Bilim Alanında iz bırakan Türk kadınları

0

Bilim ve teknoloji alanında gösterdikleri başarılarla isimlerinden söz ettiren Türk kadınları, dünyanın dikkatini çekiyor. Dünyanın en akıllı kadını olarak bilinen, teknoloji alanında atılım sağlayan, yüz naklinin önünü açan, dev şirketleri yöneten başarılı birçok isim bizi gururlandırıyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle başarılarıyla adlarını dünyaya duyuran kadınlarımızın hikayelerini sizler için derledik…

Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Kadın olmanın titizliğini bilime, teknolojiye ve yönetime yansıtan kadınlarımızın elde ettikleri başarılar gurur kaynağımız oluyor. Einstein ile aynı listede yer alan Prof. Dr. Feryal Özel, teknoloji denince akla gelen Ayşegül İldeniz, dünyada yüz naklinin ilk güvesini atan Doç. Dr. Betül Gözel Ulusal, ABD’nin elektronik çöpünü dönüştüren Nurgül Yavuzer ve daha pek çok kadının hikayesi hemcinslerine örnek olacak nitelikte.        

Aylin Uysal – Microsoft’un ardından dünyanın en büyük ikinci yazılım şirketi olan Oracle’da Kıdemli Tasarım Direktörü olarak çalışan Aylin Uysal, Oracle’dan önce Silicon Graphics, Inc. ve SAP’da çalışarak kendini geliştirmiş. Uysal, son kullanıcı deneyimlerinden yola çıkarak ekibiyle beraber daha iyiyi yakalamaya çalışmak için yeni teknolojiler üretiyor. Yeni neslin teknoloji içinde dünyaya geldiği için her şeyden kolay sıkılıp tükettiğini söyleyen Uysal, “Onlara bir şey sunmak yerine üretime katmamız gerekiyor. Üretici durumuna gelmeleri dünyanın teknoloji alanındaki eleman açığını da kapatacak” diyor.

3

Ayşegül İldeniz – Dünyada Türkiye’yi başarıyla temsil eden ve Türkiye’nin yetiştirdiği en başarılı kadın yöneticilerden biri olan Ayşegül İldeniz, teknoloji alanında kadın liderler denilince akla gelen ilk isim. ABD’nin en etkili 30 Türk kadın listesinde yer alan İldeniz, Intel’de Yeni Teknolojiler ve Stratejiden sorumlu Başkan Yardımcısıymış. Buradan Silver Spring Networks’e COO olarak atanmış. Intel’de 1998 yılından bu yana yeni teknolojilere yön verme konusunda çeşitli kademelerde bulunan İldeniz, uluslararası pazarları yönetme hakkındaki deneyimini, şimdilerde Silver Spring’e aktararak dijital ekonomide dünyadaki dönüşüme liderlik ediyor.

4

Doç. Dr. Betül Gözel Ulusal – Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Betül Gözel Ulusal, 2001 yılında ABD’de, eşine ancak bilimkurgu filmlerinde rastlanan bir operasyona imza attı. Ulusal, canlı farelerde yüz naklini başardı ve bu alanda bir çığır açtı. Ardından ortopedi cerrahı olan eşiyle birlikte Tayvan’da fareden fareye damar, sinir ve saç derisini naklederek ölü bir insandan yaşayan insana yüz naklinin önünü açtı. Ulusal, 2003 yılında Amerika Plastik Cerrahi dalında Beritt Brown ödülü’nü aldı.

5

Dr. Canan Dağdeviren – Medikal teknoloji alanında çalışarak pilsiz giyilebilir kalp çipi ve cilt kanserini teşhis eden bir cihaz geliştiren Canan Dağdeviren, Harvard Üniversitesi’nin genç akademi üyeliğine seçilen ilk Türk. Forbes dergisinin 30 Yaş Altı Bilim İnsanı Listesi’nde yer alan Dağdeviren, ilk ve orta eğitimini Kocaeli’de tamamladıktan sonra Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği’nden mezun oldu. Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği’nde yüksek lisans eğitimini bitirince de aynı yıl Fulbright bursu kazanarak UIUC’de Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünde doktora eğitimine başladı. Esnek ve katlanabilir, deri üstüne yapıştırılabilir veya giyilebilir elektronik âletler üzerine çalışmalar yapan Dağdeviren, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) çalışmalarını sürdürüyor.

Eren Özmen – Eren Özmen Türkiye’nin yerli uçakları TRJ-328 ve TRJ-628’i üretecek Amerika merkezli Sierra Nevada Corporation (SNC) şirketinin başkanı. Dünyaca ünlü Forbes dergisinin hazırladığı ‘Amerika’nın Servetini Oluşturan 50 Kadın’ listesinde ise 19’uncu sırada yer alıyor ve listeye giren tek Türk. Türkiye’nin yerli uçak projesinde kullanılacak Alman Dornier 328 uçak firmasına da sahip olan Özmen, NASA’nın Dream Chaser Cargo Sistemi kullanılarak Uluslararası Uzay İstasyonu’na gelen giden asgari altı kargo teslimatı hizmeti görevinin yerine getirileceği Ticari Bütünleme İkmali Hizmetleri 2 ihalesini elinde bulunduruyor. Amerikan hükümetinden iş alan bir işkadınının sahip olduğu en büyük şirketin sahibi Özmen ve eşinin bu başarısı ise ne Türk kamuoyunda ne de ABD kamuoyunda fazla bilinmiyor. Eşiyle birlikte çalıştıkları SNC’yi 1994 yılında satın alan Özmen, elektronik, uzay, havacılık, mikro uydu, uçak, iletişim sistemleri ve güneş enerjisi alanlarında faaliyet göstererek şirketi bugünkü haline getirmiş.

Nurgül Yavuzer – Babasının din görevlisi olarak ABD’ye tayininin çıkmasıyla 17 yaşında ailesiyle birlikte Kayseri’den ayrılan Nurgül Yavuzer, Maryland Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği eğitimi almış. Eşiyle birlikte Nur Tech adlı şirketi kuran Yavuzer, zamanla piyasada oluşan elektronik çöplüğün farkına varmış. Yavuzer, değeri kalmayan elektronik aletlerin dönüşümünü yeni bir iş dalı olarak şirketinde başlatmış. Bu zamanında atılmış bir adım olarak şirketi başarıya taşımış ve Yavuzer ABD’de tanınır hale gelmiş. Kadınların özgüven ve cesaretlerini hiçbir zaman kaybetmemelerini öneren Yavuzer, ABD’nin 30 Başarılı Türk kadını arasında yer alıyor

Prof. Banu Onaral – Sanayi neferi olarak anılan Nuri Demirağ’ın torunu, makine ve uçak mühendisleri arasında sayılan pilot Mehmet Kum’un kızı olan Banu Onaral, biyomedikal alanda dünyanın yakından tanıdığı bir isim. Drexel Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği, Bilimleri ve Sağlık Sistemleri Fakültesi kurucu dekanı olan Onaral, işlevsel beyin görüntüleme, ultrason ve optik yoğunluklu biyomedikal sinyal işlemciliği ile kompleks sistemler ağırlıklı bilgi mühendisliği üzerine akademik çalışmalar yapıyor. Birçok uluslararası ödüle layık görülen Onaral, ürüne dönüşebilir araştırma ve girişimci teknoloji aktarımı akımının da 

Prof. Dr. Feryal Özel – Albert Einstein, John Nash gibi ünlü bilim insanlarının yer aldığı 20 kişilik listeye adını yazdıran Türkiye’nin NASA’daki gururu ünlü astrofizikçi Prof. Dr. Feryal Özel, bilim çevrelerinde dünyanın en akıllı kadınlarından biri olarak nitelendiriliyor. 42 yaşındaki Özel, doktor bir anne baba ile kimya profesörü bir teyzenin olduğu ailede büyümüş. Özel daha çocukken maddenin yapısını merak edip araştırmaya başlamış. Şimdiyse astrofizik alanında dünyada ilk sıralarda yer alan Arizona Üniversitesi’nde hem teorik fizik hem de uzay gözlemleri üzerine çalışmalar yapıyor. Geçtiğimiz yıl astronomi-astrofizik alanında üstün sanatçı ve bilim insanlarına verilen Guggenheim Foundation ödülünü alan Özel, yüksek manyetik alanda nötron yıldızlarının ilk kuantum hesaplarını yapan kişi. NASA tarafından verilen Hubble ödülüne de layık görülen Özel, Hubble kadrosuna alınan ilk ve tek Türk.

Seval Öz Özveren – Meşhur Kalp Cerrahı Uzmanı Dr. Mehmet Öz’ün kız kardeşi Seval Öz Özveren, aile üyeleri gibi başarılara imza atıyor. Wellesley College’in ardından MIT’de ekonomi ve finans, Wharton Businness Scholl’da da yüksek işletme okuyan Özveren, Google’da sürücüsüz araç projesinin başındayken Alman Şirketi Continental bünyesine katılmış. Şimdilerde Continental’in Silikon Vadisi’nde oluşturduğu Akıllı Taşımacılık Sistemi Merkezi’nin CEO’su olarak teknoloji ve otomotiv sektörünü buluşturuyor. Öz, geleceğin araçlarını üreterek dünyayı değiştirmeyi hedefliyor.

YENİ ŞAFAK 08.03.2019

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here