“Konuşan eller” engellilerin gözü kulağı olacak

0

Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi öğrencisi Burak Yılmaz’ın “Engelleri Aşalım Projesi” kapsamında hazırladığı “Konuşan eller” aracı, engellilerin hayatını kolaylaştıracak.

İşitme, konuşma ve görme engellilere umut olacak.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Bilgisayar Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Burak Yılmaz, bankada bir engellinin işlemlerini yapmakta zorluk çektiğini görünce bu projeyi hayata geçirmeye karar verdi.

TÜBİTAK yarışmasında birinci oldu

Yılmaz projesi ile TÜBİTAK’ın Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması’nda “Tekno Girişimcilik” alanında birincilik elde ettiğini söyledi.

“Fakülteden Dr. Öğr. Üyesi Murat Köklü’nün danışmanlığında yaptığım uygulama, işitme engellilerle iletişim için sesi yazıya, işitme engelli okuma-yazma bilmeyenlerle iletişim için sesi işaret diline, konuşma sorunu olan engellinin diğer kişilerle iletişimi için yazıyı sese, banka, noter veya benzeri yerlerde makbuz, doküman gibi evrakın da sesli olarak engelliye aktarılmasını kapsıyor.”

“Uygulama ile engelliler diğer vatandaşlarla iletişim kurabiliyor”

Burak Yılmaz, tasarladığı ürünü daha da geliştirmek için çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

“Proje kapsamında ‘konuşan eller’ adıyla bir eldiven tasarladım. Eldivenin her parmağında sensörler bulunuyor. Telefon ile bağlantılı olup, direkt haberleşme sağlıyor. Telefonda bulunan veri tabanına, eldivendeki sensörlerin karşılığı gelen kelimeler kaydediliyor. Bu sayede görme, işitme ve konuşma engelli bireyler diğer vatandaşlarla iletişim kurabiliyor ayrıca banka, noter gibi yerlerde işlerini tek başına yapabilecek olan engellilerin, iletişim zorluğu azalacağından iş imkanlarının da artmasına katkı sunacağını düşünüyorum.”

TRT HABER 16.11.2018

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here