Türkiye Tasarım Haftası 8-12 Kasım’da İstanbul’da

0

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Türkiye Tasarım Haftası’nı bu yüzden düzenliyor. Bu yıl 8-12 Kasım’da Lütfi Kırdar’da ikincisi düzenlenen haftanın amacı sadece ihracatçı-üretici ile tasarımcıyı bir araya getirmek değil, ‘Designed in Turkey’ (Türkiye’de tasarlanmıştır) ifadesinin tüm ihraç ürünlerinde geçerli olmasının yolunu açmak, bir kültürün yerleşmesine de aracılık etmek. Bu yüzden, 100’den fazla konuşmacı, 500’den fazla tasarım, 14 atölye çalışması, 19 ulusal-uluslararası sergi ve enstalasyonun yer alacağı etkinliğe katılım ücretsiz olacak.

Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) iş birliğinde düzenlenecek Türkiye Tasarım Haftası; Design Turkey Ödül Töreni ve Sergisini de kapsayarak bütünleyici bir tasarım ekosistemi oluşturacak.

18-23 Ekim 2016 tarihleri arasında, Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) iş birliğinde bu sene ilk defa gerçekleştirilecek olan “Türkiye Tasarım Haftası” süresince endüstriyel tasarım, moda tasarımı ve görsel iletişim tasarımı alanlarına yönelik olarak dünyaca ünlü tasarımcılar, üniversiteler, tasarım okulları, sanayici ve akademisyenlerin katılımıyla paneller, konferanslar ve workshop’lar düzenlenecek. Organizasyon, yıl içinde düzenlenen tasarım yarışmalarının finalistlerinin ürün ve projelerinin sergi ve defileleri, dünyanın prestijli tasarım yarışmalarında ödül kazanan Türk tasarımları ile tasarım merkezleri ve tasarım ofislerinin ulusal/uluslararası proje sergileri ile zenginleştirilecek. Tasarıma yönelik faaliyet gösteren tüm paydaşları tek çatı altında toplamayı hedefleyen etkinlik, Design Turkey Ödül Töreni ve Sergisini de kapsayarak bütünleyici bir tasarım ekosistemi oluşturacak.

“Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri” kapsamında, gelecekte endüstriye yön gösterecek yaratıcı fikirleri desteklemek amacıyla, üretim için programa alınmamış tasarım projelerinin değerlendirildiği “Kavramsal Tasarım Ödülleri” kategorisi de yer alıyor. Bu yıl endüstriyel tasarım içerikli birlik yarışmalarında ilk üçe giren finalistler, Design Turkey kavramsal tasarım kategorisine doğrudan ve ücretsiz olarak başvurmuş sayılacak.

Ön elemeyi geçen ürünler, her yıl olduğu gibi bu yıl da 30’u aşkın tasarım otoritesinin yer aldığı uluslararası bir jüri tarafından “İyi Tasarım Ödülü”, “Üstün Tasarım Ödülü” ve “Kavramsal Tasarım Ödülü” olmak üzere 3 kategoride ve sektörel bazda değerlendirilecek. Ürünler; getirdikleri yenilik, sundukları farklılık, kullanıcının ihtiyacına cevap verebilme özellikleri, işlevsellikleri ve taşıdıkları estetik değerler gibi ölçütlerle değerlendirilecek. Türkiye’nin tasarımla markalaşmasına önemli katkılar sağlaması hedeflenen yarışmada ödül alan tasarımlar; iyi tasarımın taşıması gereken nitelikler konusunda sanayiciyi yönlendirecek, ayrıca ürün geliştirme sürecinde doğru tasarım stratejilerinin belirlenmesinde yol gösterici olacak. Kazanan tasarımlar, sergi ve yayınlar aracılığıyla hem ulusal hem de uluslararası platformlarda tanıtılacak.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here