Kodsuz yazılımcılar geliyor

0

Yazılım sektöründeki sorunlardan yol çıkan Octopod, yazılımcı dili ‘kodlamayı’ bilmeden yazılım geliştirmeyi sağlayan bir platform. Octopod, hızlı ve yeni yazılım diliyle yazılımcı açığına çare olmak istiyor.

EMS Yazılım, kod kullanmadan yazılım geliştirebilecek bir platforma imza attı. Geçen yıl lansmanı yapılan platform Octopod, kurumsal kaynak planlaması (ERP) çözümlerinde yerli ya da yabancı teknoloji tarafından, müşterilere önerilen çözümlerin yetersizliğinden yola çıkılarak geliştirilmiş. Kod kullanmadan yazılım geliştirilebilecek bir platform olarak öne çıkan Octopod’la basit ve temel yazılımlar kolayca yapılabiliyor. Yazılım alanına ilk olarak 2008’de girdiklerini söyleyen EMS Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Balo, sektördeki hazır paket yazılımların müşterinin ihtiyacını tam olarak karşılayamadığını gördüklerini ve müşteri ihtiyacına yönelik bir yazılım hazırlamanın da süreleri çok uzattığını belirtti. Özellikle yazılım sektöründe yetişmiş nitelikli eleman bulmanın zor olduğuna da değinen Balo, tüm bu etkenlerin maaliyetleri de yukarı çektiğini kaydetti. Bu sorunlardan yola çıkarak daha kolay ve efektif bir yazılım geliştirme üzerinde düşünüp 4 yıl Ar-Ge yaptıktan sonra Octopod ürününün ortaya çıktığını ifade eden Balo, bu platform sayesinde her firma kendi ERP modülünü geliştirebildiğini ve Octopod’u kullanmak için ileri seviyede yazılımcıya ihtiyaç olmadığını ve ortalama 9 saatlik bir eğitimin sonunda herkesin yazılım geliştirebileceğini dile getiriyor.

Yeni yazılım geliştirme dili

“Yeni bir yazılım geliştirme dili olarak bakıyoruz. Kod olmadan yazılım geliştirebileceğiniz bir platform” diyen Balo, sektöre yeni bir tanım kattıklarını ve artık developer yerine ‘octopoder’ kavramını ortaya çıkardıklarını belirtti. Octopoder’ların yazılım dili olan ‘kodlamayı’ bilmeden sadece octopod kullanmayı bilerek yazılım geliştirebileceklerini kaydeden Balo, “Octopod akedemi ile dileyen herkese 9 saatlik eğitim veriyoruz. Sonrasında da sertifika veriyoruz. Bu sayede genç işsizliğin önüne geçebiliriz. Şimdiye kadar 450 kişiye octopod eğitimi verdik. Üniversitelerde işbirlikleri yapıyoruz. Octopod’la Türkiye’de açılan iki yeni teknoloji lisesinin müfredatına girdik. Liselerden stajyerler aldık, bunları sertifikalandırıyoruz. Böyle yazılımcı açığına çare olmaya çalışacağız” dedi.

Sektörde yeni mezun bir bilgisayar mühendisinin müşteriye satılacak uygulama geliştirmesi için yetiştirilmesinin en az 3 yıl sürdüğünü belirten Balo, şunları anlattı: “Octopod bu yetiştirme süresini kısaltıyor. Bu platformda hem İOS hem Android hem de web’de aynı anda çalışabilecek uygulamalar geliştirilebiliyor. Normalde bu 3 ayrı yazılımcı demek. Her şey bulutta çalışıldığı için müşterinin istediği bir değişikliği yapmak ve onun işleme girmesi günler haftalar sürmüyor. Saatlere kadar iniyor. Yazılımcılar da basit işlerle uğraşmayıp yaratıcılıklarını besleyebiliyorlar. Bizim hedefimiz Türkiye’yi uygulama geliştirir hale getirerek ucuz maaliyetle tüm avrupa pazarına hitap etmek. Hollanda Avusturya gibi Avrupa pazarına girmeye çalışıyoruz.”
Octopod’un KOBİ’lerin hızla dijitalleşmesine yardımcı olacağını da savunan Balo “Türk ekonomisinin belkemiğini küçük ve orta ölçekli işletmeler oluşturuyor. Temelde maliyetlerin yüksek olması sebebiyle bu firmalar özelleştirilmiş yazılımlara erişemiyor, teklif dahi almıyorlar. Bir kere paket yazılım aldığın zaman da, o firmaya bağımlı hale geliyorsun. Bu bir işletme için zaman kaybı. Ortpod’la bu bağımlılığı da ortadan kaldırıyoruz’’ diye konuştu.

Octopod ekosistemi yaratmak istiyor

Türkiye’nin teknoloji tüketen değil, üreten ülke olması için çalıştıklarını kaydeden Şenol Balo, Octopod platformuyla birlikte bir Octopod ekosistemi oluşturmayı planladıklarını söyledi. Öncelikle bir e-ticaret sitesi açtıklarını belirten Balo, “Octopodyum sitemiz henüz çok daha yeni. Bu sitede Octopoder’ların canlı projelerini satmalarını, şirketlerin ihtiyaçlarını listelemelerini ve yazılımcıların teklif vermelerini hedefl iyor. Yazılımcılarla, şirketleri buluşturan bir platform. Bir de Octopedia adında freelance çalışanlara hitap eden bir merkez kurmak istiyoruz. Octopoder’ların bir çatısı olsun istiyoruz. Planlarımız daha çok Anadolu ağırlıklı. İstanbul’da Anadolu ve Avrupa yakalarında birer tane açabiliriz. 15 – 20 tane merkeze ulaşmayı hedefl iyoruz. Elazığ Üniversitesi’nin İHA kulübü Octopod’u çok destekliyor. Sanırım ilk olarak oraya açacağız” diye konuştu.

İşitme engellilere, Octopod eğitimi

OCTOPOD Bilişim, İşitme Engelliler Federasyonu (İEF) iş birliğiyle ‘Octosilent’ eğitim projesine başladı. Proje kapsamında İşitme Engelliler Federasyonu’na başvuruda bulunan işitme engelliler, kod yazmadan yazılım geliştirmeyi öğrenip, iş dünyasında yer almak için yeni bir uzmanlık ediniyor olacaklar. Her 15 günde bir gerçekleşecek eğitimde katılımcılar, yazılım sektörü ve “no code” teknolojisine dair bilgilendirilirken, Octopod platformu üzerinde iş süreçleri geliştirmeyi uygulamalı olarak öğreniyor olacaklar.

 

DÜNYA 30.10.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here