Rusların yeni İHA’sı Altius-U ilk uçuşunu yaptı

0

Rakiplerine göre İnsansız Hava Araçları (İHA) konusunda geri kalan Rusya, arka arkaya yeni projelerle bu konudaki eksikliğini gidermek üzere çalışmalarını yoğunlaştırdı. Sukhoi S-70 Okhotnik ‘uçan kanat’ İHA’sının ardından görüntü olarak TUSAŞ’ın geliştirdiği Aksungur’a benzeyen Altius-U tipi çift motorlu İHA sistemi ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

Toplam 32 dakika süren ilk uçuşta, İHA 800 metre irtifaya çıktı. Altius-U, 24 saat uçabilecek ve orta-yüksek irtifada görev yapabilecek şekilde tasarlandı. TASS Haber Ajansı’nın haberine göre ilk uçuş planlandığı gibi sorunsuz tamamlandı. Yayınlanan video görüntülerinde İHA’nın V kuyruk yapısı ise dikkat çekti. 

AĞIRLIĞI 6 TON

Toplam kalkış ağırlığı 6 ton olarak planlanan İHA, keşif ve gözetleme amaçlı kullanılacak. Flight Global’in 2013’teki haberine göre Tataristan merkezli Sokol ile St Petersburg merkezli Tranzas şirketleri 33 milyon bedelle ihaleyi kazanmış ve çalışmalara başlamıştı. İHA’nın o dönem 5 ton kalkış ağırlığına sahip olması planlanmıştı. Sokol uçaktan, Tranzas ise kontrol sisteminden sorumlu olarak projeye katılmıştı.

Altius-U, UAV İHA’larının pek çok prototipin denenmesi sonucu geliştirilen en yeni versiyonu. 

Uçuş sonrasında yayınlana rapora göre İHA; optik, radyo ve radar aygıtlarıyla her türlü keşif ve gözetleme görevini gerçekleştirmeye hazır. Aynı zamanda bir gün boyunca karaya inmeden görev başında kalabiliyor.

En ön plana çıkan özelliği ise, uydu kontrol kanalları sayesinde tatbik sahasının sınırsız hale gelmesi.

Geçtiğimiz hafta ise Rusya Savunma Bakanlığı’nın Vkontakte’deki hesabından yaptığı paylaşımda ‘Ohotnik’ İHA’nın bir avcı uçağı ile birlikte gerçekleştirdiği ilkuçuşunun videosunu yayınlanmıştı. Altius-U ise, Rus ordusunun bu ay ilk uçuşunu yaptığı ikinci İHA.

http://www.kokpit.aero/  21.08.2019

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here