Gökbey helikopterinin palleri yerli malzeme ile üretilecek

0

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda, yerli imkanlarla geliştirilip üretilen ilk genel maksat helikopteri Gökbey’de yerlileştirme çabası kritik alt sistemler, bileşen ve malzeme bazında yaygınlaşıyor.

Karbon ve Cam Elyaf Epoksi Prepreg Geliştirilmesi (Kartal) Projesi’nde Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) ana yüklenici, KORDSA ise ana alt yüklenici olarak yer alıyor.

Projeyle Gökbey platformuna ait helikopter pallerinin üretiminde kullanılan, halihazırda Türkiye’de üretilmeyen, ihracat lisansına tâbi epoksi reçine emdirilmiş cam elyaf ve karbon elyaf takviyeli prepreg malzemelerin geliştirilmesi, üretilmesi, doğrulama ve kabul testlerinin yapılması hedefleniyor. Geliştirilen prepreg malzemeler ilgili helikopter ana rotor pal ve pal bağlantı çenesi yapılarına uygulanarak tasarım doğrulama süreci tamamlanacak. Yerli prepreg malzemelerin üretiminin gerçekleştirilmesiyle helikopter pallerinin üretiminde kullanılan malzemelerin tedarikinde dışa bağımlılık ortadan kalkacak.

Gökbey helikopterinin motor çalıştırma ve yer testleri ise başarıyla tamamlandı. En zorlu iklim ve coğrafyalarda dahi etkin bir şekilde faaliyet gösterebileceği belirtilen T625 Genel Maksat Helikopteri ilk uçuşunu 2019 yılında gerçekleştirmişti. Gökbey helikopterin 2021 yılında seri üretime geçeceği öngörülüyor. Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yürütülen yerli helikopter 12 yolcu kapasiteli olacak. Helikopterin, EASA (European Aviation Safety Authority) ve SHGM (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü) tarafından sertifiye edilmesi ile ilgili çalışmalar program ile birlikte sürdürülüyor.

T625 helikopterinin aviyonik sistemleri, gövde, rotor sistemi, iniş takımı gibi sistemlerinin tamamı TUSAŞ’ın imzasını taşıyor. Helikopter, VIP, Kargo, Hava Ambulans, Arama Kurtarma, Kıyı Ötesi Taşıma gibi birçok görevde kullanılabilecek.

https://www.defenceturk.net/  20.01.2020

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here