‘Teknofest İstanbul’ Türkiye’yi uçurur

0

Türkiye’yi ve gençlerimizi teknolojiyle tanıştıracak, özlediğimiz milli ve özgün teknolojilerin gelişimine ciddi katkı sunacak festivalde tüm hazırlıklar tamam. Fikir olarak uzun bir süredir tartışılarak olgunlaştırılan,Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali – TEKNOFEST İSTANBUL, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın (T3 Vakfı) önderliğinde, ülkemizin önemli kurum ve şirketlerinin desteğiyle düzenlenecek. Festival, İstanbul Yeni Havalimanı’nda (İYH), ilan edilen açılış tarihinden yaklaşık bir ay önce 20-23 Eylül 2018’de gerçekleşecek. Dün İYH yerleşkesinde, lansmanla tanıtılan festival, geleneksel hale getirilerek ulusal ve uluslararası ölçekte her sene aynı tarihlerde tekrarlanacak. Lansmanın öncesi de vardı.

Türkiye’yi milli, özgün Bayraktar insansız hava araçları (İHA) tanıştıran Baykar Makina, tecrübelerinden hareketle uzun süredir böyle bir organizasyona hazırlanıyordu. Amaçları gençleri teknolojiyle tanıştırarak ülkemizin teknoloji üreten bir topluma dönüşmesini sağlamaktı. Baykar Makina Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Bayraktar’ın fikirleri doğrultusunda gelişen TEKNOFEST İSTANBUL, Baykar Makina Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar’ın Mütevelli Heyeti Başkanı olduğu Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı tarafından hayata geçirilecek. Festival fikrinin nasıl ortaya çıktığını ve vakfın kurulma sürecini de bildiğim için rahatlıkla Türkiye’nin ilk defa maksimum fayda sunacak sürdürülebilir bir organizasyonla karşılaşacağını söyleyebilirim. Çünkü gençlerin önünde önemli teknolojik başarılara imza atmış ve atmaya devam eden, sürekli sahada olan bir ekip olacak.

Ocak 2017’de hayata geçen ve Türkiye’nin millî teknoloji hamlesini gerçekleştirmesi ve teknoloji üreten bir topluma dönüşmesini temel hedefi olarak benimseyen T3 Vakfı’nın faaliyetleri arasında ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik eğitim çalışmaları, üniversite teknoloji takımları programı ve teknoloji girişimlerine yönelik destekler yer alıyor. Vakıf, Temmuz 2017’de hayata geçirdiği DENEYAP Teknoloji Atölyeleri ile ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik teknik eğitimler ve atölye çalışmaları gerçekleştiriyor.

Atölyelerde ilk 18 ay, proje odaklı eğitim modeli çerçevesinde “robotik ve kodlama”, “arduino ve elektronik”, “nesnelerin interneti”, “enerji teknolojileri”, “üretim ve tasarım”, “havacılık ve uzay teknolojileri”, “yapay zekâ”, “nanoteknoloji”, “mobil uygulama programlama”, “siber güvenlik” derslerini içeren kapsamlı bir eğitim programı yer alıyor. İkinci 18 ayda ise gençler proje geliştirecek ve uluslararası yarışmalara katılmaya hazırlanacaklar. Teknoloji yarışmaları için başvuruların 1 Nisan 2018’de sona ereceği festival kapsamında, Solo Türk, Türk Yıldızları ve uluslararası profesyonel havacılık ekiplerinin gösterileri de yer alacak.

FESTİVALİN YARIŞMA KATEGORİLERİ

İHA Destekli İnsansız Kara Aracı, İnsanlık Yararına Teknoloji, Robotaksi, İnsansız Sualtı Sistemleri, Roket, Robotik Fetih 1453, İnsansız Hava Aracı, Savaşan İHA, Model Uydu, Havalimanı Sistemleri IOT Uygulamaları, Yapay Zekâ.

 

HABER TÜRK Güntay ŞİMŞEK 08.03.2018

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here