Açıl Susam Açıl (Open Sesame Open)

0

Bugünkü yazım, 460 Milyar Dolar piyasa değerine ulaşarak dünyanın en değerli şirketlerinden bir haline gelen Alibaba’nın davetlisi olarak katıldığım etkinliklerindeki izlenimlerim üzerine. Kuruluş yıl dönümleri olan 10 Eylül tarihinin önemi yalnızca şirketin 20. Yıldönümü  değildi. Bugün şirketin kuruluşunda  özel olarak seçilerek kurgulanmış nice incelikler barındırıyordu. Ayrıca Jack Ma’nın vedasının kişisel bir karardan çok şirketin sisteminin başarısı ile ilgili bir kutlama olduğunu en başta vurgulamak isterim.

Çin’in Hangzhou şehrinde olimpiyat stadyumunda 55.000 kişiyle gerçekleşen bu devasa etkinlik; çok sayıda solo, dans gösterisi, rock konseri, geleneksel Çin kostümleriyle görsel bir şölen olarak hafızamıza kazındı. Bu etkinliğin bir amacı vardı elbette ki, tüm bu performans gösterileriyle vizyon, ekip, gelecek kurgusuna atıflar yaparak pek çok konuyu en unutulmaz ve eğlenceli şekilde çoğunluğu kendi çalışanları olan izleyicilere bir kez daha aktardılar. Gözlem ve deneyimlerimi de bu doğrultuda sizlerle paylaşmayı faydalı buluyorum.

Kısaca Alibaba Hikayesi

Bugün yaşadığımız her şey Çinli bir öğretmen olan Jack Ma’nın 1999 yılında ülkesindeki önemli bir fırsatı görmesiyle başladı.Çin’de sayısız üretici olmasına rağmen dünyada bu üreticilerin varlığından habersiz yüz milyonlarca kişi vardı. Bunları internet üzerinden buluşturmanın hayalini kurarak kendisine inanan 16 kişi ile  bir apartman dairesinde yola çıktı. Dünyadaki sınırları kaldıran küresel e-ticaret pazarının altyapısını böylelikle bu ekiple başlattı.

1.4 Milyar nüfuslu ülkelerinde faaliyet göstermek ve ihtiyaç karşılamak hali hazırda pek çok sorun ve zorluğu da beraberinde getirdiği gibi bu ekip daha çok zorlukları fırsat olarak değerlendirmeye odaklandı desek yanılmış olmalıyız. Zira nüfusu tekrar göz önüne aldığımızda değişen ihtiyaç, beklenti, zevk, trend gibi konuları hızlıca anlamanın ötesindeki talep-çözüm-tatmin mücadelesi belki de Ali Baba Group şirketlerinin dünyadaki en hızlı büyüyen şirket olmalarına vesile de olmuş gibi görünüyor.

Alibaba İsmi Nereden Geliyor?

Hayalleri ilk aşamada Çin’in dünyaya açılan kapısı olduğundan dünyadaki her insanın kolayca ve aynı şekilde söyleyebileceği bir isim düşündüler. “Ali Baba ve Kırk Haramiler” hikayesinden yola çıkıp açıl susam açıl (open sesame open) diyerek şirketlerinin kapısını dünyaya açtılar. Sahiden de bu ismin hikayesi onlara çok uygun olmamış mı?

20. Yıldönümü Kutlamaları Neden 10 Eylül?

1.    Çin’de Öğretmeler Günü (Kurucuları Jack Ma’nın idealist bir öğretmen oluşu)

2.    Jack Ma’nın doğum günü

3.    Son olarak Alibaba şirketinin de doğum günü.

Çin ve Alibaba’nın Karşılıklı Gelişimi

Geçmişe baktığımızda Çin’in dış ticaret kapasitesinin önünde dil ve lokasyon gibi engeller vardı. Ancak dünyada yaşanan teknolojik gelişmelere hızlı adapte olarak en fazla dış ticaret yapan ülkelerden olmayı başardı. Bu başarıda Alibaba Group bünyesindeki şirketlerin büyük payı olduğunu söylemeden geçemeyiz. Ülkedeki ucuz iş gücü ve hammadde maliyetleri bir fırsattı ancak ürün ve hizmet lojistikle anlamlanırdı. Bu noktada hükümetin lojistik destekleriyle birlikte e-ticaret konusunda lider ülkelerden biri olmayı başardı. Hükümet ve firmalar arasındaki bu uyum  ülkenin yeni bir gelecek inşa etmesini de sağlamış oldu desek abartmış olmayız. Bu, gelişmekte olan ülkeler için sanırım çok ilham verici bir örnektir.

Alibaba Yalnızca Bir E-Ticaret Şirketi Değil

Alibaba, kendisini bir e-ticaret şirketi olarak konumlamak yerine odağını, satıcılar için iş yapmanın kolay yollarını sunmaya, alıcılar için ise olumlu bir satın alma deneyimi edinmelerini sağlayacak hizmet kalitesine verdi. Başta B2B’ye odaklanmışken zamanla ana işinin yanında, B2C, reklam, lojistik, online banka ve ödeme, bulut bilişim, mobil hizmetler, hatta yapay zekaya kadar daha pek çok alana genişletti. Dikkatinizi çekerim, buradaki sihir entegre ve bütünleşik olmakla ilgili.

Ayrıca müşterilerine en etkili yollardan ulaşabilmek adına, günlük yaşamlarına dair veri edinebilmek için hava durumu, harita, müzik ve seyahat uygulaması gibi bir çok yazılım şirketini de satın aldılar.

Alibaba Group İçerisindeki Şirketlerden Birkaçı

1.    Alibaba.com:B2B odaklı küresel ithalat ve ihracat platformu.

2.    Aliexpress: B2C odaklı e-ticaret şirketi olmakla birlikte TaoBao’dan farkı farklı dillerde olmasıdır. Zira TaoBao Çin pazarını hedef alırken AliExpress bildiğimiz üzere dünyayı hedef alır.

3.    TaoBao: Çince hazine aramak anlamına gelen bu şirket, Ali Baba Group’un B2C ve C2C odaklı e-ticaret şirketi.

4.    Tmall: Çin’in büyüyen orta sınıfına yönelik geniş markalı ürün yelpazesi sunan şirketi. Örneğin; Nike Apple gibi çok uluslu markaların satışının gerçekleştiği platformdur.

5.    Alibaba Cloud: Küresel bulut bilişim ve veri yönetimi şirketi.

6.    Alimama: Kısaca online bir pazarlama platformu olduğunu söyleyebiliriz. Hali hazırda grup içerisinde yer alan şirketlerin kullanıcılarına hizmet vermek için olduğunu da eklemeliyiz.

7.    AliPay: 3. Taraf online ödeme platformudur. Yine grup şirketlerinin ihtiyaçlarından yola çıkarak hayata geçirilmiş olan bir Fintech şirketidir. Ali Micro Finance ile geleneksel bankalardan kredi almakta güçlük çeken küçük işletmelere mikro düzeyde mevduat ve kredi sağlamaktadır. Kendi bünyelerindeki platformlardan toplanan müşteri davranışı verileriyle bireysel kredi derecelendirmelerini yaparak, sınıflandırır.

8.    Cainiao Network: Çin’in lojistik taleplerini en hızlı ve kaliteli şekilde karşılamak için kurulan bir lojistik veri platformudur.

9.    Aliwangwang: Alıcı ve satıcı arasındaki gerçek zamanlı etkileşimler amacıyla kurulan anlık mesajlaşma servisidir.

10.        Juhuasuan: Taobao ve Tmall işlemlerine odaklı satış ve pazarlama platformu.

Bu şirketlerin görev ve sorumluluk alanlarına baktığımızda temelde hepsinin e-ticaretin küresel oyuncusu olmak adına bütünleşik bir yapıyı oluşturduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. İlginizi çektiyse, diğer şirketlerine bakmak için de ayrıca detaylı bir araştırma yapmanız faydanıza olabilir.

Aliexpress ve ebebek İlişkisi

Alibaba Çin’deki üreticilere dünyanın kapısını açma vaadini gerçekleştirir gerçekleştirmez odağını diğer ülkedeki üreticilere çevirerek Türkiye’de bir ofis kurdu. Bizlerin de ülkedeki en eski dolayısıyla ilk oyunculardan olmamız sebebiyle Türkiye e-ticaret ekosistemini bizden de dinlemek ve olası iş birliği fırsatları için üst yönetimle birlikte ofisimizi ziyaret ettiler. E-ticaret olarak 2018 Eylül ayında odağımızı globale çevirmiş olsak da yeterli tanınırlığımız olmadığından sipariş sayılarımız heyecanımızla doğru orantılı değildi. Kısacası AliExpress işbirliği sonucunda 200’e yakın ülkeye sipariş gönderebilir olmak bizi pek tabii heyecanlandırdı. Tabloya onlar açısından baktığımızda ise Çin haricindeki ülkelerden yer alan tedarikçileri henüz yoktu. Bu nedenle ilk tecrübe adaylarına ilgi ve değer vereceklerini daha o günden hissettirdiler. Bu vesileyle başlayan ilişkimiz 2019 yılı başlarında bizi resmi AliExpress tedarikçisi yaptı. Bu süreçten gelen bir tanışıklıkla 20. Kuruluş yıldönümü partisine ebebek olarak bizi davet ettiler. Önemli bir deneyim fırsatı olacağı beklentisi yüksekti. Bu yüzden  aktarmalı yolculuğun 3 gün içinde gidiş dönüşte  40 saatinin yollarda geçecek olmasını dert etmeden nazik davetlerini memnuniyetle kabul ettim. Oraya gittiğimizde gördük ki 20. Yıl gösterilerine Türkiye’den tek katılan, dünyadan da sayılı yabancı misafirlerden olmuşuz.

Alipay Kullanmıyor Musunuz?

İlk yolculuk günü İstanbul’dan Çin’e başlayan yolculuğum sona erdiğinde, AliExpress Global Büyüme Lideri ve Türkiye yöneticisi Yaman beni karşılayarak otelime yerleştirdi. Odamızda Hoşgeldiniz pankartlı 6 parça cupcake bizi bekliyordu.

Oteldeki Cupcake’lerimiz

Uyumadan önce kısa da olsa yürüyüş yapmaya karar verdim. Otelimin çevresini dolaşırken gece yarısı etrafta tek açık dükkan olarak bir bakkala rastladım. Alışveriş deneyimi yaşamak için bu küçük bakkala girerek şampuan almak istedim. Ancak üzerimde Çin parası RMB yoktu. Bakkal elimdeki doları kabul etmeyince kredi kartımı denedik ancak o da geçmedi. Tam bu esnada satıcı dönüp senin Alipay’in yok mu diyerek bana  şaşkınlıkla bakmasın mı?  İçimden bizde ne gezer AliPay, biz Türkiye’deki yenilikleri aşağı çekeriz hatta bu yüzden 9 Kasım’da BKM Ekspresi bile kapatma kararı almadık mı? diye dertleşmek geçse de bizim Çinli bu sitemlerimi anlamadı tabii.  Zaten Çinli olmamamıza rağmen BKM Ekspresin bu kapatılma kararını bizler de anlayamadık.

Rehberimiz Kai ile Güne Başlıyoruz

Sabah kahvaltıdan sonra benimle birlikte 2 Rus, 1 İspanyol, 1 Çinli 5 VIP konuk ile ilgilenecek harika bir Alibaba çalışanı olan Kai ile buluştuk. İzlenimlerime göre yurtdışından çok davetli yoktu % 99 Çinlinin olduğu bir organizasyondu diyebiliriz. Çinlilerin de % 80’i Alibaba Group çalışanıydı.  Kai bize 20.yıl anısına bir hediye takdim etti. İçinde Alibaba nın her yıl yaşadığını önemli bir olayın anısına bastırdığı hatıra paraları vardı.

Her bir yılı temsilen 20 adet hatıra para

AliBaba Group XiXi Kampüsü Deneyimlerim

Bir apartman dairesinde başlayan ve  kimsenin inanmadığı bir iş modelinden  gelinen noktada dev kampüslerinden birisinin bahçesine adım atmak için minibüsümüzle AlibabaGroup Xixi kampüsüne geldik.

Bize tahsis edilen VIP minibüsümüz

AlibabaGroup Xixi Kampüsü Girişi

1.   “Thanks & Hello” slogan: Geçmişimize Teşekkür Ediyoruz ve Gelecek Biz Hazırız Sana da Merhaba Diyoruz. Bu slogan ile burada tanıştım.

2.   Thanks&Hello

Harika bir vurgu olduğunu söylemeliyim. Zira geçmişine teşekkür edip geleceğe heyecanla merhaba diyebilmek bireyler olarak da kurum olarak da büyük maharet. 20.Yıl Kuruluş anısına kampüsün her yanında bu sloganları görüyoruz, bu özel günün iletişiminde bu söz ve logoyu en etkili şekilde kullanıyorlar.

Thanks&Hello

Ana girişte dev binanın içine yerleştirilmiş bir TaoBao Heykeli var. TaoBao Alibaba’nın hem bir şirketinin adı hem de maskotları.

Bina girişindeki dev TaoBao maskotu

3.   Dijital Abaküs: Kampüsün bir bölümünde  tıpkı ebebek girişinde olduğu gibi ama bu kez dijital bir abaküs vardı. Welcome to Alibaba”  yazıyordu.

4.   

Elektronik Abaküs’ten kareler

5.   Rakam Değil Anlam Oluşturmak: Aliday 510: Danışmadan hemen sonraki duvarda, 510 Ali Day yazısı dikkatimi çekiyor. İlk etapta bakınca bunu ‘’beş yüz on’’ diye okumanız ve anlamlandıramamanız olası. Nedir bu 510’? E bir de 102’leri var.  Meğer bu ‘’beş yüz on’’ değil, 10 Mayıs demekmiş. 10 Mayıs her yıl Ali Day olarak kutlanıyormuş. Alibaba çalışanları aileleri ile birlikte kampüse geliyor ve sabırsızlıkla bekledikleri bu özel günü kutluyorlarmış. Ayrıca o yıl evlenecekler Jack Ma nın sponsorluğunda  toplu olarak evlendiriliyorlarmış. Masraflar tabii ki Jack Ma’dan. Büyük adam vesselam 😊

5 Mayıs anısına hazırlanan duvar

6.   Alibaba Battle Uniform: İçeride yine kocaman bir duvara Ali baba Tshirt unun anlamı yazıyordu. Her yıl bir tshirt tasarlıyorlar ve üzerinde o yıla özgü farkındalık cümle ve simgeleri oluyormuş.  Alibaba’nın bu Thisrtü  Battle Uniform diye anılıyormuş. Muharebe Üniforması; Anlamı ise şu şekildeymiş; büyük çaplı tüm Alibaba muharebelerinde ve festivallerinde, tüm katılımcılar tıpkı birer zırh gibi aynı muharebe üniformasını giyerler ve birlikte savaşırlar. Muharebe üniforması yalnızca bir T-shirt değildir, aynı zamanda bir ruhtur. Ortak bir vizyon için verilen savaş uğruna ortaya konan askeri arkadaşlığın ve müşteriler için savaşmaya olan bağlılığımızın bir sembolüdür.

Alibaba Üniforması

7.   Alibaba Gelenekleri: Bir başka duvarda 1, 3, ve 5 yılda  çalışanlara verilen hatıralar anlatılıyordu.  “1 yılın sonunda aromatik”, “3 yılın sonunda yıllanmış”, “5 yılın sonunda olgun” kalıplarını kullanıyoruz. Ali’de ilk yılını tamamlamış arkadaşlarımıza “1 yılın sonunda aromatik” olduklarını söyleriz. Yeni şişelenmiş bir şarap gibi, bir yılın sonunda onlar da kendi aromalarını kazanırlar. Niye bu yola atıldığınızı unutmayın, meraklı kalın ve azmetmeye devam edin.

8.   

9. 1. Hizmet Yılı

3.Hizmet Yılı

  1. Hizmet Yılı

9. Hizmet Yıldönümleri: Şirketimizle birlikte 1 yıl geçirmiş çalışanlarımıza Alibaba’ya katkılarından dolayı ilk yıldönümü hediyeleri olarak bir “Gülen Yüz Rozeti” hediye ederiz. 3 yıl boyunca yola bizle devam etmiş olan çalışanlarımıza yıldönümü hediyesi olarak yeşim taşı kolye hediye ederiz.

Alibaba’nın 2009’daki 10. kuruluş yılı dönümü kutlaması anısına olan bardan türemiş bu kolye, ruhumuzun bir sembolü olarak görülür. Alibaba’da 5 yıl süresince çalışmış olan çalışanlara 5. yıldönümü yüzüğü hediye edilir. Çalışanların yüzüğü kabul etmeleri de bütün bitmek bilmeyen zorluklarına ve yaşadıkları moral bozucu anlara rağmen kendilerine, güçlü kalacaklarına dair verdikleri sözü temsil eder. Ali’de 5 yılını tamamlamış arkadaşlarımıza “5 yılın sonunda olgun” olduklarını söyleriz. Kendi yıldızımızı parlatırken, başkalarını da kendinden geçiririz. Paylaşmanın en içten minnettarlığımızı temsil ettiğini düşünüyoruz

10.Hayata Başka Açıdan Bakma Geleneği: Oldukça eğlenceli bu kampüste gezinirken bir başka köşe ilgimi çekiyor. Burası amuda kalkma köşesi!  Hayata bir de başka açıdan bakın demek için bunu gelenek yapmışlar. Kampüse her gelen ziyaretçi deniyor, çalışanlar ise antrenmanlılar ve bunu yapmaktan çok zevk alıyorlar. İki kişinin yardımı ile biz de bu deneyimden eksik kalmadık tabii ki 😊 Düzenim bozulur, hayatımın altı üstüne gelir diye endişe etme. Nereden biliyorsun hayatın altının üstünden daha iyi olmayacağını Şems-i Tebrizi’nin felsefesiyle de eş değer midir bu hareket.

Amuda kalkma deneyimimiz

11.Çöp Kovalarından Müzik Duvarı: Bu köşede ise şirket ofis çöp kovalarından bir müzik duvarı tasarlamışlar. Tabi ki onun da bir anlamı var. Bu arada duvarda şöyle yazıyordu ;

“Çöp kutularını davul gibi çalmak Taobao çalışanlarının ürettiği geleneksel bir kutlama. Her yeni bir satış rekoru kırdıklarında çalışanlar, büyük bir heyecanla çöp kutusu davullarını çalar ve birlikte bağırırlar. Zaman içerisinde, takım üyelerini takdir etme ve motive etme yolları bu olmuştur.”

Çöp kovalarından hazırlanan müzik duvarı

12. Bereket Kafeterya: Kampüste çok sayıda kafe ve çeşitli çay içme noktaları bulunuyor. Bazı yerler paralı lakin para geçmiyor. Ama her yerde çok pratik şekilde Alipay ile ödeme yapabiliyorsunuz. Ölçek kendi  ekosistemine hizmet etmeye yarıyor.

13. Customer First: Önce Müşteri sloganlarının olduğu bir bölüm vardı çok hoşuma gitti. Burada Müşteri hizmetlerine gelen ilgi çekici geri bildirimleri dinleyebiliyorsunuz.  Sürekli heyecan verici ve yeni geri bildirimler ekleniyor. Bu sloganı göz önünde daimi bulundurmak çok değerli. Milyonlarca mutlu müşteri olunca bir dükkan açıp üzerinde Alibaba yazan bir çok üründen  hediye dükkanı yapıyorsunuz ve insanlar kuyrukta hatıra almak için bekliyorlar.

Customer First

Alibaba Hediye Dükkanı

14. ALIREN: Alibaba çalışanlarına, sevdalılarına ALIREN diyorlar (Aliır diye okunuyor).

15. Kampüs Ortam ve Peyzajı: Kampüs binasının içindeki yeşillikleri ve peyzajı çok sevdim, bunlarla birlikte içecek ikram köşeleri de bana ilham verdi. Ortam tam anlamıyla huzur ve heyecan verici. Her yer doğa, her yer ağaç. Şu an  yeterli gelmediği için hemen yan tarafa daha büyük binalar inşa ediliyor.

Alibaba Kampüsünden kareler

Alibaba Kampüsünden kareler

16. 102 Vizyonu: Kampüs içinde sıklıkla rastladığımız diğer bir rakam ise 102. Bu şirket olarak vizyonlarını özetleyen bir şey aslında.  1999 da kuruluşta 3 yüzyılı yaşama vizyonu ile yola çıkarlar, büyük şirket olmak değil, yaşayan ve değer üretebilen bir şirket olmayı amaçlıyorlar. Yani Ali Baba en az 2101’e kadar yaşayacak diye böyle bir sloganları olmuş (2101-1999 =102,  Yirminci, yirmi birinci ve yirmi ikinci yüzyılı yaşamayı hedefleyen bir şirket. Bunu anlatan 102 soru cevaptan oluşan 102 cevap diye bir kitap hediye ettiler Bu köşe bana ebebek olarak bizlerin Bebeveyn Sadakat Merkezini anımsattı. Aliren’lerin anlattıkları ilgi çekici canlı sıcak hikayeleri sürekli dinleyebiliyorsunuz.  Her Müşteri temsilcisi  ilgi çekici deneyimlerini seslendirip bu portala atıyor. Şirket içinde ilham oluyor ve anlamlı bir iş yapmanın hazzını yaşatıyor. Kısaca bunlar kültür inşasının önemli parçaları.

17.Mutluluk Aynası: Kampüs içerisinde bir başka duvarda ise bir aynaya rastlıyoruz. Bu aynada istediğin figürleri seçiyorsun ardından ayna seni seçimlerine göre gösteriyor.

18.Ali Baba Bisikletleri: Kampüs o kadar büyük ki kampüsün içinde Alibaba bisikletleri ile ulaşım sağlanıyor. Bisikleti istediğin yere bırakabiliyorsun,  boşta bulduğun istediğin bisikleti alabiliyorsun.

19.Jack Ma’nın Evi: Bir yerde Jack Ma nın kaldığı eve giden kapıyı gördük ancak kapalıydı.  Kampüs Jack Ma’nın evi olmuş. Onun için kampüste yaşar diyorlar. Kendini adadığı bu hayalinin orta yerinde yaşaması şaşırtıcı olmasa gerek.

Jack Ma’nın ofisine giden yol

20.Şemsiye Kiralama Kutuları: Çinliler hem yağmurda hem güneşte şemsiye kullanıyorlar  bu yüzden şemsiye 12 ay kullanılan önemli bir araç onlar için. Bu ihtiyaç sebebiyle yeni bir sektör bile doğmuş. Şirketlerin kiralık şemsiye işlerini organize eden şirket var.

Kiralık şemsiye işi yapan şirket

Alibaba çalışanları için kullanıma hazır şemsiyeler

21. Kampüsün dev bahçesini ve birkaç noktasını daha gezdikten sonra minibüsümüze binip öğle yemeği yiyeceğimiz “Westlake” bölgesine geldik. Bir gölleri var lakin bu göl onlar için çok önemli ve değerli.  Çin’in mutlaka gezilmesi gereken yeri diye belirtiyorlar.  Benzetme yapmamız gerekirse Abant Gölü’nün Bursa’nın merkezinde olduğunu düşünün ne kadar muhteşem olurdu.  Çin’in başkenti Pekin ile Hangzhou şehrini, Türkiye’deki İstanbul  Bursa kıyaslamasına benzetebilirim sanırım.

Alibaba Kampüsünün bulunduğu göl çevresi

Göl çevresinde muhtelif turistlik mekanlar var ve bir de otel. Göl çevresinde parkın bir kenarında  “wending point” diyebileceğimiz adeta kapalı bir otobüs durağını andıran camlı kapalı bir bölümde, içeride otomatlardan alışveriş yapabileceğiniz  insansız mini büfe vardı.  Sıcak kahveden dondurmaya kadar çeşitli atıştırmalıklar satılıyor.

Bununla birlikte lokanta ödemeleri dahi Alipay ile yapılıyordu.

20. Yıl Kuruluş Yıl Dönümü’ne Doğru

Nihayet biletimizde yazan kutlamanın başlama  saatine yaklaşıyoruz. Yanımda bu gece için şık bir takım elbise, rugan ayakkabı ve sevdiğim bir kravatımı getirmiştim. Ancak bu gece herkes ortak heyecanı hissetmek için aynı kıyafeti yani aynı tshirti  giyeceğinden gelirken habersizdim. Tabii bu şekilde giyinmem biraz uyumsuz duracaktı.  Ben de günün anısına bizlere armağan edilmiş son derece kaliteli “battle tshirt” umu giydim.

Sadece misafirlere özel basılan giriş biletleri.

55.000 kişinin büyük bir bölümü otobüslerle  tek bir aksama olmadan Olimpiyat Stadyumu’na taşındı. Hiçbir kargaşa, bekleme, yaşamadan stadyuma vardık. Dışarıdan sesler duyuluyordu, içeride büyük bir heyecan haykırışı vardı.  Allah herkese  bu başarının  liderlerinden olmayı nasip etsin diye dua etmek geldi içimden.

Giriş kapılarında  geçmiş 20 yılı anlatan uzun panolar vardı. Kai bize devasa kalabalıkta kaybolmamız durumunda  nasıl buluşacağımız yönünde bilgiler verdi içeride cep telefonlarının yoğun kullanımı ile teknik sorun yaşanabilir diye düşünerek.  Ancak hiçbir sorun yaşamadık çok şükür.

Kutlama için kurulan devasa sahne

Konuşmalar Çince Ama Heyecan Enternasyonal

 Koltuklarımızda bizi bekleyen birer çanta vardı. İçinde gece boyunca karnımızı doyuracak miktarda atıştırmalık, yiyecek, içecek cömert ve kaliteli ürünlerden seçilerek konulmuştu. Vücuttan elektrik alan saat, yağmur yağma ihtimaline karşı yağmurluk, atıklarımızı atmamız için çöp torbası ve birkaç tezahürat ekipmanı. Kısacası olası tüm detaylar düşünülmüştü.

Anlatımlar tabii ki Çinceydi, gece boyunca sunucuların neler söylediğini  onların ses tonlarından hissedebiliyordunuz zira heyecan enternasyonaldi.

T-shirtlerimizden, az sonra bahsedeceğim led ışıklı saatlerden dağıttıkları nice ayrıntıya kadar bu ortak birlik duygusuna hitap etmeleri gerçekten çok kıymetliydi. Ayrıca  biz yabancıların oturacakları koltuklara simultane tercüme cihazları bırakmışlardı o kadar büyük bir mekan ve kalabalıkta sorunsuz çalışan bir alt yapı takdire şayandı.

Kollarımıza  kocaman saat gibi ışıklar taktık. Vücuttan aldığı enerji ile led ışıkları yanan 55.000 saat stadyumda gece boyunca  sallandı durdu, bizim statlarda cep telefonu ışıkları ile yaptığımızı Çinliler çok başka bir görsel boyuta taşımışlar.

Üstelik download ettiğiniz bir uygulamaya kayıt ettirerek organizasyonu yapan ekip bulunduğumuz lokasyonu bildiği için saatlerin anlık olarak ışık rengini değiştirebiliyordu. Hatta zaman zaman tribünlerde Alibaba logosu yapıyorlardı bu saat ışıkları sayesinde.Yalnızca bu detayın bile muhteşem bir çalışma örneği olduğunu söyleyebilirim.

 Gelecek Mesajlarını Klişeleri Kırarak Vermek  

Londra’da sahnenin ortasına  helikopter inen  müzikaller dahil bugüne kadar birçok müzikal etkinlik izleme fırsatım oldu. Ancak bu ölçekte sanırım dünyada başka bir etkinlik şimdiye kadar yapılmamıştır.  Daha önce vurguladığım gibi bu gösterilerin benzersiz mesaj içeriği ve detayı var. Alışagelmiş bir şekilde gelecek vizyonlarını konuşmalarla sıralı anlatmak yerine, en farklı ve akılda kalır şekilde tüm bu gösterilerle anlatmayı amaçladılar. Dahası tüm anlattıklarını birlik duygusuna hitap ederek yaşatarak hissettirmeyi. Örneğin herhangi bir gösteri ve solodan, Alibaba’nın bulut bilişim alanına yatırım yapmaya devam edeceği bilgisine ulaşabiliyordunuz. Bu nedenle gösterilere ayrı ayrı aşağıda değineceğim.

Eğer Ben Değilsem, Kim?

Geçit seremonisi sırasında kurucu Jack Ma geldiğinde statda yer yerinden oynadı. Jack Ma’da herkes gibi bugüne özel tasarlanan beyaz t-shirti giymişti. Bu yılın tshirtlerinin sırt temasında  “If not now, When? If not me, Who?” Eğer şimdi değilse, Ne zaman? Eğer ben değilsem, Kim yazıyor? Bu iki cümle ilk kez 1999 yılında Jack Ma ve 17 arkadaşının “Lakeside”  kıyısında  Çin devletinin en büyük internet şirketi olacağız diye yola çıkmasından 6 ay sonra sanırım bir ingiliz gazetenin Jack Ma’nın ağzından duyup manşete taşıdığı bir sloganmış. O gün bugündür bu çok önemli bir cümle olmuş. Sahiden bir işe girişmeden önce sorulması gereken ilham verici ve harekete geçiren bir soru: ‘’Eğer şimdi değilse, ne zaman? Eğer ben değilsem, Kim? Zira birçoğumuz hayallerini erteleyerek, o kişinin kendileri olmadığına inanarak üretkenliklerini bahaneler üreterek harcıyor. Jack Ma’nın tüm bu adımlarının bir cüret meselesi olduğunun da altını çizmeliyiz.

Gösterilerden Bazı Kesitler

1.    Connect the world, shape the future. Dünyayı birbirine birleştir ve geleceği şekillendir: Yine bir Alibaba cümlesi ve bu cümleye atfen yapılan dans ve sahne showunu izledik.

http://www.youtube.com/watch?v=Fcxg_vuAhPk

2.    Geçmişten günümüze kronolojik bir video show gösterisi: 1999 daki bilgisayarların olduğu günlerden windows 98 ekranından bugüne gelişimi etkileyici bir senaryo ile anlattılar. Alibabanın ilk ekran görüntüsü vs tam bir nostaljiydi.

http://www.youtube.com/watch?v=bFrnz_FzCnM

3.    Üst Düzey Yöneticinin Showu: Ekranda  özel bir filmle sahneye geldi. 1999 da neler yaşamışsa onu gösteriyle canlandırdı.  Yüzüne kapanan kapılar, kimsenin itibar etmemesi, o şirketten, diğer şirkete gidip ne yapmak istediklerini ancak kapı dışarı edilişlerini, suratlarına kapanan telefon repliklerini kısaca neler yaşamışlarsa onu canlandıran bir film hazırlığı. O ise inandığı bir işin üzerine ısrarla gitmeyi bizlere hikayesiyle anlattı.  Özellikle AliPay konusunun ve zorluklarının işlendiği bir filmdi. O yıllarda başlayan dünyaya başka bir açıdan bakın perspektifi ile yani amuda kalkarak bakın anlayışı gerçekten önemli bir ikonik hareket olmuş.

http://www.youtube.com/watch?v=t6-__QQMdCk

4.    Alibaba için bestelenen şarkılardan yalnızca biri: Altında İngilizce tercümeleri de vardı. Sanki hepimiz ders niteliğinde ama büyülenerek onları izliyor gibiydik. İnanç, kararlılık, müşteriye duyulan saygı, çok çalışmak kısaca başarı tarifini şarkılarla  yapmak güzel bir fikir.  Bazı Alibaba şarkıları izleyicilerin % 80’ini oluşturan çalışanlar tarafından da bilindiği için tüm stadın inlediği seanslar oldu.

Kan döksem bile

Gururlu rüyalar peşinde koşmaya devam edeceğim

Hayat bir taçla beni selamlayacak

Zafer kazanmadan ölmekten utanıyorum

Rüyamda yaşayacağım

Ne olursa olsun savaşacağım.

5.    İlk müşteri ve ilk çalışanların hikayelerini içeren gösteri: Ali Baba Group şirketlerinden seçilmiş ilk müşteri ve ilk çalışanlar kendi hikayelerini canlı olarak sahnede anlattılar. Bir tanesi oldukça dikkatimi çekti.  Alipay’in ilk müşterisi 16 yıl önce üniversitede öğrenciymiş ve kendisine dijital bir kamera almak istemiş. Mağazalarda  kendisine yeterince açıklayıcı bilgi verilmeyince internete yönelerek aradığı ürününü Alibaba’dan bulmuş. Biraz da bunaltıcı sorular sormuş. Ödemeyi Taobao üzerinden Alipay’i kullanarak yapmış. Bu ilk Alipay kullanıcısı AliBaba’nın dikkatini çekmiş. Ertesi gün bu kişiyi arayarak, kamera karşılaştırma konusundaki uzmanlığını hissettiklerini ve Alibaba’da çalışmak isteyip istemeyeceğini sormuşlar. Bu üniversite öğrencisi gençte bu vesile ile Alibaba’da çalışmaya başlamış.

http://www.youtube.com/watch?v=3lDx6MBxoxA

Küçük Olan Güçlüdür, Küçük Olan Güzeldir

Önce Jack Ma’nın muhtelif görüntüleri ve konuşmalarından video kesitleri verildi.

Ders niteliğinde olacak bu paylaşımın Türkçesini sizlerle aşağıda direkt olarak paylaşıyorum;

Videoyu kısaca şöyle özetleyebiliriz.

Bugün, hepsini tekrar yapmak için aynı şartlar ve fırsatlar verilirse, aynısı olmazdı.

20 yıl önce konferans salonunu terk etti ve hayaliyle interneti kucakladı. Aslında anlamadığım birçok şey var. Bir şey anlamadığını kabul etmek sorun değil. Anlamadığın şeyler için yardım eden insanları bulabilirsiniz. Ne kadar başarılı olursanız o kadar alçak gönüllü olmalısınız. Özellikle de henüz başaramadığımız şeyler için. İnsanlar sana ne kadar iyi olduğunu söyler. Aslında o kadar akıllı değilim. Ve sonra kendini gerçekten bir kahraman olarak düşünmeye başladın. O zaman sen bir kahramandan başka her şeysindir.

20 yıldan fazla bir süredir öğretmendi. Asla sınıftan ayrılmadı.

Çin e-ticaretinin iyi sonuç vermemesi durumunda, Alibaba sorumluluk üstlenir. İdealimiz 10 milyon insanın hayallerini gerçekleştirmektir.

Birçok insana hizmet verebiliyoruz. Eğer bunları yapabiliyorsak. Bu bir nimet, biz çok şanslıyız. Gerçek güç, güçten gelmiyor. Daha çok sevgiden. Başkalarını güçlendirmekten ve başkalarına yardım etmekten. Bu döneme hizmet etmeyi umuyoruz. Anlamlı bir şey yaparak. Zamanımızın bu trendi Alibaba’yı şekillendirdi. Minnettar ve saygılı olmalıyız. Küçük olan güçlüdür, küçük olan güzeldir.

Ve Beklenen An: Sahnede Jack Ma

Kendisi de gösteriden çok etkilenmiş olacak ki sözlerine ilk olarak: “Bizi performans şirketi sanacaklar. Sanmıyorum ki, dünyada böyle bizim kadar güzel performansları yapıyor olabilsinler” diyerek başladı.

Böyle güzel bir partiyi yapabilmenin her firmanın harcı olmadığını vurgulayarak; daha önceki senelerde yapılan partilerin de çok güzel olduğunu bu vizyon ve ekiple otuzuncu yıllarının da muhteşem olacağının sürpriz olmayacağının altını çizdi.

Jack Ma’nın Konuşmalarından Alınabilecek 10 Ayrı Ders 

1.       Formül 102 Yıllık Vizyonda 

Biz 102 yıllık vizyonumuzu; kültürümüzle, sistemimizle başaracağımıza inanıyoruz. Bizim diğer birçok şirketten farkımız var. Bazı şirketler yönetimlerini 2. Kuşaklara, bazıları profesyonellere devrediyorlar. Fakat biz farklıyız. Biz inovasyonu ve yenilikçiliği oluşturacak bir kültüre devrettik. Biz sadece geleceği düşündük ve bir çok Alier’lar yetiştirdik  Kültürümüz, sistemimiz ve yeteneklerimiz sayesinde sürdürülebilirlik sağladık.

2.    Bu Bir Veda ve Emeklilik Değil, Sistem Başarısıdır

Bugün Jack Ma’nın emekliliğe ayrılmasıyla ilgili değil. Bugün bir başarı mirasının başlangıcının tarihidir. Bugün bir bireyin bir kararıyla ilgili değildir, bir sistemin başarısıyla ilgilidir.

3.    İyi Bir Şirket Olmak, Güçlü Bir Şirket Olmaktan Daha Zordur 

Bizim düşündüğümüz ve istediğimiz güçlü bir şirket olmak değildir. Biz sadece toplumun, dünyanın, kullanıcılarımızın ve etrafımızdaki insanların kalplerinde iyi bir şirket olmayı umuyoruz. Güçlü bir şirket olmak hiç kolay değil, ama iyi bir şirket olmak çok daha zordur. Güçlü bir şirketi performansından anlarsınız, ama iyi bir şirketi sorumluluk ve mesuliyet bilincinden ve nezaketinden anlarsınız. Alibaba’nın geleceği nasıl önümüzdeki 102 yıla yetecek kadar para kazanacağımız değil, nasıl önümüzdeki 102 yılın sorumluluğunu alabileceğimizdir. 20 yıl öncesinden bugüne kadar Alibaba’nın hiçbir önemli kararı para odaklı şekillenmemiştir. Her kararımız, teknolojimiz, ürettiğimiz üründen önce toplumun sorunlarını çözmeye hizmet edip etmediklerini, misyonumuz, vizyonumuz ve değerlerimizle ne kadar örtüştüklerini tartarız.

4.    Değişimler Bile Değişecek 

Bugün bir değişim günüdür. Neyi severseniz sevin, her şey değişecek, değişmeye devam edecek. Teknoloji değişecek. Dönüşümler değişecek. Değişimleri değiştirmenin yöntemi de değişecek. Yeni bir çağ  geliyor. Gelecek 30 yılda çok büyük bir transformasyon olacak. Çok büyük bir ihtilal  yaşanacak. Büyük datanın ihtilali ve  başarısı gelecek. IoT nin başarısı gelecek.

5.    Başarıyı Başarı Yapan Sürdürülebilir Olmasıdır

Eğer sürdürülebilirliğin üstüne gitmezsek ve evrensel olmazsak teknoloji de hiçbir işe yaramaz. Eğer bir dünya için de fayda üretmezsek tüm bu anlattıklarımın hiçbir önemi olmaz.

6.    Değişimler Öncülük Edecekler İçin Birer Fırsattır 

Gelecekteki 30 yılda yeni fırsatlar çıkacak tıpkı geçmiş zamanda olduğu gibi. Ama bu size bağlı. Eğer değişimlere sizde öncülük ederseniz, bu başarılı olabilir. Herkes geçmişte gençti. Bir çok kişi benim filozof gibi konuştuğumu söylüyor. Ben bildiklerime inandım ve onlar için çalıştım. 2. Dünya savaşından sonraki nesil çok şanslı. Biz kültür değişimini gördük. Biz endüstrileşmenin zaferini gördük ve dijitalizasyonu gördük ve ikisinin arasında kaldık. Bu transformasyonda çok başımız ağrıdı. Güçlü olmak zorundasınız. Hangi tür şirket olursanız olun, büyük ya da küçük, iyi olun, fayda üretin. Herkes değişimi düşünsün.

7.    Şanslı Değildik, Binlerce Hata Yaparak Öğrendik 

Yakın geçmişinde herkes bana çok şanslısın dedi. Alibaba binlerce hata yaptı. O kadar da şanslı değildik. Çok seçeneğimiz vardı, çok önemli kararlar vermek durumundaydık. Ama hiçbir zaman vazgeçmedik.

8. Para Değil Değer Önceliği

20 yıldır bütün önemli kararlarımız odağımızı hiçbir zaman yalnızca paraya vermedik. Mutlaka sosyal bir vizyonumuz vardı. Bütün iş kararlarımızla değer ürettik. Herkesi daha fazla teşvik edecek değer ürettik. Bizim güçlü tarafımız buydu. Bazılarımız, bazen kolay olanları seçtik. Ama biz çoğu zaman en zor kararları seçtik. Alibaba, para üretmek için sıradan bir şirket olmak istemedi. Geçmişte böyleydi gelecekte de para üretmek için daha büyük bir şirket olmayacak.

9.    Öncelikleriniz, Gerçeklerinizdir

·         Bizim için önemli olan yeni değişimlerin öncüsü olabilmek.

·         Biz her şeyi farklı yapmak istiyoruz.

·         Biz iyi bir şirket olmak için güçlü bir şirket olmak istiyoruz.

·         Kendi ülkemize, halka ve bütün dünyaya iyilik üreten örnek, bir şirket olmak istiyoruz.

10.        Geleceğe Merhaba İçin Geçmişe Teşekkür

İyi ve büyük bir şirket olmak için bizi destekleyen herkese teşekkür ediyoruz. Bununla beraber, bizimle birlikte bütün insanlık için fırsatlar üretmemize yardımcı olan bütün şirketlere daha fazla teşekkür ediyoruz. Sanırım en güzel teşekkürü, kötü dönemlerde yaptıklarınıza edebilirsiniz. Yetenekler ve teknoloji birleştiğinde dünyayı daha sürdürülebilir hale getirecektir. Çin fırsatı bizim için çok güçlüydü. Bu kadar büyük bir ülkede yaşamak milyarın üstündeki insana hizmet etmek büyük bir fırsat. Çin ülkesinde yaşamak bize büyük bir fırsat sağladı. Çin’e teşekkür ediyoruz.

17 Kişilik Dev Ekip 

Bu kez ekrana bundan tam 20 yıl önce Çin Seddi’nde 17 kişilik ekip olarak çekildikleri fotoğraf ekrana getirildi. Sonra diğer 16 kişi sahneye davet edildi. Hepsi sırayla çok sıcak bir şekilde birbirlerine  sarıldılar, bu sırada dev ekranlarda ilk yıllarda çekilmiş eski anısı derin olan  fotoğraflar gösterildi.  Eski efsane COO mikrofonu eline aldı ve önemli bazı  cümleleri paylaştı.

·         Önce Müşteri gelir, sonra çalışan ve sonra tedarikçilerimiz ve sonra da sermayedarlarımız gelir.

·         Tüm ekip birdir ve hepimiz bu amaç için çalışırız

·         En iyi performansımızı göstermek için gün bu gündür, eğer daha düşük standartlı bir günümüz olacaksa şimdi onun zamanı değil. Bugün en iyisi olmalıyız

·         Şu an bütün Alibaba müşterilerine ve ali baba çalışanlarına teşekkür ediyoruz.

·         Biz çalışanlar için her zaman birçok fırsat çıktı ama biz  ayrılamadık, bağlıydık. Emekli olduktan sonra bile bağımız kopmadı bugün bu partiye davet aldığımıza onur duyduk.

Happy Birthday AliBaba

Sahneye temsili 20. Yaş günü pastası geldi, büyük bir anonsla  tüm stadyum Happy Birthday AliBaba diye doğum günü şarkısı söylemeye başladı, eş zamanlı stadyumun üzerine yerleştirilmiş havai fişekler ardı ardına patlıyordu. Bu arada sahnede bir şarkıcı herkesin eşlik edeceği bir Ali Baba şarkısını söylemeye başladı. Bambaşka bir deneyimdi bizler için. Başlı başına bir “Love Mark” olan AliBaba’nın tüm stadyumun ezbere eşlik edebileceği bir “AliBaba” şarkısı dahi vardı. Anlayabildiğim kadarı ile sözlerin bir kısmı şu şekildeydi.

Bir, iki, üç , dört

Hiç görmedim hakkında duydum

Biz Alibaba’yı severiz

Konuşmak için yürüyeceğim.

Neden zor olduğunu söylüyorsun?

Korkma, yürümeye başla

Sadece genç kal

Hayalini canlı tut

İçindekini cesurca çıkart, Olabildiğinin en iyisi ol.

Olağanüstü insanlar, Mütevazi kalpler, Sıra dışı işler

Vahşi bir rüya hayal et, derinden sev, asla pes etme.

Tüm Dünya’ya değişiklik getir. Hadi bize düşeni yapalım.

Cennete ne kadar ileri gitmen gerektiğini sorma

Dağların size gelmesi için dua etmeyin.

Ağlıyoruz, gülüyoruz, arkadaşlar ediniyoruz.

Neşeli kalın, genç kalın. Sevgili Alibaba.

İçindekini cesurca çıkart, Olabildiğinin en iyisi ol.

Olağanüstü insanlar, Mütevazi kalpler, Sıra dışı işler

Vahşi bir rüya hayal et, derinden sev, asla pes etme.

Ali baba seni seviyoruz

Eşsiz Organizasyondaki Başarı Ortak Ruh

Dünyada daha önce aynı gecede bu kadar farklı performansın olağanüstü sahne dekor yöntemleriyle sergilenebildiği bir başka organizasyon olamayacağını tekrar edebilirim. Çünkü bu organizasyon para için yapılmaz, yapmaya ise para yetmez. İnanan ve bunu izlemeyi hak eden bir ekip tarafından ortak bir ruh ile sahneye konabilir.

Yes We Can/ Evet Yapabiliriz

Gösteride çalan yeni şarkının ismi ise “ Yes we can” “evet yapabiliriz” idi. Tüm sözleri sanırım çalışanların tekrarı ile içselleştirmeye yarıyor. Tam da bizim inancımız. Hani hep söyleriz ya, aman söylediklerinize  dikkat edin duaya dönüşür diye.  Yes We Can şarkısı ve diğer Alibaba  şarkıları tam da bu amaçla yapılmışlar bence.

Yeni Başkan MR. Daniel Zhang

Bu şarkıdan sonra sahneye  yeni başkan davet edildi. Yine 20 yıldır birlikte çalışan 17 kişiden birisi olan Mr Daniel Zhang.

Kendiside Geleceği şekillendirmek başlıklı bir konuşma yaptı.

Öncelikle müşterilere, kurucu ekip, Jack Ma ve çalışanlara teşekkür ederek çevirini yaparak paylaştığım konuşmasına başladı.

“Sizlerin sayesinde biz buradayız. Burada alkışlanıyor  olabilmemizin  tek sebebi  sizlersiniz. 20 yıl önce internetin çok kısıtlı olduğu bir dönemden geliyoruz. Şimdi 20 yıl sonra Teknoloji bambaşka bir değişle bugünlere geldi. Bu değişim hızı sayesinde 20 yıl sonra ise bambaşka bir yerde  olacağız, iş yaşamı, sosyal yaşam bambaşka şekillere girecek, 20 yıl sonra biz  hala ayakta kalabileceksek oyun kurucu olmak zorundayız ve geleceği biz şekillendirmeliyiz.

·         Bizde her zaman Müşteri ilk sıradadır. •Müşteri deneyimini iyileştirmememiz düşünülemez

·         Konsepti değiştir ve basitleştir, ciddi çalış ve sorumlu çalış  ama mutlu çalış, •Alibaba’nın bütün çalışanları, tüm dünyayı kapsayacak mutluluk bulmalı. bizi geleceğe taşıyacak yeni değerler bulalım.

·         İyi zamanda da kötü zamanda da birbirimizi destekleyelim. Bu sayede tüm güçlükleri aşabiliriz diyerek sözlerini tamamladı.

http://www.youtube.com/watch?v=oIufspogKhA

Hiciv Niteliğindeki Karaoke Gösterisi 

Gösterideki birçok showun yanı sıra hiciv niteliğindeki bu karaoke şarkısı ayrıca ilgimi çekti. Çalışanlardan oluşan bir koro yine Alibaba şarkısı seslendirdi. Ancak bu kez şarkı sözleri başkaydı. Aşağıda çevirisini sizlerle paylaşıyorum:

Patronumun patronu hala ofiste

Kesin arkamdan konuşacaktır

Herkesin kendi içlerinde hesapları var

Dürüstlüğün nesli tükenmek üzere

Entrikacı insanlar sadece rol yapıyorlar

Hayat bir ip üstünde yürümek gibidir

Benim sadece yavaşlattığımı düşünüyorlar

Benim işe başlamam hakkında sinsice sevinecekler

Hadi

Hepiniz çaresizce paranoyaksınız

Aklına geleni söyle ee nolmuş

Dağları tepeleri aştım duş alacak vaktim olmadan

İş seyahatleri hiç bitmedi

Karım beni protesto ediyor

Senin dünyan ben değil miydim diyor

Ne zaman geri dönüp bunların telafisini alabileceğim

Ne zaman?

En gerçekçi şekilde duygularını paylaşan bu karaokeye benzer diğeri ise Alibaba Jıwai Korosundan  şöyle 😊

Şanghay’ın CBD’si ve Hangzhou’nun banliyöleri arasında

Gidip gelip durdum

İş seyahatleri haftalarca evden uzak olmak demek

Bazen de Hangzhou ve Paris arasında üç günlük gidiş dönüş

Uykumu sadece uçakta tamamlayabiliyorum

Horlamamız uçakta türbülansa yol açar

Aşk aşktır bunu sadece bir kez söylerim

Bilirsin ben konuştuğum gibi davranırım

Yetenek avcıları beni

Benim hayalim tek düşündüğüm şeydir

Önceliklerini doğru belirleyemezsen

3.25 ortak kaderimiz olur

Sana teknoloji konusunda güvenebileceğimi söyledin

Bütün kriterlerime uyacağına söz verdin

Şimdi bana hiç kaynağın olmadığını söylüyorsun

Patron Q4’te bütün ürünleri piyasaya sürmemiz gerektiğini söylemişti

Beni kancalayıp duruyorsun, önce kodunu yaz

Nedir bu son dakika değişikliği şimdi

Eski talepler, hiçbir şey değişmedi

İfade tarzı dışında

Hadi farklılıklarımızı onaralım

Bazen birbirimizin gırtlağını sıkarız

Bizimkisi bir aşk ve nefret ilişkisi

Hadi farklılıklarımızı onaralım

Hadi barışıp kerevit yiyelim

Günün sonunda biz büyük bir aileyiz

Birlikte Büyüyeceğiz Vurgusu

Bu kez yeni bir koreografi ve sahne düzenlemesi ile ofiste çalışan insanların hayatlarını anlatan bir müzikal eser sergilendi, tabii ki hem şarkı ile hem de dans ve tiyatral performans ile. Bu seansın sonuna doğru ekrana çalışanların hayatlarından gerçek resimler yansıtıldı. Şarkının ismi ise son derece anlamlıydı. “We’ll grow old together / birlikte büyüyeceğiz”

 Final Sahnesi Jack Ma ve Ekibi

We finale  geldik. Sahnenin son gösterisi  “Jack Ma” ve saz arkadaşlarıydı.  Büyük bir  TIR’a sahne kurulmuş, Kendine özgü çılgın kıyafetleri ile Jack Ma sahne aldı gitarı ile resital yaparken, tırda tüm sahayı turladı ve sahayı selamladı. Müthiş bir özgüven ile o kıyafetleri giyinip sonrasında tüm dünyanın karşısına bir gitarist olarak çıkabilmek başka bir rahatlık.

Gösteriler 22:30 civarı yine çok muhteşem bir havai fişek gösterisi ile sonlandı.

Bu kutlamadan aklımda kalanları özetleyecek olursam;

·         Önce Müşteri

·         Büyük şirket olmak için değil, iyilikler üreten bir şirket olmak için çalışın.

·         Global olmak için çabalarsanız büyük resim sizi daha kolay başarılı kılar.

·         “Sürekli gelişim ruhu”nu hep diri tutun.

·         Bu gün değilse ne zaman, Ben değilsem kim?

·         İnanç ve büyük çaba olmadan başarı gelmiyor.

·         Başarı için şirket kültürü, sistem ve yetenekler hep bir arada olmalı.

·         Şirketin vizyonu formaliteden değil gerçekten yaşanacak ve yaşatılacak vizyon olmalı.

·         3 yüzyılı 102 yılda görebilirsiniz.

·         Size inanan bir ekiple büyük başarılara imza atabilirsiniz.

·         Daima kendinizi geliştirmelisiniz, bu sayede şirkette gelişir.

·         Geleceği siz şekillendirirseniz ayakta kalan siz olursunuz.

·         Ara sıra yardımla da olsa amuda kalkın ve hayata başka bir noktadan bakın.

·         Teşekkürler geçmiş, merhaba gelecek.

·         Gelecekte robotlardan daha ileride olabilmek için onların yapamayacaklarına odaklanın.

Kaynak : https://halilerdogmus.com/category/yazilarim/

Halil Erdoğmuş

E-Bebek Genel Müdürü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here