Dünyayı değiştirecek 35 kişiden biri aramızda

0

Türk bilim insanı Prof. Dr. Utkan Demirci ile ne kadar övünsek az..

Çünkü kendisi, bioteknoloji alanında “Dünyayı Değiştirecek 35 bilim insanı”arasında gösteriliyor.

Bu gösterilmenin elbette önemli nedenleri var.

Birincisi..

Aşılama ve tüp bebek tedavisinde dünyada çığır açan mikroçip teknolojisini bulması..

İkincisi..

Bulması yetmezmiş gibi, o çipleri yine bir Türk doktorla birlikte İzmir’de üretmeye başlaması..

Prof. Dr. Utkan Demirci, çip teknolojisini Harvard’da geliştirdi. Şu an 40 kişilik ekibiyle araştırmalarına Stanford Üniversitesi‘nde devam ediyor. İnsan ve hayvan üremesinde yardımcı tedavi olarak kullanılan çipler, spermler arasında en kaliteli ve sağlıklı olanı tespit edip döllemeyi gerçekleştiriyor. Böylece az sayıda sperme sahip olsalar bile erkeklerin kısırlık sorununa çare olarak dünyanın birçok ülkesindeki tüp bebek merkezlerinde yaygın olarak kullanılıyor.

GEBELİK ŞANSI YÜKSELİYOR

Mikroçip teknolojisi spermlerin doğal ortamda döllemeyi gerçekleştirirken izlediği yol ve davranışlar taklit ederek geliştirildi. Doğal ortamda spermler anne adayına geçtikten sonra nasıl ki mikro kanallarda yarışarak yol alıyor, zayıf olan spermler elenip yumurtaya değebilen en iyi sperm döllemeyi sağlıyorsa, mikroçiplerde de bu düzenek yer alıyor. Uzmanlar tarafından uygulanan yöntemde baba adayından alınan sperm örneklerinin görevi döllemeyi sağlayacak en iyi spermi seçmek olan mikroçipteki kanallara konulup doğal ortamındaki gibi yarışmaları sağlanıyor. Çipler kromozom yapısı en iyi olan, DNA’sı hasar görmemiş spermleri kolaylıkla elde elde edilmesini sağlıyor. Böylece gebelik şansı yükseliyor, düşük yapma riski de daha az oluyor.

“ÇİP BEBEK” ADIYLA ÜRETİLİYOR

Prof. Dr. Utkan Demirci tarafından geliştirilen çipler, İzmir’de “Çip Bebek”markasıyla Depark ve Esbaş’ta üretiliyor. Bu üretim ve keşif, Amerikalı yatırımcıları bile İzmir’e getirdi.  


ABD’nin önemli bioteknoloji firmalarından DxNow’ın yöneticileri geçtiğimiz günlerde İzmir’e gelerek, mikroçipleri üreten KOEK firmasının Depark ve Ege Serbest Bölgesi’ndeki tesislerini yerinde inceledi. DxNow’ın CEO’su William Sharp, dünyada giderek artan insan ve hayvanlardaki kısırlık sorunu için geliştirilen en iyi teknolojilerden biri olan mikroçip teknolojisinin patentini aldıklarını belirterek, “Patenti aldık ama Prof. Dr. Utkan Demirci, üretimi Dr. Selçuk Kılınç ile birlikte İzmir’de yapmak istedi. Biz bu teknolojinin geleceğin en önemli teknolojisi olduğunu düşünüyoruz ve buraya yatırım yaparak, bu teknolojinin daha da gelişeceğini düşünüyoruz” dedi.


Yazımın başında da söylediğim gibi, Prof. Demirci ile ne kadar gurur duysak, ne kadar övünsek az. Ama gördüğüm kadarıyla, dünya onları bizden daha iyi tanıyor ve kıymetlerini daha iyi biliyor. Umarım bir gün biz de kendi değerlerimize daha güçlü sahip çıkmayı başarırız.

HABER TÜRK 19.02.2019

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here