İlk Milli Yer Gözlem Uydumuz RASAT Yörüngedeki 6. Yılını Tamamladı

0

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) tarafından, Türkiye’de tasarlanıp, üretilen ilk milli yer gözlem uydusu RASAT, yörüngedeki altıncı yılını başarıyla tamamladı. Tasarım ömrü üç yıl olan RASAT, altı yıl süresinde yörüngesinde 32 bin 35 tur attı, toplam 2 bin 80 görüntüleme görevi gerçekleştirdi, 12 milyon 724 bin 200 km2’lik alanı görüntüledi.

17 Ağustos 2011’de Rusya’dan fırlatılan RASAT uydusu, güneşe eş zamanlı dairesel yörüngede ve 700 kilometre irtifada bulunuyor. Yörünge özelliği sayesinde Dünya’nın her yerinden görüntü alabilen RASAT, 7,5 metre siyah-beyaz ve 15 metre çok bantlı uzamsal çözünürlükte süpürçek kameraya sahip. Yeniden ziyaret zamanı ortalama dört gün olan RASAT, 3 eksende kontrol edilebiliyor. Her bir çerçeve görüntüsünün boyutları 30 km x 30 km olan RASAT, 960 km uzunluğuna kadar şeri görüntü alabiliyor.

RASAT uydu görüntüleri, GEZGİN portali (www.gezgin.gov.tr) aracılığı ile 2014 yılından bu yana paylaşılıyor. RASAT uydusundan indirilen ham görüntüler geometrik ve radyometrik düzeltmeleri yapılarak GEZGİN portaline aktarılıyor ve  e-devlet şifresiyle sisteme giren herkes görüntüleri ücretsiz olarak indirebiliyor.

http://www.tubitak.gov.tr  17.08.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here