Akıllı musluk ile sektörü değiştirecek

0

Nesnelerin interneti sayesinde artık çok daha fazla alet akıllanıyor, daha verimli hale geliyor. Pubinno, akıllı musluk sayesinde restoranlardaki içecek servisini kökten değiştirmeyi hedefliyor.

Pubinno kurucusu Can Algül, üniversite yıllarındaki kişisel deneyimlerinden yola çıkarak bir değişim başlattı. Kendi deneyimlediği ve yaşadığı sorunlardan hareketle geliştirdiği akıllı musluk sayesinde restoranlardaki içki servislerini hem daha kaliteli hem de daha verimli hale getirmeyi hedefliyor. Şimdiden ciddi yatırımcılardan destek alan ve yurt dışına açılan Pubinno’nun hedefinde ise ilk Türk milyar dolarlık yatırım olmak var.

– Pubinno fikri sende nasıl oluştu?

Üniversite yıllarımda barmenlik yaparken servis hızı sıkıntısı çok aşikârdı. Sipariş veriyorsunuz 20 dakika geç geliyor, bira ısınmış oluyor, hesaplar karışıyor… Dahası restoranlarda ciddi anlamda kayıp, zayiat ve çalıntı olabiliyor. Bunun sebebiyse biranın akışının ve kalitesinin 10 parametreye göre değişmesi. Örneğin, bardağa ilk damla köpük halinde gelirse, bütün bardak köpük olarak yükseliyor ve taşma oluşuyor. Mekân sahibi bir fıçıdan kaç bardak çıktığını standardize edemiyor, bir gece 80, bir gece 90 bardak olabiliyor. Özetle, soğutucular, gaz tüpleri ve kulelerden oluşan yarı endüstriyel bir sistem mevcut ve optimum koşullarda çalışmıyor. Biz de birinci günden beri derdimiz olan global bir teknoloji şirketi olmaya buradan başlayabileceğimize karar vererek, akıllı musluk yapmaya karar verdik.

– Şu anda ürün aktif olarak kullanılmaya başlandı mı?

İstanbul’da birçok mekanda kurulum gerçekleştirdik ve aktif olarak kullanılıyor. Tüketicilerin kaliteli bira algısı maalesef Türkiye’de çok zayıf. Bir marka ile gerçekleştirdiğimiz İspanya demomuzu son çeyrekte pilota çevirmek istiyoruz. Hindistan’ın en hızlı büyüyen bira markası ile çalışıyoruz. Önümüzdeki aylar içerisinde Singapur ve Afrika’da demolar başlatmak için görüşmelerimiz sürüyor. Dünya draft bira pazarı oldukça konsolide. Pazarın yüzde 80’i on markanın kontrolü altında. Bu on markanın hepsiyle ilk temaslar sağlandı. Son olarak İsrail ile 600 adetlik sipariş anlaşması imzaladık. Yıl sonuna kadar olan 1000 adetlik akıllı musluk siparişi hedefimizi şimdiden aştık. 4 ay gibi kısa bir sürede Türkiye, ABD, İspanya, Hindistan, İsrail, Avustralya ve Hollanda olmak üzere 7 ülkeye girdik. Burada Hollanda çok önemli bir lokasyon zira bu hamleyle biranın anavatanlarından birine giriş yapmış olduk. Yıl sonuna kadar 13 pazara girme hedefimiz var.

– Pubinno şu ana kadar ne kadarlık bir yatırım aldı? Yatırımcıları arasında kimler var?

Şu ana kadar Amerika, Almanya, Yunanistan ve Türkiye olmak üzere dört farklı ülkeden 600 bin dolar yatırım aldık. Bu yatırımlar, Mayıs 2016’da Alchemist Accerelator, Eylül 2016 Fatih İşbecer, Ocak 2017’de Highway1, Nisan 2017’de Emre Sayın, Fırat İşbecer, Rolf Schromgens, VentureFriends ve Nexus Venture’dan geldi.

“Yüksek nitelikte yetenekleri bulmakta çok zorlanıyoruz”

– Girişim hikâyenizde en çok hangi sorunla karşı karşıya kaldınız?

Aslında bu durumu, Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin bir sorunu olarak ele almak gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’deki startup ekosisteminin önündeki en büyük engel para ve fondan ziyade zihniyet. Hayalsiz yaşıyoruz. Dünya çapında bir girişimde bulunacağım dediğinizde genelde müstehzi bir gülümsemeyle karşılık alıyorsunuz. Herkes becerilemeyeceğini o kadar kanıksamış ki haliyle bu yatırım ve yatırımcı ekosistemine de yansıyor. “Dünyada ilk” dediğinizde, millet yapmadıysa o işten hayır gelmez tepkisi çok yüksek. Dolayısıyla yatırımlar daha çok dışarıda uygulanmış basit pazar yeri çözümlerine yönelik oluyor. Çevreden onay görme kaygısı da Türkiye’de diğer ülkelere göre çok yüksek, bu birazcık da birey olamama haliyle ilgili. Bunu sadece startup kurarken değil, startup’larda çalışırken de görüyoruz. Örneğin biz, piyasa ortalamasının üstünde koşullar sunmamıza rağmen yüksek nitelikte yetenekleri bulmakta çok zorlanıyoruz. Bundan dolayı, en değerli kaynağımız olarak ekibimizi görüyoruz. Bu yüzden şirketin yüzde 20 hissesini çalışanlara dağıtılmak üzere hisse satın alma opsiyonu olarak ayırdık.

– Pubinno olarak 2017 yılı sonunda 13 farklı ülkede olmayı hedefliyoruz.
– Yenilikçi fikirlerle sektörümüzde toplam 7 patentimiz var.
– Amerika’da 4 Türkiye’de 9 kişi olmak üzere  yaş ortalaması 26 olan 13 kişilik ekibiz.
– Amerika, Türkiye, Yunanistan ve  Almanya olmak üzere toplam 600 bin dolarlık yatırım aldık.

DÜNYA 30.08.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here