Darüşşafaka Robot Kulübü ABD’den büyük ödülle döndü!

0

Bu yıl Houston’da düzenlenen büyük finallerde bir Türk takımının bugüne kadar kazandığı en büyük ödüle layık görülen Darüşşafaka Robot Kulübü, “Engineering Inspiration Award” ödülünün sahibi olarak, hiçbir elemeye katılmadan 2020’de Houston’da düzenlenecek büyük finallere NASA desteğiyle gitmeye hak kazandı.

Bugüne kadar kazandığı 20’ye yakın ödülle Türkiye’nin göğsünü kabartan Darüşşafaka Robot Kulübü, ABD’de katıldığı First Robotics Competition’da tarihi bir başarıya imza attı. Bu yıl Houston’da düzenlenen büyük finallerde, “Engineering Inspiration Award” ödülünün sahibi olan Darüşşafaka Robot Kulübü ‘Sultans of Türkiye’, hiçbir elemeye katılmadan 2020’de Houston’da düzenlenecek büyük finallere gitmeye hak kazandı. Dünya finallerinde ilk kez bir Türk takımının aldığı bu ödül sonucunda, Darüşşafaka Robot Kulübü’nün gelecek yıl yarışmaya katılım bedelinin tamamını da Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı NASA karşılayacak.

Dünyada robotik alanındaki en önemli organizasyonlar arasında yer alan ve her yıl binlerce öğrenciyi ABD’de buluşturan First Robotics Competition finalleri Houston’da düzenlendi. 40 ülkeden 15 bine yakın öğrencinin robotik alanındaki yeteneklerini sergilediği yarışmaya katılan Darüşşafaka Robot Kulübü “Sultans of Türkiye” burada kazandığı tarihi başarıyla Türkiye’nin göğsünü kabarttı. Yüksek mühendislik ve robotik başarılarıyla “Engineering Inspiration Award” ödülünün sahibi olan Darüşşafaka Robot Kulübü, bu ödülü Türkiye’ye getiren ilk takım oldu.

Katılım ücretini NASA karşılayacak

Türkiye’nin ilk robot kulübü unvanının sahibi olan ve bu yıl kuruluşunun 10’uncu yılını kutlayan “Sultans of Türkiye” bu başarıyla birlikte gelecek yıl hiçbir elemeye katılmadan Houston’daki büyük finallere gitmeye hak kazandı. Dünya finallerinde ilk kez bir Türk takımının aldığı bu ödül sonucunda, Darüşşafaka Robot Kulübü’nün gelecek yıl yarışmaya katılım bedelinin tamamını da Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı NASA karşılayacak.

Takımın çoğunluğunu kızlar oluşturuyor

Houston’da yarışan Darüşşafaka Robot Kulübü’nde 8’i kız 5’i ise erkek olmak üzere toplam 13 öğrenci ve 2 öğretmen yer alırken, takımın mentorluğunu ise Siemens’den iki mühendis üstleniyor.

2015 yılında ‘’Engineering Inspiration’’ ödülünü ABD’de bölgesel turnuvada kazanarak dünya finallerine katılma hakkı alan ilk Türk takımı da yine Darüşşafaka Robot Kulübü’ydü. ‘Sultans of Türkiye’, şimdi bu ödülü dünya finallerinde kazanarak ulaşılması güç bir başarıya imza attı.

Darüüşafaka Robot Kulübü, bugüne kadar FIRST’ün Seattle, Chicago, San Francisco ve Orlando gibi bölgesel robotik turnuvalarındaki en prestijli ödülü olarak kabul edilen “Chairman’s Award’’un yanı sıra “Jüri Özel Ödülü” ve “Team Spirit” gibi ödüllerin de birçok kez sahibi olmuştu.

Ay’a inişin 50’nci yılı için özel proje

NASA’nın Ay’a inişinin 50’nci yıl dönümü nedeniyle bu yılki yarışmanın teması ‘Deep Space’ yani ‘Derin Uzay’ olarak belirlendi. Bu kapsamda katılımcılardan; kargo ve uzay gemisine top atabilen, disk yerleştiren ve belirli yükseklikteki platformlara tırmanabilen bir robot tasarlamaları talep edildi. 6 haftalık yoğun bir çalışmanın ardından Sultans of Türkiye takımı tarafından tasarlanan robot, tüm bu kategorilerde beklentilere en iyi şekilde cevap verirken, mühendislik alanında sahip olduğu üstün yeteneklerle takıma “Engineering Inspiration Award” ödülünü kazandırdı.


3 yıldır üst üste Houston’dalar

Darüşşafaka Robot Kulübü, 3 yıldır üst üste Houston’da düzenlenen First Robotics Competition finallerine gitme hakkı kazanıyor. Annesi ya da babasını kaybetmiş, maddi durumu yetersiz çocuklara 8 yıl ücretsiz eğitim sınavı sunan Darüşşafaka’da öğrenciler 50’ye yakın kulüpte kişisel becerilerine uygun aktivitelere katılabiliyor.

https://www.darussafaka.org 26.04.2019

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here