2020 e-araç yılı olacak

0

Bu yıl 7-10 Ocak 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilen Tüketici Elektroniği Fuarı’nda (CES) kamuoyuyla paylaşılan ileri teknoloji yenilikleriyle ile ilgili çok şey söylenebilir. Ancak herşeyden öte, bu yıl CES‘te yapay zekanın artık “olmazsa olmaz” teknoloji olarak yerini aldığını söylemek mümkün. Ürünlerin geliştirilirken ve tasarlanırken iki önemli kavrama vurgu yaptığını da vurgulamak gerek: sürdürülebilirlik ve öngörülebilirlik.


CES‘te sunulan ürünlerin sadece bugünün ihtiyaçlarına değil, başta çevre olmak üzere geleceğe yatırım yapmamız gereken değerler üzerinden hareket edilerek üretildiğini söyleyebiliriz. Ürünlerin fonksiyonalitesi, tasarımı, insana ve doğaya katkısına bakarak, teknoloji dünyasının teknoloji ve ürün geliştirmede “belirli bir kıvama geldiği”, özellikle de giyilebilir teknolojilerde riski azalttığı göze çarpıyor.


Bu özetten sonra, elektrikli araçların (e-araç) CES 2020’ye imzasını attığını söyleyelim. Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) CEO’su Gürcan Karakaş’ın da 7 Ocak’taki “Let’s Co Create a New Era of Mobility” (Geleceğin Mobilite Çağını Birlikte Tasarlayalım) panelinde konuştuğu CES, tbu yıl am olarak bir e-araç şovuna dönüştü. Elektronik dünyasından Sony, Panasonic gibi markaların bile e-araç pazarına giriş yaptığına tanık olduğumuz CES, çip üreticilerinden aplikasyon üreticilerine elektronikteki tüm oyuncuların e-araç, daha doğrusu mobilite sektörüne dahil olmaya çalıştığını gösterdi.

ŞÖLENE DÖNÜŞTÜ

Bu yıl aslında e-araç sektörünü temelden sarsacak, yıkıcı bir yenilik yoktu. Ancak yeni markaların dahil olması, havada ve karada bu araçların geleceğe ne kadar sağlam adımlarla yer alacağını göstermesi ve göz kamaştırıcı tasarımlarla konseptlerin boy göstermesi bakımından, CES 2020 tam bir görsel şölene dönüştü.

Honda

Soyut olan bu sözlerin havada kalmaması için, bazı örnekler verelim. Honda‘nın golf aracını andıran minimalist sürüş kontrolüne sahip konsept arabası, en ilginç tasarımlardan biri olarak kendisini gösterirken, araçta pedallarının olmaması, direksiyon şekli ve itiş-çekiş işlemlerinin hızlanmaya bağlı değil de, bir düğmeye basarak elektrik yardımıyla olması katılımcımlar için farklı bir deneyim oldu.

Fiat Centoventi

Fiat‘ın Centoventi modelinin modüler, parçalarının karıştırılabilecek ve eşleştirilebilecek şekilde tasarlanmış olması bu aracı son derece ilginç kıldı. Audi’nin otonom aracındaysa yolcu koltuğu ile arasında içeriye alınabilir bir masanın bulunması, otonom seviyesinin 4’e çıkmasıyla araç kavramının nasıl değişeceğinin kanıtı oldu.

ABD’nin en yakıtlı en büyük araç markalarından biri olan Ford‘un da Mustang‘ini bu yıl sonunda satışa çıkaracağı Mach E GT ile elektrikli bir SUV‘a dönüştürmesi, elektrikli araç trendinin en büyük otomotiv markaların bile radikal kararlar almasına neden olabileceğini ispat etmiş oldu.
Otomotiv sektörünün yazılıma dönüşmeye başladığını daha net bir şekilde gördüğümüz bu geçiş sürecinde en büyük sürpriz ise dev elektronik markalarının bir otomobil üreticisine dönüşmesini görmek oldu. Sony, CES 2020‘de elektrikli aracını tanıtarak herkesi şaşırttı.

ARAÇ DEĞİL EĞLENCE PARKI

Sony Vision S

Sony Vision S isimli modeliyle aracın kokpitinin yanında bir eğlence mönüsü oluşturdu. Panaromik bir ekranı bulunan bu mönünün aracın içinde geçirilen zamanı daha keyifli, insanların “evindeymiş gibi hissetmelerini” sağlamaya dönük olduğu gözle görüldü.


Panasonic ise araç yerine, mobilite yazılımını hedef alan CIRRUS isimli, çevresiyle bağlantı kurabilen araç veri platformunu sundu. Araç içinde daha güvenli bir yolculuğu hedef alan Panasonic, bu bağlantı sayesinde araçlar arasında, kent altyapısıyla, otoyollarla ve trafik operatörleriyle gerçek zamanlı iletişime geçilmesini sağlayarak otonomda hedeflenen seviye 4 için gerekli olan altyapıyı şimdiden kamuoyuna sundu.


Çinli start-up Byton‘un bu yıl piyasaya sunulacak M-Byte isimli SUV tipi e-aracını da es geçmemek gerek. Araçların geleceğinin beygir gücü yerine veri güce üzerine çalışacağını gösteren Byton, seyahat sırasında bulut altyapısı ve sesli kontrol hizmetleri sunuyor. Sürücü ve yolcuların 48 inch ekranıyla kokpitin yanına yerleştirilen, “bilgisayar tableti” gibi çalışan eğlence bölümüyle keyifli bir seyahat deneyimi yaşamasını amaçlanmış.

Yapay zeka ve 5G

CES 2020 verilerine göre bu yıl 4 bin 400’ü aşkın firma 20 binden fazla ürün sergiledi. Ziyaretçi sayısı ise yaklaşık 170 bin kişi olarak açıklandı. Bu yılın en çok ilgi gören iki teknolojik konusuysa, insan hayatında kaldıraç etkisi yapacağına inanıldığı yapay zeka ve 5G oldu. CES Başkan Yardımcısı Karen Chupka, “CES her şirketin gerçekten de bir teknoloji şirketi olduğunu gösterdi” derken, küresel teknoloji şirketlerinin geleneksel olmayan teknoloji şirketleriyle biraraya gelerek, inovasyonun tüm ürün piyasalarına yayılabileceğini ispat ettiğini söyledi. CES, bu yıl özellikle ulaşım sektörünün ivme kazandığının altını çizerken, sağlık, akıllı kentlerle ilgili çok fazla yeni inovatif ürünün olduğuna, yeni giyilebilir teknolojilerinse göz kamaştırdığına dikkat çekti.

https://turkeyai.com/ Şule GUNER 04.02.2020

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here