The National Interest’in TCG Anadolu yorumu

0

ABD askeri dergisi The National Interest, Türkiye’nin 2021’de hizmete almayı planladığı TCG Anadolu hakkında geniş bir makale yayınlandı. “Türkiye, F-35’lerle Silahlı Bir Uçak Gemisi Alacak mı?” başlığı ile Robert Farley imzalı makalede, “Türkiye F-35B ile ilginense de ilgilenmese de TCG Anadolu, Türk donanmasının bugüne kadarki en önemli gemilerinden biri olacak” ifadelerine yer verildi. 

Kamuoyunda ‘uçak gemisi’ olarak bilinen ve güvertesinde savaş uçakları ve helikopterler de taşıyabilecek Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG Anadolu’nun halen inşa çalışmaları sürüyor. Makalede Türkiye’nin uçak gemisi sahibi ülkeler arasına gireceği belirtilerek şu yorumlar yapıldı:

“İki yıl içinde, Türk Donanması, yüz yıldan fazla bir süredir filoya katılmak için en büyük ve en zorlu savaş gemisi olan TCG Anadolu’nun teslimini kabul edecek. Ancak TCG Anadolu’nun geleceği büyük ölçüde Ankara-Washington arasındaki ilişkilerin gücüne bağlı ve bu ilişkinin geleceği ciddi bir şüphe doğurdu.

TÜRKİYE İKİNCİ KULLANICI

TCG Anadolu, İspanyol Juan Carlos sınıfında inşa edilen dördüncü gemi. Juan Carlos, 2010’da İspanyol donanmasında hizmete girdi. HMAS Canberra ve HMAS Adelaide, sırasıyla 2014 ve 2015 yıllarında Kraliyet Avustralya Donanması’na katıldı. İspanyol gemi yapım firması Navantia, inşaat sözleşmesini Türk firması Sedef Shipbuilding Inc. firması ile yapılan ortak teklifle kazandı. 

Navantia, tasarımın çekirdeğini ve inşaat uzmanlığını verirken, Sedef, Türkiye’deki geminin yapımını kolaylaştırdı. Sedef ayrıca, çoğunlukla Türk savaş ve destek sistemlerinin satın alınmasını da düzenledi. TCG Anadolu’nun 2021 yılına kadar denemeler için hazır olması bekleniyor.

TCG Anadolu’nun hafif taşıyıcı ve amfibi saldırı şeklinde iki farklı konfigürasyonda çalışması bekleniyor. İkincisinde, bir helikopter tamamlayıcısı ve çeşitli amfibi ekipman taşıyacak. 

F-35B ALINACAK MI?

Raporlar TCG Anadolu’nun kaç tane F-35B taşıyabileceği konusunda farklılıklar gösterirken Türkiye’nin F-35B’leri alıp almayacağı soru işaretleri devam ediyor.

Türkiye, eski Harrier uçaklarıyla ilgilenmiyor bu nedenle TCG Anadolu’nun taşıyıcı rolü tamamen F-35B’nin kazanılmasına bağlı. F-35 projesinin katılımcı ortaklarından biri olan Türkiye ile ABD arasında S-400 hava füze savunma sistemi ve Suriye’deki görüş ayrılıkları yüzünden bir gerilim mevcut. ABD, S-400 alınması halinde bir yaptırıma gidebilir ancak Hindistan’a yaptığı gibi böyle bir yaptırım kararından feragat edebilir. Lockheed Martin ve ABD Hava Kuvvetleri, F-35 projesinden Türkiye’nin dışlanması koşununda farklı sesler çıkarıyor. Türkiye’nin projeden ayrılmasının maliyetleri büyük ölçüde etkilemeyeceği öne sürülüyor. 

TCG Anadolu, Türk Deniz Kuvvetleri’nin efsane gemisi Yavuz’dan bu yana en büyük savaş gemisi olacak. TCG Anadolu, Türk Deniz Kuvvetleri’ne Karadeniz ve Doğu Akdeniz’de eşi benzeri görülmemiş amfibi saldırı yeteneği sunacak. 

Türkiye Rusya ile yakınlaşır, o yöne doğru giderse ve NATO ile (ve özellikle Atina’da) gerginlikler artarsa, TCG Anadolu Yunan askeri planlaması için zorlu bir problem ortaya koyabilir.

Yeni taşıyıcısının kapasitesini en üst düzeye çıkarmak için, Türkiye’nin ABD ile iyi geçinmesi gerekiyor”

Yazıya aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz :

https://nationalinterest.org/blog/buzz/will-turkey-really-get-aircraft-carrier-armed-f-35s-45172

http://www.kokpit.aero  27.02.2019

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here