Milli gemilere milli kumanda

0

Türk donanmasının denizlerdeki hakimiyetini artıracak yeni nesil milli savaş yönetim sisteminin (ADVENT SYS) ilk sürümü yayınlandı ve fabrika kabul testleri tamamlandı. Türk mühendislerce 6 milyon satır kod yazılarak geliştirilen ADVENT SYS, ilk kez MİLGEM’in 4. gemisi TCG Kınalıada’ya kurulacak. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın “Savaş Yönetim Sistemi” ihtiyacını karşılamak amacıyla geliştirilen sistem, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bölgedeki gücünü daha da perçinleyecek. Türk mühendislerce geliştirilen ADVENT SYS nisan ayında suyla buluşacak olan Türkiye’nin ilk uçak gemisi TCG Anadolu da kullanılacak.

HAVELSAN VE ARMERKOM YAPIMI
Savunma Sanayi Başkanlığı’nın yürüttüğü proje kapsamında HAVELSAN ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Araştırma Merkezi Komutanlığı (ARMERKOM) tarafından geliştirilen ADVENT SYS yazılımının fabrika kabul testleri başarıyla tamamlandı. Türk mühendislerce yaklaşık 6 milyon satır kod yazılarak geliştirilen sistem, ilk kez MİLGEM’in 4. gemisi olan TCG Kınalıada’ya kurulacak. Komuta heyetinin komuta ve kontrol gereksinimlerini karşılayacak olan ADVENT SYS, birden fazla birime hep birlikte kendi kaynakları, silahları ve sensörlerini ortaklaşarak kullanarak harp etme yeteneği kazandıracak. Ani tepki gerektiren durumlarda donanmanın daha hassas ve daha hızlı karar vermesini sağlayacak sistem, tüm donanmanın daha koordineli bir şekilde çalışmasını sağlayacak.

ANGAJMAN PLANLAMASI
Sistem, görev organizasyonu kapsamında durumsal farkındalığın sağlanmasına, tehdit değerlendirmesi ve önceliklendirilmesine, angajman planlamalarının yapılmasına ve bunların icrasına yönelik faaliyetlerin gerçekleştirilmesine destek verecek. Tam bütünleşik Taktik Data Link işlevlerine tüm operatör konsolları üzerinden erişimini mümkün kılan ve tek gemi yerine kuvvet odaklı çalışan ADVENT SYS, ağ destekli harekât yaklaşımının ihtiyaçlara cevap verebiliyor.

SABAH 31.03.2019

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here