ABD Hava Kuvvetleri Laboratuvarı düşük maliyetli seyir füzesi motorunu test etti

0

“Bu testin başarısı, bahse konu motora ABD Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı, Northrop Grumman ve Technical Directions Inc. firmaları ile iş birliği içinde, Gray Wolf isimli düşük maliyetli seyir füzesi programı çerçevesinde düşük maliyetli bir turbojet motorunu birtakım testlere tabi tuttu.

TDI-J85 motorları, birkaç defa uçuş esnasında başlatma ve yüksek irtifada seyir gibi kalemlerde sınandığı bir dizi testlere tabi tutuldu. Motorlar, itki değerlerine dair beklentileri karşıladı, beklenenden yüksek bir yakıt verimliliği sergiledi ve mevcut tasarımına güvendirecek kadar uçuş saati kaydetti. Motorun tasarımı, düşük maliyet ve kolay imal edilebilirlik kalemlerine odaklanıyor. Bu şekilde yüksek miktarda üretim kabiliyeti elde edilmek isteniyor. Sınıf, maliyet ve yüksek irtifada uçuş kabiliyeti itibariyle türünün ilk örneği. Bahse konu testlerin başarıyla sonuçlanması, laboratuvarı düşük maliyetli seyir füzesi inşa etmeye bir adım daha yaklaştırmış oldu.

TDI firmasının ürünlerini tanıtmak için kullandığı bir çizim. Görselde TDI-J5 motoru görülüyor.

Gray Wolf, düşük maliyetli seyir füzesinin prototip üretimi ve kabiliyet gösterimini kapsayan bir program. Bahse konu füze, envai fayfalı yük taşıma kabiliyeti ile 250 deniz mili menzil sunacak ki, bu da ortaya çıkan mühimmatın  stand off çalışacağı ve envai görev profiline bürünebileceği anlamına geliyor. İlaveten, bahse konu program dahilinde, birden fazla Gray Wolf füzesinin birbiriyle haberleşen bir sürü halinde kullanılmasının yolları da aranıyor.

Gray Wolf seyir füzesi, F-16 uçağının kanadına takılmış şekilde. 

AFRL yetkilisi Albay Garry Haase:

ve bir bütün olarak silah sistemine duyduğumuz güveni büyük ölçüde artırıyor. TDI-J85 motorunun füze ile eşgüdümlü şekilde geliştirilmesi zorlu bir süreç ancak; Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı (AFRL), TDI ve Northrop Grumman’ın iş birliği de harikulade.”

Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı ve partnerleri, TDI-J85 motorunu Gray Wolf Uçuş Testi füzelerine entegre etmek için testten elde edilen verilerden faydalanacak. Sistem entegresyonu ve kabiliyet gösterimi safhasının bir parçası olarak AFRL ve partnerleri; düşük maliyetli seyir füze konseptinin gösterimi için arayüz yazılımını geliştirecek ve birtakım uçuş testleri – captive flight test, missile release test– daha icra edecek.

TDI-J85 motorunun teknik çizimi. Kaynak: TDI

Kaynak: DefenceTurk

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here