Silikon Vadisi’nin Türk meleği

0

Türk girişimciler kadar Türk melek yatırımcılar yurtdışında yıldız gibi parlıyor. Bu anlamda öne çıkan en önemli isimlerden biri Aydın Şenkut. Şu ana kadar 5.6 milyar dolarlık yatırım turunda pay sahibi olan Şenkut, 366 girişime yatırım yaptı. Şimdi ise yatırım fonunu 270 milyon dolar daha arttırarak hedeflerini büyüttü.

TÜRK girişimcilerin yurtdışında hayata geçirdikleri ve başarıya ulaştıkları startuplara her fırsatta yer veriyoruz. Yurtdışındaki ‘Türk Yıldızları’ olan bu girişimler, Türkiye’nin marka değerine değer katarken girişimcilik ekosistemimizin gurur kaynağı oluyorlar. Bu hafta yeni ekonomi sayfalarımız yurtdışında ve hatta Silikon Vadisi’nde adından sıkça söz ettiren bir melek yatırımcıdan bahsetmek istedik. Adı Aydın Şenkut. Kurduğu Felicis Ventures adındaki yatırım fonuyla pek çok teknoloji devine yatırım yapan Şenkut, yatırım yapmak üzere topladığı son fonla da Silikon Vadisi’nin yıldızı haline gelmiş durumda. İlk fonunu 2010 yılında 41 milyon dolar olarak belirleyen Şenkut’un aldığı 6’ıncı fon olan yeni fonunun büyüklüğü ise 270 milyon dolar. Şenkut’un yaklaşık 12 yılda topladığı toplam fon miktarı ise 700 milyon doları geçmiş durumda.

366 GİRİŞİME YATIRIM
Şenkut’un vadide en çok dikkat çektiği özelliği ise yaptığı yatırımların sayısı ve katıldığı yatırım turlarındaki toplam tutar. Global çapta startupların veri tabanını bulunduran Crunchbase’deki bilgilere göre Şenkut’un katıldığı yatırım turlarının toplam değeri ise 5.6 milyar doları geçiyor. 2006 yılında kurulan Felicis Ventures ile ilk dönemlerde yılda 10-12 girişime yatırım yapıyordu. Şimdi ise yılda 30’dan fazla girişime fon desteğinde bulunuyor. Türk melek yatırımcının yaptığı yatırım sayısı ise 366’ya ulaşmış durumda. Felicis Ventures, yaptığı bu yatırımlar arasında 29 yatırımda ana yatırımcı olarak yer alıyor. Katıldığı en büyük yatırım turu ise çoklu kanal ödeme altyapısı sunan Adyen adındaki startup oldu. Şenkut’un da katıldığı turda girişime 250 milyon dolar yatırım yapıldı. Şenkut’un yatırım yaptığı ve dünya çapında üne kavuşan birçok startup da bulunuyor. Bunların başında Angry Birds’ü geliştiren Finlandiya merkezli Rovio bulunuyor. Şenkut’un 2011 yılında katıldığı yatırım turunda şirkete 42 milyon dolar yatırım yapılmıştı.

AMAZON SATIN ALDI
Rovio’nun yanı sıra akıllı kapı zilleri üreten Ring, Şenkut’un yatırımları arasında yer alıyor. Şirkete geçen yıl yatırım yapan Şenkut, toplamda 107 milyon dolarlık yatırım turuna katıldı. Ring, daha sonra 1 milyar dolara e-ticaret devi Amazon tarafından satın alındı. Şenkut’un yatırım yaptığı dikkat çeken bir diğer girişim ise akıllı bileklik ve saatler üreten Fitbit oldu. 2012’de Fitbit’e yatırım yapan Şenkut, bu turda yanındaki 3 yatırımcıyla şirkete 12 milyon dolar fon desteğinde bulunmuştu. Bunlar, Şenkut’un yaptığı başarılı yatırımlardan birkaçı. Daha çoğunu sayabilmek mümkün. Peki Şenkut şu ana kadar Türk bir girişimciye yatırım yaptı mı? Evet. Şenkut, şu ana kadar tek bir Türk girişimciye yatırım yaptı. O da online film platformu Mubi. Efe Çakarel tarafından kurulan ve global çapta adından sıkça söz ettiren Mubi’ye Felicis Ventures, 2007 yılında 4 yatırımcıyla toplamda 750 bin dolar yatırım gerçekleştirdi.

HÜRRİYET 05.08.2018

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here