Koronavirüs için geliştirilen yerli kit yurt dışına da satılacak

0

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsün tedavisine ilişkin geliştirdikleri tanı kitini yurt dışına da satacaklarını açıkladı.  kitin Dünya Sağlık Örgütü’nün verileri doğrultusunda geliştirildiğini aktardı.

“Ticari kit olarak pazarlanması da planlandı”

Koronavirüsün tedavisine ilişkin geliştirdikleri tanı kitinin sorulması üzerine Koca, “Temel hedef, maliyeti azaltmak değil. Temel hedef, yerli bir kitin daha erken sonuç verebilirliğini sağlamak.” değerlendirmesinde bulundu.

Daha hızlı aksiyon almak ve tedavide yaklaşım sergilemek için sonucun erken verilmesinin maliyetten daha önemli olduğunu vurgulayan Koca, bu kit ile ilgili 15 kişinin çalıştığı bilgisini verdi.

Söz konusu kitin sonuç verme süresinin 90 ile 120 dakika arasında olduğuna işaret eden Koca, Almanya, Fransa ve İngiltere’deki kitin 3 saatten önce sonuç vermediğine dikkati çekti.

Bu süreyi de kısaltmak için çalışmalar yaptıklarını belirten Koca, “Hedef, 60-75 dakika arasına çekmek. Muhtemelen 75 dakika olabilir” dedi.

Daha önceki kitin maliyetini 300 liradan 75-80 liraya düşürdüklerini anlatan Koca, şu bilgiyi paylaştı:

“Bu kit aynı zamanda ticari bir kit olarak planlandı. Haklarının, Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ (USHAŞ) üzerinden ticari kit olarak pazarlanması da planlandı. Yurt dışına da satılacak.” 

“Dünya Sağlık Örgütüne şüpheli vakaların örnekleri gönderildi mi?” sorusuna Koca, PCR yöntemiyle yüzde yüze yakın sonuç aldıkları, dünyada bundan başka bir yöntemle çalışılmadığı için artık gönderilmesinin gerekli olduğunu düşünmedikleri yanıtını verdi.

“ŞİMDİDEN 10 BİN TALEP VAR

Kitin yurt dışına ihracatının yapılabileceğini vurgulayan Koca, şöyle devam etti:

“Şimdiden bir ülkeden 10 bin talebin olduğunu, benzer şekilde 3-4 ülkenin daha talepte bulunduğunu söyleyebilirim. Bu kit 90 ile 120 dakika arasında sonuç verebilen, bugüne kadar bizim sonuçlarımız en erken 4 saat ve 24 saate kadar uzayabilir durumdaydı. Avrupa’da, Almanya, İngiltere ve Fransa’da üretilenlerin 3 saate yakın olduğunu biliyoruz. Arkadaşlar özellikle bu süreyi 60-75 dakikalık süreyi daha erkene çekme çalışması içindeler. Kit şu anlamda önemli, hastaları uzun süre bekletmemek, sonucu erken dönemde çıktığında ona göre tedavi yaklaşımını başlatmak anlamında önemli olduğunu söylemek istiyorum. Önümüzdeki günlerde de zannediyorum yurt dışına bu anlamdaki talepleri karşılamak üzere de bizim USAŞ diye bildiğimiz şirket üzerinden bu pazarlaması da yapılmış olacak.”

Kırgızistan’ın 10 bin adet hemen istediğini belirten Koca, “Özbekistan aynı şekilde. Bu anlamda talep eden ülkelerin sayısı her geçen gün artıyor.” dedi.

Kendilerinin de geçen hafta perşembe gününden itibaren kullanmaya başladıklarını bildiren Koca, gözlem altında tuttukları son 2 kişinin sonuçlarını da bu hızlı sitemle çalıştıklarını açıkladı.

Koca, “Yerli kitin doğruluk oranı yüzde 100’e yakın. Yüzde 99,6.” dedi.

Kitin dünyanın bildiği ve herkesin bu anlamda kabul ettiği bir yöntemle çalıştığını anlatan Koca, üretem ile ilgili de bir sıkıntının söz konusu olmayacağını, talep doğrultusunda bunun planlanabileceğini söyledi.

TRT HABER 12.02.2020

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here