Elon Musk: Kontrolsüz Yapay Zeka, ‘Medeniyetin Önündeki En Büyük Tehlike Olabilir’

0

“İnsanlar robotların sokağa inip insanları öldürdüğünü görene dek…”

 

Uzay araştırma teknolojileri kuruluşu SpaceX ve Tesla’nın kurucusu Elon Musk, uygarlık olarak insanlığın karşı karşıya kaldığı en büyük tehlikenin yapay zeka olduğunu söyledi.

 

Girişimci ve yenilikçi Elon Musk, 2017 ABD Ulusal Valiler Birliği Yaz Buluşması‘nda misafir konuşmacı olarak bir miktar konuyu ele aldı ve içlerinde yapay zeka da vardı.

 

Tesla ile SpaceX’in CEO’su ve kurucusu, Cumartesi günkü konuşması sırasında orada bulunan ABD’li valilerden, yapay zekanın gelişimi için yönetmelikler oluşturmalarını istedi.

Musk, hakkında birçok kez konuştuğu yapay zeka konusuna oldukça aşina. Açık olmak gerekirse kendisi yapay zekadan korkmuyor.

Onu korkutan şey, yapay zeka kontrolsüz bırakıldığı zaman neyin olabileceği. Hatta kendisi bunu “muhtemelen medeniyet olarak karşı karşıya kaldığımız en büyük tehlike” şeklinde adlandırıyor.

 

 

 

Söylediğine göre, sahip olduğumuz çözümlerden birisi, düzenlemelerin erken yapılması. “Normalde, yönetmeliklerin konma şekli bir sürü kötü şeyin olmasına sebep oluyor, kamudan itirazlar geliyor ve pek çok yıl sonra, o endüstriyi düzenlemek için düzenleyici bir organ kuruluyor,” diyor Musk.

“Bu çok uzun sürüyor. Geçmişte kötü şekilde oldu fakat medeniyetin varoluşuna temel bir tehdit sunan türden değildi. Yapay zeka, insan medeniyetinin mevcudiyetine karşı temel bir tehlike oluşturuyor.”

Birkaç vali, Musk’a çok yeni olan bir endüstriyi düzenlemenin nasıl mümkün olacağını sordu ve Musk, atılacak ilk adımın onu iyice kavramak olduğunu söyledi: “İşin ilk basamağı, meselelerin doğasını anlamak için, mümkün olduğu kadar fazla miktarda şey öğrenmeye çalışmak olmalı.”

Musk, kâr amacı gütmeyen yapay zeka araştırma şirketi OpenAI aracılığıyla bunu yapıyor.

 

Musk’ın girişimi, yapay zekayı ahlâkî hale getirme hedefine sahip tek girişim değil, fakat bütün bu girişimlerin hepsi başarısız olsa bile, seri girişimcinin düzenbaz yapay zekaya karşı birkaç diğer muhtemel eylem planı daha var.

 

Bunlardan bir tanesi, nihayetinde teknolojiyi kendimize dahil ederek, insanlığa yapay zekaya ayak uydurma becerisi sağlayacak olan Neuralink.

 

Bir diğeri ise SpaceX’in Mars’a ulaşma planı. Eğer başarılı olursa, insanlığın hayatta kalması sağlanacak ve yapay zeka Dünya’nın kontrolünü ele geçirirse ikinci bir şansımız olacak.

 

Musk, her ne kadar daha zaman olsa da önetkin düzenlemede ısrar ediyor.

Kendisi valilere şöyle söyledi: “İnsanlar robotların sokaklara inip insanları öldürdüğünü görene kadar nasıl tepki vereceklerini bilmeyecekler çünkü bu durum çok uçuk görünüyor.”

“Yapay zeka, tepki göstermek yerine kontrol konusunda önetkin halde olmamız gerektiğini düşündüğüm nadir bir vaka. Çünkü yapay zekanın kontrolü konusunda tepki gösterdiğimiz zaman, artık çok geç olacağını düşünüyorum.”

 

https://popsci.com.tr 18.07.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here