Gelecek çok hızlı geliyor

0

Her geçen gün teknolojik gelişmeler artıyor. Günlük yaşantımız da aynı oranda etkileniyor. Emre Sayer’in 2048 romanı “Geleceğe hazır mıyız?” sorusunun yanıtını arıyor.

Yapay zeka, biyoteknoloji, dijitalleşme ve veri devrimi… Dünya çok hızlı bir şekilde değişiyor. Her geçen gün yeni bir haberle geleceğe doğru ilerliyoruz. Robotların gündelik hayatımızın içine daha çok dahil olması da bu gelişmelerden biri. Bilim adamlarının öngörülerine göre bu durum hızlı bir şekilde de devam edecek. Önümüzdeki 20 yıl boyunca da bu gelişimi sürecek. Bugün bilinen birçok meslek de bu nedenle tarihe karışabilir. İnsanların yaptığı pek çok işi robotlar devralırken, bu durum bizim günlük hayatımıza nasıl yansıyacak? Bu sorunun cevabını Emre Sayer’in yeni romanı 2048’de bulmak mümkün.

EN HIZLI ADAPTE OLAN KAZANIR

Sayer’in Büyükada Yayıncılık’tan çıkan kitabı 2048, gelecekte geçen bir hikayeyi bize sunuyor. Beste ve Erol isimli karakterlerin aşkına odaklanan kitabın içinde macera var, uzay var. Hatta interaktif bir son bile var. Ama en önemlisi, çok hızlı bir şekilde yaklaşan geleceğimiz var. Sayer, “yaşanacak değişimlere en hızlı adapte olanlar başarılı olabilir, en akıllı ya da en güçlü olanlar değil” diyor okuruna hikayenin en başında. Bu çıkarımı hayli önemli. Çünkü geleceği beklerken, ona hazırlanmak da bir o kadar önemli.

Sayer, 1977 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiş. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun olmuş. 1996 yılından beri özel sektörde ortağı olduğu firmada çalışıyor. 2048 kitabı ise evli ve iki çocuk babası olan yazarın ilk roman denemesi. İlk roman denemesi olmasına rağmen elimizde hacimli ve üzerinde titizlikle çalışılmış bir eser olduğunu da eklemeliyiz.

KİTABIN SONUNU SEN SEÇMELİSİN

Kitabın en ilginç özelliği interaktif olması. Kitabın sonunu okurun oyları ve yönlendirmesi belirliyor. 454 sayfa olan romanın son sayfasındaki bir karekod sizi kitapla ilgili sona götürüyor. Aynı zamanda bir polisiye roman olma özelliği taşıyan kitabın son sayfasını akıllı telefonunuzdan okutarak, açılan sayfadaki karakterlerden birini ‘suçlu’ olarak seçiyorsunuz. Dilerseniz kitaba farklı bir son yazma seçeneğiniz de mevcut. Seçilecek en güzel sonun serinin ikinci kitabının da başlangıcında olacağı ve yazarın da bir karakter olarak kitaba dahil edileceğini eklemeliyiz. Sonuçlar da kitabın web sayfasından da takip edebiliyorsunuz. Yazarın okura yönelttiği soru ise şu: “Sizce suçlu kim? Hikâyenin sonu nasıl bitsin?”

GELECEĞE NE KADAR HAZIRIZ?

Tüm bunlardan anlayacağınız gibi bu kitap gerçekten gelecekten bir hikayeyi, oldukça sade bir anlatımla önümüze getiriyor. Çağın geleceğine hazırlanırken, elimizdeki tüm imkanları kullanmaktan da geri durmuyor. Sayer, bu geleceğe hazır olup olmadığımızı sorguluyor.

https://www.kitapyurdu.com/kitap/2048-gelecege-hazir-misin/485618.html

YENİ ŞAFAK 09.01.2019

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here