Teknikerin ‘su türbini’ projesi patent aldı

0

KARS Kafkas Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Makine teknikeri Gıyasettin Güneş’in akarsulardan daha etkili ve verimli enerji üretimi sağlamak için 4 yıl önce hazırladığı su türbini projesi Türk Patent Enstitüsü tarafından onaylandı.

Makine Teknikeri Gıyasettin Güneş, patentini aldığı su türbini projesinin tanıtımı ve ülke ekonosine kazandırılması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’tan destek beklediğini bildirdi. Türbinin ulusal ve uluslararası bazda gelişmeye katkı sağlayacağını savunan Gıyasettin Güneş, patent aldığı sistemi anlatırken şunları söyledi:

“Akarsu dökülünce türbin suyu hızlı bir şekilde değil depolayarak ve taşıyarak suyunu terk edecek. Bundan dolayı türbine daha fazla su etki etmiş olacak. Türbin ölçeği büyüdükçe kot, aralık, uzaklık mesafeleri artığından ceplere girecek olan su,  potansiyel, şaft ve cep ağırlık merkezlerin mesafeleri de artığından tork kuvveti artacak. Kanaldan gelen aynı su miktarıyla rakiplerine oranla daha fazla enerji üretmiş olacak. Zamanla teknolojisi ilerleyen türbin, deniz dalgasında da kullanılabilir. Deniz dalgası sayesinde çalışacak olan su pompaları deniz suyunu 20-25 metre denizden yükselterek deniz kıyısına pompalar bu yükseklikte bir havuz oluşturularak biriktirilen su bizim tasarımımız olan su türbinine iletilir. Burada ölçek büyük olduğundan daha verimli enerji üretimi sağlanmış olur. Birleşik Krallık’ta bu sistem eski teknoloji ile kullanılıyor. Patentini aldığım sistemde ise çevreye zarar vermeden denizden yüksek verimle enerji üretimi gerçekleştirilebilir. Hem teknik hem de ekonomik açıdan destek olunmasını bekliyoruz. Çünkü ülkeye faydalı olacak bir proje. Milli tasarımlarla, milli projelerle ülkemiz daha büyüyecek. Bİz burada sadece hidroelektrik santrali kurup elektrik enerjisi satmayacağız. Biz burada daha güçlü mekanik kuvvetele de edeceğimizden dolayı daha fazla enerji üretmiş olacağız. Aynı miktardaki su diğer türbinlere döküldüğünde onlar bir üretiyorsa biz iki üretebilirsek bizim projemiz onlarınkinden daha iyi demektir. 50 yıl önce alınmış olan türbinleri söküp yerine bizim patentini aldığımız sistemi kurmak gerek. Bir fabrika kurulabilir ve orada türbin, jeneratör üretilebilir. ”

Güneş, projenin teknik özellikleriyle hakkında ise , “Proje hidrolik su türbini olup daralan kanal, 8’er cep ve kanat, iç sekizgen, rulmanlar, ayaklık, şaft,  kasnaklar veya redüktör,  jeneratör ve enerji düzenleyicilerden oluşur. Türbin;  su daralan kanaldan basıncı artıp üst kısımdaki kanada çarparak ilk cebe giriş yapar, suyun çarpması ve ceplere dolmasıyla türbin harekete geçer. Dönen türbin ikinci kanada çarparak cebi doldurur sürekli bu şekilde dönen türbin tasarımından dolayı aynı anda 3 cebinin dolu olması sağlanır. İç sekizgen suyu şaft merkezinden uzak tutarak cep ağırlık merkeziyle şaft merkezi arasında daha fazla tork ve potansiyel enerji olmasını sağlar aynı zamanda dolu ceplerin salınım yapmasını engelleyerek dayanıklılık katar” diye konuştu.

HÜRRİYET 05.08.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here