Türk startupların yabancı yatırımcıları

0

Yabancı startup yatırımcılarının Türkiye’deki ekosisteme olan ilgisi artıyor. Her geçen gün Türk startuplara yatırım yapan yabancı yatırımcılar, 2010 ile 2019 ilk çeyrek sonuna kadar 119 kez yatırım yaptı. Türkiye’ye yatırım yapan farklı fon sayısı ise 70 civarında.

HEM startuplara yapılan yatırımlarla hem de global projelerle Türk girişimciliği her geçen gün ilerlemeye devam ediyor. Türk startupların dünyada çapında gördüğü ilginin en önemli kanıtlarından biri yabancı yatırımcıların yaptığı yatırımlar. Şu ana kadar kaç yabancı yatırımcı veya fon kaç Türk startup’ına ne kadar yatırım yaptı? En çok hangi yıl yabancı yatırımcılar Türkiye’deki startuplara ilgi gösterdi? Bu soruların cevabını araştırdık.

EN ÇOK TIGER YAPTI


Türkiye’deki girişimcilik ekosistemine yönelik veriler sunan Startups. Watch’un hazırladığı bilgilere göre şu ana kadar Türkiye’deki girişimcilere 70 farklı yabancı fon ve melek yatırımcı yatırım gerçekleştirdi. Yapılan yatırım turu adedi 2010 ile 2019 ilk çeyrek sonuna kadar 119 turu yakalamış durumda. En çok yatırım gerçekleştiren yabancı fon Tiger Global olarak karşımıza çıkıyor. Tiger Global’in Türk girişimlere yaptığı yatırım adedi 5. Dünyanın en büyük fonlarının arasında yer alan ve Facebook gibi devlere yatırım yapan Tiger Global’in Türkiye’de öne çıkan yatırımlarının başında Trendyol bulunuyor. Trendyol’un en büyük hissedarlarından olan Tiger Global, şirketin bir süre önce Alibaba tarafından satın alınmasından önemli rol oynamıştı. Tiger Global’in öne çıkan diğer yatırımının ise Evidea olduğunu belirtelim.

DÜNYA DEVLERİ LİSTEDE


İkinci sırada Türkiye’deki girişimlere 4 yatırım yapan Wamda Capital geliyor. Wamda Capital’in yatırımları arasında Modanisa, Volt, Insider ve KapGel bulunuyor. Wamda Capital ile aynı adette yatırım yapan diğer bir fon Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası (EBRD) oldu. EBRD son olarak geçen hafta Modanisa’ya yatırım gerçekleştirmesiyle dikkat çekmişti. EBRD’nin daha önce yatırım yaptığı Türk startuplar arasında Onedio ve Trendyol bulunuyor. 3 yatırım yapan yabancıların sayısı ise 12 olarak karşımıza çıkıyor. b-to-v, 500 Startups, Hummingbird, Endeavor Catalyst, Pasha Holding, MEVP, Beenos, SpeedInvest, Pond Ventures, Ribbit Capital ve IFC Türkiye’deki startuplara 3 yatırım yapan fonlar arasında. Bu listede Trivago’nun kurucusu ve melek yatırımcı Rolf Schroemgens’in de olduğunu paylaşalım. Amazon, Intel ve Goldman Sachs gibi teknoloji dünyasında önemli fonların da Türkiye’de yatırımcı durumunda yer alıyor.

HÜRRİYET 17.03.2019

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here