Hurdacıdan alıp 1946 model uçak motorunu restore ettiler

0

Ankara’da savunma şirketleri için profesyonel model imalatı yapan Model Master şirketi, 1946 model, Piper Cub uçaklarında kullanılan Continental imalatı A65 moturunun restorasyonunu tamamladı. 

Ankara İvedik’te hurdacıdan aldıkları motoru bir aylık çalışma ile sergilenecek hale getirdiklerini belirten şirket yetkilileri, “Motoru ilk aldığımızda hurda haldeydi. Tüm parçaları söktük, temizledik. Bir bölümü yeniden boyandı ve montajını tamamladık” dedi.

Ogan Kırsaçlıoğlu ve Bülent Dülgeroğlu, projenin fotoğraflarını Kokpit.aero ile paylaştı…

Satın aldıkları motorun üzerinde ahşap bir pervane de olduğunu belirten Ogan Kırsaçlıoğlu, “Onun yerine Amasya’da pervane imalatı yapan Amasya Pal şirketi ahşap ancak kesik bir pervane hazırladı. Sergi için özel sehpa ile birlikte montajını tamamladık. Motorun tek eksiği elimizde olmayan buji bağlantıları. Restorasyon sırasında bu uçağın bakımını yapan teknisyenler ve uçak mühendislerinden yardım aldık. Motorun üzerinde gördüğünüz yeşil hazne ise yağ deposu. Sistem, Piper Cub’ın keskin dönüşleri veya akrobasi uçuşunda motora yağ basılmasını sağlıyor” diye konuştu.

HEDEF SİVRİHİSAR’DA ÇALIŞTIRMAK

Henüz motor, eksiklikleri nedeniyle çalıştırılamadı. Ancak Model Master şirketi yetkilileri, “Eksiklerini giderip, ayarlarının yapılmasının ardından bu motoru Sivrihisar’da bulunan Sivrihisar Uluslararası Sportif Havacılık Merkezi’nde çalıştırmak istiyoruz. Yurtdışında bir çok meraklı var. Uçak motorlarını alıp restore ediyorlar. Hatta havacılık gösterilerinde çalıştırıyorlar. Bu aynı zamanda havacılık kültürünün de bir göstergesi”

Türkiye’ye bez kaplama Piper Cub uçakları, Kara Havacılık ile birlikte girdi. Uzun yıllar Kara Kuvvetleri’nin kullandığı Piper Cub’lar, daha sonra Türk Hava Kurumu’na devredildi. 1980’lere kadar aktif olarak THK’da uçan Piper Cub’lar sonrasına havacılık kulüplerine hibe veya kişilere satıldı. Halen Türkiye’de uçan az sayıda Piper Cub bulunuyor.

JEEP RESTORE ETTİ

Sivrihisar Air Show’da bu yıl Spitfire uçağının yanında Model Master tarafından restore edilmiş bir Jeep de sergilendi. Sivil plakalı ama üzerinde tüm askeri ekipmanın bulunduğu araç, en az uçaklar kadar ilgi çekti.

SAVUNMA SEKTÖRÜ İÇİN MODEL İMALATI

Model Master şirketi halen Türkiye’de bir çok savunma şirketi için farklı ölçekte, fuarlarda kullanılan özel modeller imal ediyor. Bazı ürünler ise bire bir ölçekli üretilip teslim ediliyor. Şirket, Ankara’daki merkezinde bu modellerin tasarım ve üretimini gerçekleştiriyor.

www.kokpit.aero

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here