Hamdi Ulukaya iş dünyasının Nobel’ine sahip oldu

0

ABD’nin en hızlı büyüyen gıda şirketlerinden Chobani’nin kurucusu ve CEO’su Türk iş adamı Hamdi Ulukaya, iş dünyasının Nobel’i Oslo Business for Peace Ödülü’ne layık görülen 3 liderden biri oldu. Oslo Business for Peace Ödülü, şirket başarılarının vazgeçilmez bir unsuru olarak sosyal ve çevresel etki yaratmayı kendilerine amaç edinmiş, etik ve sorumlu iş yapmanın öneminin savunucusu ve bu anlamda olağanüstü örneklere imza atarak çevrelerine ilham veren iş dünyası liderlerine veriliyor.

Bu yıl Hamdi Ulukaya ile birlikte ödül alacak diğer liderler, Dubai merkezli CTG-Committed To Good CEO’su İngiliz Alice Laugher ve Kamerun merkezli GiftedMom’un kurucu ortağı Dr. Agbor Ashumanyi Ako oldu. Geçtiğimiz yıllarda Norveç Prensi Haakon’un katılımıyla gerçekleşen ödül töreni, bu yıl 14-15 Mayıs’taki Oslo Business for Peace Zirvesi’nin ikinci günüöğleden sonra düzenlenecek.

Bu üç lider, sadece bilanço kârlılığına odaklanmayan, işi değişimin bir aracı olarak gören kurum ve kuruluşları yönetiyor. Şirketlerinin misyonu olarak sosyal etki yaratmayı ve dünyayı bu şekilde daha ileriye taşımayı amaçlıyorlar.

Daha önceden bu ödülü hangi isimler aldı?

Oslo Business for Peace Ödülü, Business for Peace Vakfı tarafından bu yıl onuncu kez dağıtılıyor. Ödülü daha önce kazananlar arasında Virgin CEO’su Sör Richard Branson, Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk ve Unilever CEO’su Paul Polman gibi isimler yer alıyor. Barış ve ekonomi alanlarında Nobel ödülü sahibi jüri üyelerinden oluşan Ödül Değerlendirme Komitesi, bu yıl adı geçen üç lideri ödüle layık gördü. Aday değerlendirme süreci, vakfın 4 global ortağı ICC (International Chamber of Commerce), PRI (Principles for Responsible Investment), UNDP (United Nations Development Program) ve UNGC (United Nations Global Compact) tarafından dünya çapında ön adayların belirlenmesi ile başlıyor.

Vakfın kurucusu Per L. Saxegaard konuyla ilgili olarak şöyle diyor: “2019 yılında ödüle layık görülen liderler, kurdukları veya yönettikleri kurumsal yapılarla, topluma sağlanan katkı anlamında olağanüstü birer örnek. Her alanda dengesizliklerin ve eşitsizliklerin yaşandığı günümüzde bu liderler, kadınlara, azınlıklara, ezilen veya çok farklı bireylerden oluşan gruplara fırsatlar sunan yapılar oluşturmuş veya bu yapıları büyütüp geliştirmişler. Herkesçe tanınan ve çevrelerinde örnek gösterilen bu liderler, eşitsizliği ortadan kaldırmak, kimseyi dışarıda bırakmamak, sağlık hizmetlerine, yardımlara ve iş imkanlarına erişimi genele yaymak anlamında yorulmak nedir bilmeden çaba gösteriyorlar. Kurup yönettikleri kurumsal yapılarla, insan haklarının korunmasına, barışın kalıcılığına, insani potansiyelin tam anlamıyla ortaya çıkabileceği bir ortamın inşa edilmesine katkıda bulunuyorlar.”

Vakfın Global Ortaklarından Sorumlu Direktörü İrem Sözügeçer de şunları ekledi: “Bu güne kadar Oslo Business for Peace Ödülü’ne layık görülen 49 kişinin her biri son derece özel ve örnek insanlar. Bir Türk olarak Hamdi Ulukaya’nın bu yılki ödülü kazananlardan biri olmasından dolayı özellikle mutlu oldum ve gurur duydum. Geçtiğimiz yıllardaki ödül sahipleri arasında Türk asıllı, anne-babası Kanada’ya yerleştiği için Kanada’da doğup büyümüş, dünyadaki mercimek üretiminin %25’ini sağlayan AGT Food CEO’su Murad Al-Katib de var. Business for Peace Vakfı’nın temel kuruluş sebebi, dünyada gerçek anlamda barış ortamının yaratılmasında en etkili oyunculardan birinin etik, sorumlu ve duyarlı iş dünyası liderleri olduğuna yönelik inancımız. Misyonumuz, sosyal ve çevresel pozitif etki yaratmayı başarılarının vazgeçilmez bir kriteri olarak benimsemiş ve bu kriteri kurumlarının iş modellerine entegre eden bu liderlerin çoğalmasıdır. Önümüzdeki yıllarda da Türk iş dünyası liderlerimiz arasında bu örneklerin hızla artacağına inanıyorum.”

PERAKENDE 04.04.2018

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here