Akıncı’yı uçuracak AI-450T motoruna yerli yazılım

0

Baykar Savunma Genel Müdürü Haluk Bayraktar, yeni İHA sistemi Akıncı ile ilgili detaylar hakkında bilgi verdi. İlk uçuşunu önümüzdeki günlerde yapacak Akıncı için C4 Defence Dergisi’ne konuşan Haluk Bayraktar, motor için Ukraynalı SE Ivchenko- Progress ile ortak şirket kulduklarını söyledi, AI-450T motorundaki T harfi ise Türkiye’ye temsil ediyor:

C4Defence: SE Ivchenko- Progress Firmasıyla Bayraktar Akıncı İHA’nın AI-450T motorunun geliştirilmesi için Black Sea Shield Ortak girişimini kurdunuz. Bu firmanın çalışmaları neye odaklanacak? 

Haluk Bayraktar: Biz Ukrayna’ya SİHA satıyoruz. Önemli bir sözleşme imzaladık. Bayraktar Akıncı platformunu da daha korumalı hâle getirecek,
stratejik açıdan bizi güçlü kılacak alternatifler üzerinde çalıştık. Bunlardan birinin Ukrayna olduğunu belirledik. Bu nedenle SE Ivchenko- Progress firmasıyla AI-450T motoru için çalışmaya başladık. 

FADEC YAZILIMI YERLİ HAZIRLANDI

Bu motorun FADEC (Elektronik yazılım) kısmında yazılımcılarımız beraber çalıştı. Bu motorun adında en sonda yer alan T harfi Türkiye’ye işaret ediyor. Biz bu motorun FADEC’ini değiştirdik. Motorun 40 bin feet irtifada istediğimiz performansı sağlar hâle getirilmesi için yazılım geliştirildi. 

Motor, şu anda bizim ihtiyaçlarımıza göre güncelleniyor. Bu aşamada Bayraktar Akıncı İHA için üç farklı motor konfigürasyonu üzerinde çalışıyoruz. Farklı firma ve motorlarıyla 750, 450 ve 220 beygir güç üreten motorları farklı Bayraktar Akıncı’lar da uçuracağız. Bunların hepsi adım adım yürüyecek. 

ENTEGRASYON ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

Biz şu anda sadece AI-450T’nin entegrasyonu üzerinde çalışıyoruz. Bu entegrasyonu bitirdik. Uçuşu da yakın zamanda onunla yapacağız. 

Muharip İHA ise ses hızı seviyesinde uçuş hızına çıkabilen, havadan havaya mühimmat ile görev icra edebilen, stabil uçuştan ziyade agresif manevralara girebilen bir uçak anlamını taşıyor. Bu uçak ise turbofan motor kullanacak ve kanat açıklığı çok daha düşük olacak. Muharip İnsansız Savaş Uçağı, henüz konsept çalışmasında o nedenle elimizde detaylı bir doktrin çalışması oluşmadı. 

 Devamını okumak için tıklayınız

http://www.kokpit.aero/  08.11.2019

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here