Türkiye’nin küp uydusu UBAKUSAT, Uzay İstasyonu’ndan yörüngesine gönderildi

0

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi tarafından deneysel amaçlı geliştirilen küp uydu “UBAKUSAT” geçtiğimiz ay SpaceX firmasının Falcon 9 roketiyle Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilmişti. UBAKUSAT 11 Mayıs 2018 (TSİ) 13.00’te Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan yörüngesine gönderildi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı (UDHB) Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nün (HUTGM) Japon uzay ajansı (JAXA) ile işbirliği çerçevesinde İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarı (İTÜ-USTTL) sorumluluğunda üretilen mini uydu, 2 Nisan’da Falcon 9 roketinin taşıdğı Dragon kapsülüyle Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) gönderilmişti. Burada gerekli  işlemler yapıldıktan sonra 11 Mayıs 2018 (TSİ) 13:00’te Japon Deney Modülü, Kibo’dan uzaydaki yörüngesine gönderildi.

UBAKUSAT’ın özellikleri

İTÜ yetkilileri, yaklaşık 3 kg ağırlığında, 10X10X34 cm boyutlarındaki ve ses verisi aktarımında kullanılacak küp uydunun geliştirilmesinde insan emeği hariç sadece donanım için yaklaşık 100.000 dolar harcandığını kaydettiler.

İki ülke arasında varılan anlaşma uyarınca, uydunun 250 bin avro civarındaki fırlatma bedeli Japon Hükümeti tarafından karşılanacak.

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi yetkilileri, uydunun UUİ’den uzaya bırakılacak olması nedeniyle yörünge ömrünün 6-12 ay arası olacağını, bu sürenin UUİ’nin bulunacağı irtifa ve Güneş’in radyasyon etkinliğine bağlı olarak değişeceğini vurguluyorlar. UUİ’nin irtifası ne kadar yüksek, güneşin etkinliği ne kadar az olursa uydunun ömrü o kadar uzun olacak.

SINIRSIZ BİLİM 11.05.2018

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here