Sürdürülebilir Teknoloji Lideri 10 Şirket

0

Günümüzde insanların; çevreye vermiş olduğu zararları göz önünde bulunduracak olursak kötü bir senaryoyla karşılaşmış oluruz. Neyse ki, işletmeler ve tüketiciler için temiz çözümler bulmak amacıyla çalışan bir dizi kuruluş, şirket ve girişim bulunuyor. Bu yazımızda, örnek alınması adına sürdürülebilir teknolojide lider olan 10 şirket ve kuruluşun misyon ve vizyonlarını ayrıntılı bir şekilde inceledik.

Sürdürülebilirlik, iş geliştirmede önemli bir eğilimi temsil etmektedir. Sürdürülebilirlik, dünyayı kurtarmanın yararı ile büyük bir iş fırsatı sunuyor. Bu yazımızdan hareketle; temiz enerji kültürünü teşvik etmek için daha yenilikçi fikirlerle çalışmalar yaparak bahsetmiş olduğumuz şirketlere meydan okuyan, daha bir çok şirket görmeyi umuyoruz.

1) Proterra

Proterra, sürdürülebilir toplu taşıma sağlamak için sıfır emisyon ve tam elektrikli otobüsler tasarlayan ve üreten bir şirket. Proterra, araç konfigürasyonuna modüler, teknoloji merkezli bir yaklaşım sunuyor. Müşteriler, üretilmiş olan iki araç boyutundan birini ve kendi enerji seviyelerinin yanı sıra belirli rotalarının ihtiyaçlarını karşılamak için şarj çözümlerini seçebiliyorlar. Katalizör araçları, araçların ömrü boyunca değişen ihtiyaçlara cevap verecek şekilde yükseltilebiliyor.

Özellikle, Proterra’nın özel olarak  tasarladığı elektrikli bir araç olan Katalizör, sınıfında; sıfır emisyonlu, akülü elektrikli otobüslerin en büyük yelpazesinde bulunuyor. Katalizör, olağanüstü yol esnekliği ve kanıtlanmış operasyonel performans sunuyor. Gelişmiş bir karbon fiber takviyeli gövdesi ve pazardaki en yüksek verimli elektrikli aktarma organları ile üretilen Catalyst ise; veriyolu, en az bakım gerektirecek şekilde yaklaşık yirmi yıl boyunca,  güvenli ve sessiz bir şekilde dayanacak şekilde tasarlanmış.

Elektrikli araç (EV) sağlayıcısı, Eylül 2017’de bir Catalyst E2 max’ın tek bir şarjla 1,101,2 mil hızla seyahat ettiğini göstermiş olduğunda ise dünya rekoru kırdı. Bu yılki Global CleanTech 100 listesinde Proterra , Kuzey Amerika için Yılın Şirketi’ne layık görüldü.

2) Kebony

Oslo merkezli Kebony şirketi, malzeme bilimi ile sürdürülebilir parke geliştirir. Kebony teknolojisi, biyo-bazlı bir sıvı ile sürdürülebilir yumuşak ağaçların özelliklerini artıran çevre dostu, patentli bir süreçtir. Şirket, yumuşak ağaç alternatiflerinin biyolojik makyajını değiştirerek nesli tükenmekte olan sert ağaçları korur. Patentli kereste modifikasyonu üretim yöntemi, ahşabın hücre duvarını güçlendirmek ve dayanıklılığı arttırmak için tarımsal atıklardan yapılan sıvı bir karışım kullanır. Güneşe ve yağmura maruz kaldıktan sonra ahşap, doğal bir gümüş-gri patine geliştirir. Güzellik geliştirilirken, performans korunur.

Dünya Ekonomik Forumu tarafından, Teknoloji Pioneer olarak tanınan ve Global Cleantech 100 şirketi olarak listelenen Kebony, global bir satış ve dağıtım ağı aracılığıyla hizmet veren lider mimarlar, tasarımcılar ve geliştiriciler tarafından benimsenmiştir.

3)Stem

Global CleanTech 100 listesinde, düzenli olarak yer alan Stem; Athena sistemiyle enerji kullanımının zamanlamasını yıldırım hızı ve cerrahi hassasiyetle optimize etmek için büyük veri ve makine öğrenimini kullanıyor. Athena, enerjiyi ne zaman alacağına dair önerilerde bulunmak için verileri dakikada 400 megabayt hızında analiz ediyor. Dünyanın en akıllı enerji depolama ağı ile Stem, altyapıya sahip olmayan veya bunu yapabilecek personeli olmayan kuruluşlar için günün her saatinde enerjiyi yönetiyor. Tesislerini, tüm üyelere değer yaratmak için anında sanal güç santralleri oluşturabilecek güçlü bir ağa bağlıyor.

Stem, 2017’de faydalı ve ISO kılavuzluk programlarında 600 başarılı sanal güç santrali (VPP) gönderimine geçti. 100’den fazla Stem sistemi, anlık şebeke rahatlaması sağlayan VPP’lere katılıyor. Stem’in Athena’sı tarafından güçlendirilen bu sistemler, 5 dakika kadar kısa bir sürede otomatik olarak şebeke sinyallerine tepki veriyor. Böylece, Stem müşterileri kendi alanlarında lider olma hissini doyasıya yaşıyor.

4) Sonnen

Sonnen , evler ve işletmeler için enerji depolama çözümleri sunan bir Alman şirketidir. Sonnen’in amiral gemisi ürünü olan SonnenBatterie, kullanıcılara yardımcı programlarına daha fazla fayda sağlamak için güneş panelleri ve ızgaraya bağlanır. SonnenBatterie’de, sadece lityum demir fosfat pilleri kullanılır. SonnenBatterie’nin minimum ömrü 10.000 şarj döngüsüne sahiptir. Böylece uzun yıllar boyunca, temiz enerji sağlar. Akıllı depolama sistemi, enerji kullanım seviyelerini otomatik olarak ayarlar ve yedek güç için fazla enerjiden tasarruf sağlar. Müşteriler, enerjiyi paylaşmalarına ve geleneksel sağlayıcıları atlamasına olanak veren SonnenCommunity aracılığıyla bağlanır.


5) AeroFarmlar

AeroFarmlar şirketi, güneş ışığı ve toprak olmadan lezzetli, besleyici yapraklı yeşillikler ve otlar yetiştiririr. Ürünleriyle, tamamen kontrollü bir ortamda, doğrudan köklerine doğru ıslatılan mükemmel nem ve besin miktarını elde eder. Aeroponic sistemler, daha hızlı büyüme döngüleri ve daha az çevresel etki sağlar. Akıllı aydınlatma ve beslenme, belirli bitkilerin ihtiyaçlarını karşılamak için uygulanır. Sistem, tahmini analitik kullanılarak gerçek zamanlı olarak test edilir ve gözden geçirilir. AeroFarms, geleneksel tarımdan % 95 daha az su kullanır. Bitkilerin topraksız yetiştirildiği hidroponikten %40 daha azdır. Dikey tarımda arazi kullanımını en aza indirir ve kentsel alanlarda tarıma imkan tanır. Patentli teknolojisiyle, minimum çevresel etki ve neredeyse sıfır risk ile kapalı dikey çiftçiliği yeni bir hassasiyet ve verimlilik seviyesine taşır.

6) Delft-IMP

2015 yılında kurulan Delft-IMP, IMP Yoğunlaştırılmış Materyal Üretimini temsil etmektedir. Nano kaplamalar ekleyerek pillerin ömrünü  uzatır. Kaplama, pillerinin otomotiv uygulamalarında kullanılmasını sağlamıştır. Delft-IMP artık yakıt hücrelerine ve aydınlatmaya doğru genişlemektedir. Pil şirketleri, hala lityum iyonuna daha iyi bir alternatif bulmak için çalışıyorlar. Ancak Delft-IMP’nin nanotech kaplaması bugünün pillerinin en yüksek potansiyellerine ulaşabileceği anlamına geliyor.

Bu teknikler, nanometre ölçeğinde parçacıklarda homojen bir kaplama ile sonuçlanmakta, parçacık özelliklerinin (kontrollü salım) kontrol edilmesine ve kaplama malzemesinin yoğunlaşmasına izin vermektedir. ALD, çok çeşitli metal oksitleri, saf metalleri ve diğer inorganik maddeleri biriktirmek için kullanılabilir ve 50’li yılların başında bu yana uzun bir yol kat etmiştir.

7) Apana

Apana, kullanıcılara ne kadar su kullandıklarını ve tükettiklerini gösteren bir su yönetimi ve analiz şirketidir.  Bu işlemi IOT sensörleri ile gerçekleştirir. Bu sensörler ile çalıştıkları bölgelerin su altyapısındaki yüksek çözünürlüklü verileri yakalar. Veriler, APANA ‘nın bulut tabanlı analitik motoruna gönderilir. Gelen veriler gelişmiş tescilli analitik tarafından, sürekli okunur. Sistem, atık olaylarını tespit etmek için veriler arasında olası araıza noktalarında tutarsızlıklar arar. Suyu envanter gibi yönetir. Sistem hatalarını tespit ederek, su kullanımını takip ederek ve azaltacak yollar sunarak eksiklikleri önler. APANA’nın genel amacı, gereksiz su kullanımının ortadan kaldırılmasını sağlayarak, hem müşterinin hem de çevrenin yararına çalışmaktır.

8) Clean Tech

İngiltere merkezli Clean Tech , ülkenin en büyük şişe yeniden işleme tesisini işletiyor. Fabrikada üretilen tüm ürünler, tüketici sonrası atık kullanılarak yapılıyor. Fabrika, her yıl 100.000 tondan fazla PET (polietilen tereftalat)  plastik ambalajını işleyerek, yiyecek ve diğer ürünleri paketlemek için tekrar kullanılabilen geri dönüştürülmüş ambalajlara dönüştürüyor. Bu, atıkları azaltıyor ve PET plastiklerinin ömrünü uzatıyor. Şirket, sürdürülebilir bir toplumun geliştirilmesine yardımcı olmak için döngüsel ekonomi değerlerini uyguluyor.

Clean Tech,  tüketici kullanımı sonrası oluşan atıklardan yeni kaynaklar yaratmayı amaçlıyor. Her yıl 100.000 ton PET ambalajı işliyorlar. Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu tarafından onaylanan gıda sınıfı rPET peletler üretiyorlar.  Kalite ve hizmetten ödün vermeden karbon ayak izlerini azaltabilmeleri için müşterileriyle işbirliği içinde çalışıyor.


9) Goldwind

Rüzgar türbini şirketi Goldwin, Çin’in lider temiz teknoloji işletmelerin birisi. Goldwind, sadece Çin’de yeni enerji gelişimini teşvik etmekle kalmayıp, yenilenebilir seçeneklerin geliştirilmesi için altı kıtada faaliyet göstermekte. Enerji devi, bulut bilişim, büyük veri ve makine öğrenim teknolojileri ile desteklenen akıllı rüzgar çiftlikleri kuruyor. Goldwind’in ayrıca; su depolama, hassas havalandırma ve motor enerji tasarrufu gibi diğer sürdürülebilir çözümlerini kullanan kendi akıllı enerji yönetim sistemini de mevcut.

Goldwind, düşük maliyetli ve yüksek verimli enerji için son kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamak için, enerji teknolojisi ve ürünlerinin yenilikçiliğine ve geliştirilmesine odaklanmış bir şirket. Şirketin çalışmaları arasında; dağıtılmış enerji, akıllı mikrogruplar, elektrik ticareti, talep tarafı yönetimi, akıllı enerji sistemi çözümleri oluşturmak için enerji verimliliği ve dijital bulut platformları var. Bu çözümler, kullanıcıların genel enerji maliyetlerini azaltmalarına, temiz enerji kullanımını artırmalarına, enerji değerlerini yeniden şekillendirmelerine ve yeşil gelişmeyi desteklemelerine yardımcı oluyor.

10) SolarCity

Tesla CEO’su Elon Musk tarafından kurulan pil şirketi SolarCity, ABD’de hızla güneş pazarlarına hakim oldu. Güncel ürünler, güneş paneli gibi görünmeden mümkün olduğunca fazla güç toplayan bir güneş paneli tavanı ve bir ev enerji depolama çözümü olan Powerwall’ı içermekte. Şirket, ev sahiplerine, işletmelere, hükümete ve ayrıca kar amacı gütmeyen kuruluşlara hizmet vermekte. Şimdiye kadar, SolarCity 2 milyar dolardan fazla fon almış durumda.

ELEKRİK PORT 24.07.2018

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here