Milli Dost Düşman Tanıma(IFF) Sistemi ve NATO Entegrasyonu

0

Türk Hava Kuvvetleri bağlısı savaş uçakları milli IFF ile donatılacak

Türk Silahlı Kuvvetlerinin kritik ihtiyaçlarından Dost Düşman Tanıma ve Tanıtma Sistemi (IFF) yerli ve milli imkanlarla ASELSAN tarafından üretilebiliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullandığı tüm IFF sistemleri, milli imkânlarla tasarlanmış cihazlardan oluşacak.

Milli Dost Düşman Tanıma Tanıtma Sistemi

Tanıma Tanıtma Sistemleri, savaş alanında bulunan dost platformların sorgulama ve cevaplama yöntemiyle, hızlı ve doğru bir şekilde teşhis edilmesini sağlayan, askeri harekat açısından hayati öneme haiz sistemlerdir.Milli IFF (Identification Friend and Foe / Dost Düşman Tanıma) Mod 4 sistemlerinde karşılaşılan zafiyetlerin giderilmesi amacıyla NATO tarafından, tüm platformlarda Mod 5 sistemlerin kullanılması zorunlu tutuldu.

Mod 4 anahtar dağıtımının NATO bünyesinde 2020 Haziranından sonra sonlandırılacak olması nedeniyle ülkelerin beyan ettikleri platformların takvime uygun olarak Mod 5’e geçirilmesi gerekiyor.

Savunma Sanayi Başkanlığı ile ASELSAN arasında imzalanan bu sözleşme ile Hava ve Deniz kuvvetlerimizin envanterinde kullanılmakta olan tüm IFF Mod 4 Platformların, millî olarak tasarlanıp üretilecek olan IFF Mod 5’e yükseltilmesi sağlanacak.

Proje sayesinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullandığı tüm IFF sistemleri, milli imkânlarla tasarlanmış cihazlardan oluşacak. Aynı zamanda bu sistemlerimizin tüm yazılım ve donanımı milli ve yerli olacağından, ülkemiz savunma sanayiinde hayati önem taşıyan diğer savunma sistemleri ile entegrasyonu da sağlanacak ve dışa bağımlılık tümüyle ortadan kalkacak.

Türkiye olarak IFF sistemlerine yönelik faaliyetlere başlamadan önce IFF cihazlarımızın tümü başta ABD olmak üzere Avrupa’dan İtalya, Fransa, Almanya gibi ülkelerden tedarik ediliyordu. Türkiye, NATO STANAG uyumlu IFF Mod 5/S Sistemleri’ni ürün ailesine kazandırarak, dünyada bu alanda özgün IFF ve Kripto sistemlerini geliştirebilen ve kendi kendine yetebilen sayılı 4 ülke arasında yerini alacak.

Milli Dost Düşman Tanıma Tanıtma Sistemi’nin Önemine İlişkin

İsmail Demir, Dost-Düşman Tanıma Tanıtma Sistemi projesinin de Türk Silahlı Kuvvetleri için son derece önemli olduğunun altını çizerek şunları kaydetmişti: “NATO, Mod 4 düşman sorgulayıcı sistemlerinin 2020’de artık kullanılmayacağını deklare etmişti. Bizim Mod 5’e geçmemiz gerekiyor ve ASELSAN bu çalışmayı yapmış durumda. Ürünümüz aynı zamanda çeşitli NATO ülkeleri tarafından da kullanılabilir olacak. Eğer hava savunma sistemlerimizden yerli gemilerimize kadar millilik istiyorsak kendi dost düşman sorgulayıcı sistemlerimizi kurmamız çok önemli.”

Buna ek olarak ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün de NATO’nun aldığı kararla, Türkiye’nin ASELSAN ile özgün, yenilikçi ve kendi kendine yetecek çözümler oluşturmaya başladığına işaret ederek, “Bugün Hava ve Deniz Kuvvetleri komutanlıklarının ihtiyaçlarını karşılamak üzere IFF Mod 5/S cevaplayıcı, kısa-orta menzilli sorgulayıcı, uzun menzilli sorgulayıcı, birleşik sorgulayıcı-cevaplayıcı sistemlerinin geliştirilmesi seri üretiminin yapılması ve platformlarla birleştirilmesi projesinin imzası için buradayız” demişti.

NATO ve IFF Politikası

Dost Düşman Tanıma (IFF) sistemi, Hava Trafik Kontrol (ATC) hizmetleri tarafından uçakların tanımlanması ve kontrolü için kullanılan İkincil Gözetim Radarının (SSR) askeri eşdeğeridir. Bu nedenle, IFF, Komuta ve Kontrolün (C2) gerçekleştirilmesi için gerekli olan dost hava, deniz ve kara varlıklarının Tanımlanmış Hava Resmi (RAP) ve Durumsal Farkındalık (SA) üretimine katkıda bulunur.

IFF Mode 5’in entegrasyonuna ek olarak, Mode S hava sahasında çalışacak bir Mode S transponder ve bir Mode S sorgulayıcı Tanımlanmış Hava Resminin oluşturulmasına yardımcı olacak ve buna ek olarak mevcut ve gelecekteki Hava Trafik Yönetimi’nin ulusal ve uluslararası arenada ihtiyaçlarını karşılamak için E3-A uçağı da donatılacaktır.

Kaynak: DefenceTurk

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here