AKINCI İHA motor çalıştırdı

0

Baykar Makina tarafından tasarlanan çift motorlu Akıncı İnsansız Hava Aracı (İHA) ilk kez motor çalıştırdı.

Baykar Teknik Müdürü  ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda, “Günlerdir hazırlığı süren ve en son 24 saatlik aralıksız maratonun sonunda sabahın erken saatlerinde Akıncı’nın ilk kez motorlarını çalıştırması. Az önce testi bitirdik. Bundan sonra, yürüyecek, koşacak ve uçacak inşallah. Semalarımızda Hür ve Özgür.” İfadelerini kullandı.

Ukrayna ile havada işbirliği

Ukrayna devlet şirketi UkrOboronProm’un alt şirketi Ukrspecexport ile Baykar Savunma AKINCI Taarruzi  İnsansız Hava Aracı (TİHA) projesinde işbirliği yapıyor. İşbirliği kapsamında Motorsich AI-450 motor ailesi üzerinden yeni bir AI-450T turboprop motorun ortak geliştirilmesi ve üretimi konularında çalışmalara başlandı. 130 kg ağırlığındaki motor 450 hp üzerinde güç üretebiliyor.

Bayraktar TB2’den daha uzun ve geniş olan Akıncı İHA, kendine özgü bükümlü kanat yapısıyla 20 metrelik bir kanat açıklığına sahip olacak ve çok sayıda milli akıllı mühimmat taşıyabilecek. Akıncı ayrıca özgün yapay zeka sistemi sayesinde, daha akıllı ve çevresel koşulların daha da farkında olacak, kullanıcılarına ileri uçuş ve teşhis fonksiyonları sunacak.

Bayraktar TB2 gibi yine kendi sınıfında lider olmayı hedefleyen Akıncı savaş uçaklarının yaptığı bazı görevleri de gerçekleştirecek. Taşıdığı elektronik destek podu, uydu haberleşme sistemleri, hava-hava radarları, engel tespit radarı, sentetik açıklıklı radar gibi çok daha gelişmiş faydalı yüklerle görev yapacak.

Savaş uçaklarının yükünü azaltacak olan Akıncı ile havadan bombardıman da icra edilebilecek. Ülkemizde milli olarak geliştirilen hava-hava füzeleriyle donatılacak Akıncı İHA, hava-hava görevlerinde de kullanılabilecek.

Kendi sınıfında dünyanın en ileri teknolojik sistemi haline gelmesi için çalışılan Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı Sistemi, yerli ve milli olarak üretilen MAM-L, MAM-C, Cirit, L-UMTAS, Bozok, MK-81, MK-82, MK-83, Kanatlı Güdüm Kiti (KGK)-MK-82, Gökdoğan, Bozdoğan, SOM-A gibi mühimmat, füze ve bombayla donatılacak.

Temel uçuş performans kriterleri

·         40,000 Feet Uçuş İrtifası

·         24 Saat Havada Kalış Süresi

·         Çift Yedekli SATCOM + Çift Yedekli LOS(250 Km)

·         Tam Otomatik Uçuş Kontrol ve 3 Yedekli Otopilot Sistemi (Triple Redundant)

·         Yer Sistemlerine Bağımlı Olmaksızın Tam Otomatik İniş ve Kalkış Özelliği

·         GPS Bağımlılığı Olmaksızın Dahili Sensör Füzyonu İle Seyrüsefer Özelliği

        

 www.defenceandtechnology.com

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here