Gönüllülük deyip geçmeyin dört şirket doğurdu

0

Geçtiğimiz hafta Türkiye’nin dört bir yanından 2 bin 500 genci bir araya getiren YGA (Young Guru Academy) zirvesinin ardından YGA’nın hayal ortağı işadamlarıyla bir araya geldik. Orada bir kez daha şunu gördüm, sosyal girişimlerle bu ülkede hem genç beyinlere hem de ekonomiye büyük fayda yaratmak mümkün. YGA, gönüllü gençlerle bazı projeler geliştiriyor. Bunlardan dördü şirketleşti. YGA’nın bu yılki bütçesi yaklaşık 109 milyon lira. Bunun yüzde 70’i sponsorlardan, yüzde 20’si kitlesel fonlamadan, yüzde 10’u da YGA girişimlerinden sağlanıyor. İşte bunu konuşurken ne yapılırsa sosyal girişimlerin payı artar konusu tartışılmaya başlanıyor.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Ali Koç özellikle bu konuda çok heyecanlı. YGA Başkanı Sinan Yaman’a, sık sık öneriler sunuyor. Koç’u bu organizasyonda etkileyen iki şey var. Birincisi, bu dört şirkette hisselerin yüzde 50’si YGA’da, geri kalan yüzde 50 de şirketi kuran girişimciler arasında paylaşılmış. Nasıl olur da bu denli parlak fikirlerde, bu fikri yaratanlar şirketin yarı hissesini YGA’ya bırakıyor? Başka girişimcilik platformlarında da yer alan Ali Koç işte bundan etkilenmiş. Sinan Yaman, “Çünkü bu gençler 5 bin saatlik YGA eğitiminden geçiyor” diyor. İkincisi de özel sektörde iki haneli maaşları bırakıp YGA’ya gelen ve orada bunun yarısından az maaşa çalışan gençlerin adanmışlığı. İşte bu iki fark, Koç’u bu şirketlerin güçlendirilmesi konusunda kafa yormaya iten şeyler.

Burada Bilim Seti’nden kısaca bahsetmek isterim. YGA içinde oluşturulan Anadoluya Bilim Göçü Projesi, bilimden uzak büyüyen çocuklara bilimi sevdirmeyi amaçlıyor. Bu hayalin ilk adımı ise YGA mezunlarının tasarladığı bilim kiti Twin. Twin Türkiye’de bir kitlesel fonlama platformunda en çok kaynak yaratan proje olmuş. Tüm Türkiye’nin fonlamasına açılan Twin için, 2 ayda 924 kişi destek olmuş ve 181 bin TL toplanmış. Arçelik de YGA ile 2014 yılından bu yana süren işbirliği kapsamında projeye destek veriyor. Satılan her bilim seti için Twin, 1 tane de ihtiyaç sahibi çocuklara hediye ediliyor.

Koç: Bilim Seti’ni Türkiye’de üretmek için kolları sıvadık

 

YGA mezunları, yenilenebilir enerji ve teknoloji alanlarında geliştirdikleri inovasyonlar sayesinde YGA’ya kaynak yaratıyorlar. Bu girişimler bir start-up mantığında şirketleştiriliyor. 2020 yılında toplam gelirin yüzde 40’ının bu girişimlerden sağlanması amaçlanıyor. İşte Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Ali Koç’un da toplantıda tüm şirketlere çağrıda bulunmasının temelinde bu oran yatıyor. Koç o gün toplantıda, şu anda 400-500 lira aralığında satılan Twin Bilim Seti’nin Türkiye’de üretilmesi için Arçelik’in tedarikçileriyle koordineli bir çalışma başlattıklarını söyledi. Ve diğer girişimlerin de desteklenmesi gerektiğini söyledi. İşte o şirketler:

-TY T Temiz ve Yatarıcı Teknolojiler: Yenilikçi güneş enerjisi projeleri üretir. Türkiye’nin en büyük Yüzer Güneş Enerjisi sistemini Büyükçekmece Gölü üzerine kuran TYT, dünyada ilk olan dünyanın ilk Hibrit Jeotermal- Yoğunlaştırılmış Güneş Enerjisi Sistemi ile MIT Üniversitesi tarafından ödüllendirildi.

 

-POİ Labs Lokasyon Bazlı Teknolojiler: Lokasyon bazlı teknolojilerdeki uzmanlığı ve 15 bine yakın noktadan sinyal alan beacon network’ü ile kapalı alan navigasyonu, analiz, kişi doğrulama servisleri sunuyor. AVM, müze gibi alanlarda görme engellilere sesli yönlendirme sunan teknoloji geliştiren bir şirket.

 

-PİRİ Sesli Yürüyüş Uygulaması: Dünyanın, rehberlerin sesinden keşfedilmesini sağlayan sesli yürüyüş turu uygulaması. Daha ilk yılı dolmadan 120 bin kullanıcıya ulaştı ve seyahat kategorisinde birinci oldu.

 

-TWIN Bilim Seti: Çocuklara bilimi sevdirmeyi amaçlayan Twin, özel tasarlanmış kendin yap deneylerden oluşuyor. Twin Bilim Seti, kolayca birleştirilebilen elektronik bloklar ile karmaşık görünen teknolojik cihazların çalışma mantığını anlatıyor ve anlaşılmasını kolaylaştırıyor.

 

2020 HEDEFİ  ŞİRKET PAYI %40 OLACAK

YGA mezunlarının kurduğu girişimlerle 2020 yılında toplam gelirin yüzde 40’ının bu şirketlerden sağlanması amaçlanıyor. Şu anda bu oran sadece yüzde 10, sponsorların payı yüzde 70, kitlesel fonlama yüzde 20.

 

https://twinbilim.com/

 

 

HÜRRİYET Esen EVRAN 03.12.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here