Kapadokya’da sıcak hava zeplinleri ile turizm büyüyecek

0

Kapadokya’nın tarihi güzelliklerinin yanı sıra havacılık için önemi, sıcak hava balonları. Her yıl binlerce balonun uçuş yaptığı Kapadokya’da turizmin lokomotifi olan sektöre şimdi sıcak hava zeplinleri ekleniyor. Mavi Yol Havacılık tarafından işletilecek sıcak hava zeplinleri ile uçuşlar sadece sabah değil günün her saatinde yapılabilecek.

GÜNÜN HER SAATİNDE UÇACAK

Yeni yatırım hakkında bilgi veren Maviyol Havacılık Genel Müdürü Ersin Edizyürek, “Balonlar, hava şartlarından çok çabuk etkilenebiliyor. Bu nedenle uçuşlar rüzgarın çok az olduğu saatlerle yapılabiliyor. Önümüzdeki günlerde Türkiye’ye gelecek Alman Gefa Flug şirketinin imalatı sıcak hava gemisi olarak adlandırılan 6 kişilik hava araçları ile uçuş operasyonu gün içinde farklı saatlerde de yapılacak” dedi.

GÖRÜNÜMÜ ZEPLİN, UÇUŞ KARAKTERİ SICAK HAVA BALONU

Normalde zeplin olarak adlandırılan hava araçlarında içinde farklı gazların basıldığı bölüm yer alıyor. Zeplin havadaki hareketini sahip olduğu motorların yönlendirmesi ile gerçekleştiriyor. Sıcak hava zeplinlerinde ise gaz yerine aynı balonda olduğu gibi sıcak hava veriliyor. Yönlendirme de motorlar yardımı ile gerçekleşiyor. Normalde balonda taşınan yolcu sayısı 25-30 arasında değişirken biri pilot, 5’de yolcu toplam 6 kişilik sıcak hava zeplininde VIP hizmet verilmesi öngörülüyor.

HEM GÜNDÜZ HEM GECE UÇABİLECEK

İlk sıcak hava zeplini için TC-MRY tescilini aldıklarını belirten Edizyürek, “Gümrük işlemlerinin ardından uçuşlar başlayacak. Bunu 9 adetlik siparişimiz daha izleyecek. Sıcak hava zeplin filosu önümüzdeki 6 ay içinde 5’e ulaşacak. Balonda olduğu gibi rüzgarın yönlendirmesi değil, Kapadokya’da farklı saatlerde istenilen yere uçuş yapılabilecek” diye konuştu.

3 MİLYON EURO’LUK YATIRIM

Yatırım konusunda ortaklarının Türkiye’ye her yıl ciddi sayıda Güney Koreli ve Çinli turist getiren Air Mercury olduğunu belirten Edizyürek, “Maviyol Havacılık olarak biz işletmesini yapacağız. Toplam yatırımımız 3 milyon Euro olacak. Avrupa havacılık otoritesi EASA onaylı hava aracı hem gündüz hem de gece uçabiliyor. Bu önemli bir avantaj. Böylelikle örneğin ay ışığında gece turları da gerçekleştirilebilecek. Bir sonraki adımımız ise helyumlu bir zeplin almak” dedi.

www.kokpit.aero  29.11.2019

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here