Startup ihracatı hızla yükseliyor

0

Teknokentlerin ihracattaki yeri genişliyor. 2017 verilerine göre bugüne kadar teknokentlerden 2.6 milyar dolarlık ihracat yapıldı. Bunun 900 milyon doları 2015 ve 2016’da gerçekleşti.

GİRİŞİMCİLİK ekosisteminin sacayaklarının başında üniversite ve özel sektör işbirliği geliyor. Bu işbirliği ortamının oluşturulmasında en önemli merkezler teknoparklar. Türkiye’de sayıları hızl artan teknoparklar yeni girişimlere ev sahipliği yapıyor. Böylece, girişimcilik ekosistemi destekleniyor ve ülkelerden katma değerli iş modellerinin oluşturulması sağlanıyor. Bu da yüksek teknoloji ürünlerinin ihracatını arttıyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ‘Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’ 2017 Mayıs verilerine göre şu anda Türkiye’de 66 teknopark bulunuyor. Bu teknoparklarda toplam 4 bin 510 şirket yer alıyor ve 46 bin 314 kişi çalışıyor. Çoğunluğu startup olan bu şirketlerin elde ettiği gelirler de dikkat çekici. Buna göre teknoparklardaki şirketlerin toplam satışı 47 milyar TL. Bunun 2.6 milyar doları ihracat rakamlarından oluşuyor. Ancak, bu rakam Türkiye’nin henüz yolun başında olduğunu gösteriyor. Paylaşılan verilere göre ihracatın yüzde 35’i geçen 2 yılda yapıldı. Yani, 900 milyon dolar civarındaki ihracat 2015 ve 2016 yıllarında gerçekleştirildi. Özellikle geliştirilen yazılım ve yüksek teknoloji gibi katma değerli ürünlerin artmasıyla teknoparklarda yer alan şirketlerin ihracat hedefleri de artıyor.
2016 yılı Ekim ayında düzenlenen rapora göre şu anda Türkiye’de en çok ihracat gerçekleştiren teknoparklar sırasıyla şu şekilde; İTÜ Arı Teknokent, ODTÜ Teknokent, Ankara Teknoloji Geliştirme Bölgesi, TÜBİTAK-Marmara Araştırma Merkezi, GOSB Teknopark, Hacettepe Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi, İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Gazi Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve İstanbul Teknoloji Geliştirme Bölgesi.

 

Arı Teknokent’ten rekor
İSTANBUL Teknik Üniversitesi (İTÜ) Arı Teknokent bünyesinde şu anda 52 Ar-Ge şirketi bulunuyor. Paylaşılan bilgilere göre bu şirketler, 124 yüksek teknolojik proje kapsamında 248 milyon 748 bin TL tutarında ihracat yaparak yeni bir rekora imza attı. Arı Teknokent şirketleri böylelikle ihracat rakamını yüzde 7.7 oranında arttırarak 2015 yılının üzerine çıkarmayı başardı. Şirketler, 2016 yılında 69 ülkeye, toplam 16 farklı sektörde ihracat gerçekleştirdi. Aralarında otomotiv, havacılık ve sağlığın da bulunduğu sektör bazlı ihracat raporunda yüzde 31 ile elektronik sektörü zirvede yer aldı. Elektronik sektörünü yüzde 27 ile yazılım, yüzde 19.5 ile telekomünikasyon ve yüzde 10’luk oran ile bilgisayar ve iletişim teknolojileri izledi.

Sanayideki gelişmeleri üniversite ortamına taşıyarak yeni iş birliklerine olanak tanıyan İTÜ ARI Teknokent 2016’da en fazla ihracatı yüzde 19.78 ile ABD’ye yaptı. 60’tan fazla ülkeye ihracatın yapıldığı 2016 senesinde en fazla ihracat yapılan on ülkeler; ABD, İrlanda, İsveç, İngiltere ve Suudi Arabistan olarak sıralanırken bu ülkeleri Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Almanya ve Nijerya ve Pakistan takip etti. Türkiye ekonomisinin yeni dönemde lokomotifinin, üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde geliştirilen ürünler olacağına dikkat çeken İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, “Gelecekte buna hazır olmamız için vizyon ve imkan sağlanmış durumda. İTÜ Arı Teknokent ihracat rakamlarının her geçen yıl artmasının nedeni bu imkanları kullanıyor olmamızdır. İTÜ, genç girişimcilere ve inovatif şirketlere sunduğu imkanlar ile öne çıkan bir üniversite olmanın yanında ekonomiye değer katmayı da sürdürecektir” dedi.

 

1 milyar doları geçti
ORTA Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) bünyesindeki ODTÜ Teknokent, ihracat konusunda iddialı merkezlerden biri. Paylaşılan bilgilere göre ODTÜ Teknokent, 2001 yılından 2016 yılı sonuna kadar 1 milyar doların üzerinde teknoloji ihraç etti. Bu ihracatın, yaklaşık yüzde 35’i ise 2015 ve 2016 yıllarında gerçekleştirildi. ODTÜ Teknokent’in 2017 yılı teknoloji ihracatı hedefi ise 200 Milyon dolar. 330’dan fazla şirketin faaliyet gösterdiği ODTÜ Teknokent, savunma sanayisinden telekomünikasyona kadar birçok farklı sektördeki şirketi bünyesinde barındırıyor. Birçok teknoloji temelli şirketin yine ODTÜ Teknokent’in hızlandırma programları sayesinde ticarileştiğini belirten ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Mustafa Kızıltaş, “Birçok genç girişimcinin iş fikrinin ticarileşmesini ve hayata geçmesini sağladık. Bu yıl 13’üncüsünü düzenleyeceğimiz ‘Yeni Fikirler Yeni İşler’ hızlandırma programı ile 200’den fazla iş fikrinin ticarileşmesini ve bin yeni istihdamın yaratılmasını sağladık. Hızlandırma programlarımızın yanı sıra, kuluçka programlarımızla birçok yeni kurulmuş şirkete de mentorlük anlamında destek sağlıyoruz, iş hayatlarının geleceği için doğru yönlendirmelerde bulunuyoruz. ABD’de bulunan hızlandırma merkezimiz T-Jump ile de girişimcileri yabancı yatırımcılarla buluşturuyor ya da uluslararası pazarlara açılmalarına destek oluyoruz” dedi.

HÜRRİYET Ahmet CAN 10.07.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here