşvik etmek olsun. Kadın girişimci oranını hep birlikte daha yukarı çekmeliyiz ve bu konu devamlı gündemimizde olmalı.” dedi.

1.426 proje hangi aşamalardan geçti?

Yarışmaya başvuran 1.426 proje, en az iki yatırımı olan ve/veya Bireysel Katılım Sermayesi lisansına sahip melek yatırımcılar ve girişimcilik ekosisteminin lider isimlerinin oluşturduğu bağımsız bir ön jüri tarafından değerlendirildi. Ön elemeyi geçen ekipler yarışmanın Eğitim Kampı etabında, aralarında akademisyen, girişimci ve uzmanların bulunduğu eğitmenlerden ihtiyaç doğrulamadan pazara çıkış stratejilerine, fizibiliteden etkin sunum tekniklerine kadar farklı konularda eğitimler aldılar. Sonrasında TÜSİAD üyeleri Metin Akman, Leyla Alaton, Ümit N. Boyner, Aylin Somersan-Coqui, Ahmet Güvenek, Öget Kantarcı, İpek Ilıcak Kayaalp, Ebru Özdemir, Mustafa E. Say, Yeşim Sümerkan Toraman, Defne Tozan ve Şükrü Ünlütürk ile eşleşen 12 yarı finalist ekip rehberleri ile iki ay çalışarak projelerini geliştirme fırsatı buldular. Final jürisi değerlendirmesi ile 17 Mayıs tarihinde sahnede iş fikri sunumlarını gerçekleştirerek büyük ödül için yarışacak 5 finalist ekip belirlendi.

 

http://tusiad.org/tr  17.05.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here