Modüler Pil Teknolojisi: Ultium

0

General Motors Elektrikli Araçlar için Modüler Tipte Yeni Bir Pil Teknolojisi Geliştiriyor…

Bu yeni teknoloji, 400 mil (yaklaşık 644km) kadar menzil mesafesi ve mevcut pil teknolojilerine kıyasla daha düşük maliyet sunuyor.

General Motors (GM) tekrar sahnede. Tesla’ya büyük bir meydan okuyarak, otomobil üreticisi olarak yeni bir elektrikli araçlar için yeni bir pil teknolojisi geliştirdiğini açıkladı. Menzili Tesla’dan daha yüksek ve üretilmesi mevcut pillerden daha az maliyetli.

Tesla’nın mevcut pili 390 mil iken GM’nin pili ise sadece bir şarjda 400 mil menzil vaat ediyor.

GM’nin Yeni Pil Hücreleri

Yeni pil hücreleri, GM şirketinin yakın zamanda tanıtılan Elektrikli (EV) Otonom Otomobili olan Cruise Origin ve gelecekteki Cadillac lüks SUV’yi içeren yeni ve tamamen elektrikli araç modellerinin birçoğunda kullanılabilecek.

Şirket ayrıca planının, bu pil teknolojisini diğer şirketlere de lisanslamak olduğunun altını çizdi.

General Motors’un CEO’su Mary Barra, medya ve yatırımcılara yönelik gerçekleştirdiği bir sunum sırasında “GM olarak iklim değişikliğinin gerçek olduğuna inandığımız için tamamen elektriksel bir geleceği doğru ilerliyoruz.” dedi.

Barra ayrıca, şirketin 2020–2025 yılları arasında Elektrikli Araç (EV) araştırma ve geliştirmesinde yılda 3 milyar doların üzerinde bir yatırım kanalı oluşturacağını belirtti.

Ultium adı verilen yeni GM pil hücreleri yumuşak, düz keselere sahiptir ve modüler yapıdadır; yani sanki bir kitaplık gibi yatay sıralar halinde dizilebilirler ve dikey olarak istiflenebilirler. Ve bu da, otomobil üreticilerine tasarımlarında daha fazla esneklik sağlayacaktır.

Ultium’un yenilikçi özelliği olan dijital programlama sayesinde daha da iyi bir performans sunabiliyor. Bu yeni teknoloji geliştirilip kullanılabilir hale geldikçe, pil yönetim sistemi ile hücre modülleri dijital olarak güncellenebilir.

Tahrik ünitesi stratejisi modülerdir, önden, arkadan ve dört tekerden çekiş çeşitlemelerini mümkün kılar.

Motorlar GM şirketi içinde tasarlandı ve modüler platform, hem ön hem de arkadan çekişli varyantları destekleyen türünün ilk örneğidir.

Daha Düşük Maliyet, ve Daha Yüksek Performans

Ultium pillerde minimum miktarda kobalt kullanılıyor ve üretim teknolojisindeki gelişmelerin devam etmesi ile de üretim maliyetleri giderek düşecek.

GM, pil hücrelerinin fiyatının kilovat saat başına dramatik bir şekilde 100 doların altına düşeceğine inanıyor ve bunu vaat ediyor.

GM yöneticileri, şirketin yeni nesil EV’lerinin, bu düşük maliyetler sayesinde hazır olur olmaz kâr elde edeceğine inanıyor.

Interesting Engineering / General Motors

Medium Hüseyin Güzel

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here