Argela Dünyaya teknoloji ihraç ediyor

0

Türk Telekom’un iştiraki Argela’nın Silikon Vadisi’nde kurduğu Netsia, dünyaya akıllı şebeke yetenekleri ihraç ediyor. Selim Sarper, “Bu sayede ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz” dedi.

Gelecek nesil akıllı ağlar ve 5G konusunda uzman Türk Telekom’un Ar-Ge şirketi Argela, Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde ürün ve servislerini tanıttı. Dünya telekom devleriyle masaya oturmak için Silikon Vadisi’nde kurdukları Netsia ile kongrede ön plana çıkan Argela, 5G standartlarını belirleyen teknolojilerini dünyaya satıyor. Gazetecilerle bir araya gelen Argela’nın Telekom Çözümlerinden Sorumlu Genel Müdürü Selim Sarper, “Netsia ile dünyaya teknoloji ihraç ediyoruz” dedi. Akıllı ağ ve şebekeyi dilimleme teknolojisinin operatörlerin yeteneklerini değiştireceğini belirten Selim Sarper, dünyaya teknoloji satarak ülke ekonomisine katkı yaptıklarına dikkat çekti. Sarper, yakında devreye girmesi beklenen 5G teknolojisinin gelişmesine büyük katkı yapan ProgRAN (Programlanabilir Radyo Erişim Ağları) ürünlerinin global anlamda önemli bir marka olduğunun altını çizdi. İspanyol Telefonica’ya entegre ettikleri bu ürünün demosunu yapıp 5G’deki yenilikleri dünyaya gösterdiklerini belirten Selim Sarper, şu bilgileri verdi: “ProgRAN, teknolojinin şampiyonlar ligi. Türk mühendisliğini dünyanın hizmetine sunmanın onurunu yaşıyoruz.”

AMELİYATA MÜDAHALE

“Doktorlar geliştirdiğimiz teknolojiyle Doğu’daki bir ameliyata İstanbul’dan müdahale edebilecek”

Selim Sarper, ProgRAN’ın sunmuş olduğu şebekeyi sanal ve programlanabilir bir şekilde dilimleme özelliği (RAN slicing) ile tüketicilerin ve işletmelerin hayatlarını nasıl kolaylaştıracağını açıklarken  “Doğuda yapılan bir ameliyatı İstanbul’daki doktor, Argela’nın geliştirdiği ProgRAN sayesinde, özel olarak tasarlanmış bir 5G ağı ile denetleyebilecek.. Bu ağ, doktorun uzaktan ameliyata kesintisiz bir şekilde müdahale edebilmesi için gerekli kapasite ve hız ihtiyacını karşılayacak” örneğini verdi. Argela’nın, ULAK projesi ile yerli baz istasyonu geliştirdiğini ve Türkiye’nin cari açığının azalmasına katkı sağladığını belirten Selim Sarper, ULAK’ta Aselsan ve Netaş ile birlikte çalıştıklarını vurguladı.

MİLAT YERLİNİN DE YERLİSİ
“MİLAT ile ülkemizin 5G altyapısına kavuşturuyor ve siber güvenlikte sınıf atlatıyoruz”

Argela, MİLAT projesi sayesinde Türkiye’nin uçtan uca güvenli ve milli 5G altyapısını oluşturup siber güvenlikte sınıf atlattığını belirten Selim Sarper, “Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın başlattığı ve Argela’nın yürüttüğü MİLAT projesiyle, yeni nesil teknolojilerin gerekliliklerine uyumlu kamu kuruluşları ve bakanlıklar için 5G teknolojisi ile çalışan milli ve güvenli bir ağ altyapısı inşa  ediliyor. Yazılım Tanımlı Ağ (SDN) Teknolojilerinin geliştirilmesi projesi olarak adlandırılan MİLAT ile uçtan uca, özgün, tamamen milli, güvenli bir 5G altyapısı kurulacak. Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından başlatılan bu projede, Argela, analizden tasarıma ve ürünü geliştirmeye kadar geniş bir yelpazede ve tüm süreçlerde tek şirket olarak yer aldı” dedi.

VODAFONE DA KULLANSIN İSTERİZ
Dünyada pek çok operatörde kullanılan ürünlerini Turkcell’in de kullanmasından memnun olduklarını belirten Selim Sarper, ürünün Vodafone tarafından kullanılıp kullanılmadığıyla ilgili soruyu “Vodafone henüz kullanmıyor. Ancak kullanılmasından büyük memnuniyet duyarız” şeklinde yanıtladı.

ULAK CARİ AÇIĞI AZALTACAK
Argela’nın, ULAK projesi ile yerli baz istasyonu geliştirdiğini ve cari açığın azalmasına katkı sağladığını belirten Selim Sarper, teknoloji ithalatına bağımlılığımızı azaltacak olan ULAK’ta Aselsan ve Netaş ile birlikte çalıştıklarını vurguladı. Sarper, “Bu sayede Türkiye için altyapı ve işgücü yaratımında kullanılmak üzere kaynak sağlanmış olacak” dedi.

 

SABAH 04.03.2018

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here