Dünyanın en prestijli üniversitesine Türk başkan

0

Massachusetts Institute of Technology (MIT) Elektronik Mühendisliği ve Bilgisayar Bölümü başkanlığına Türk profesör Asu Özdağlar getirildi.

Dünyanın en iyi teknik üniversitesi olarak gösteriliyor; Massachusetts Institute of Technology (MIT). Dünyanın en köklü şirketlerinin kurucuları yöneticileri bu okuldan mezun olmuş. Mezunlarının kazandığı Nobel sayısı 72. Bunun 15 tanesi son 5 yıl içinde. Sadece bilime değil, paraya, siyasete, sanata yön veren birçok mezun vermiş.

Fed’in efsane isimlerinden Ben Bernanke, İran Dışişleri Bakanı Ali Akber Salehi, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Kolombiya Devlet Başkanı Virgilio Barco Vargas, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Birleşmiş Milletlerin eski Genel Sekreteri Kofi Annan, Irak eski Başbakanı Ahmed Çelebi ve daha yüzlerce isim…

152 yılda dünyaya yön veren isimleri yetiştirdi

1865’te eğitime başlayan işte bu üniversitenin en önemli bölümü ise Elektronik Mühendisliği ve Bilgisayar Bölümü. Dünyaya yön veren isimleri yetiştiren bu bölümün başkanlığına Türk profesör Asu Özdağlar getirildi. Önceki gün MIT’in resmi sitesinden yapılan açıklamada Özdağlar’ın göreve ocak ayından itibaren başlayacağı bildirildi.

Görevi Özdağlar’a “Profesör Özdağlar herkese ilham olan bir araştırmacı ve optimizasyon teorisi ve algoritmaları, oyun teorisi ve network alanlarında gerçek bir lider olarak doğmuş” sözleriyle emanet eden Bölümün eski başkanı Anantha Chandrakasan, “Bir eğitimci olarak vizyonu ve özverisi de aynı şekilde etkileyici. Öğrencileri için yorulmak bilmeyen bir koç ve bu bölümdeki eğitim alanında yapılacak yenilikleri her zaman güçlü bir şekilde savundu” diyor.

Babası ANAP Bakanı, eşi Daron Acemoğlu

17 Aralık 1974 doğan Asu Özdağlar, ODTÜ Elektrik-Elektronik mezunu. Yüksek lisans ve doktorasını MIT’de yapan Özdağlar’ın babası ANAP dönemi bakanlarından İsmail Özdağlar. Türk profesörün babası İsmail Özdağlar da mühendis kökenli ve ABD’deki prestijli eğitim kurumlarından Indiana ve Michigan Üniversitelerini bitirdi. 2 çocuk annesi olan Özdağlar’ın eşi de dünya ekonomisinin yakından tanıdığı bir isim. Özdağlar, Türkiye’ye 3. Nobel Ödülü’nü getirmesi beklenen Daron Acemoğlu’nun eşi. İktisat Profesörü olan Daron Acemoğlu, “Dünya’daki En Çok Alıntı Yapılan ilk 10 Ekonomist” arasında gösteriliyor.

DÜNYA 11.12.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here