Filipinler Hava Kuvvetleri’nin tercihi T129 ATAK helikopteri oldu

0

Filipinler Savunma Bakanı Delfin Lorenzana, Filipinler Hava Kuvvetleri’nin taarruz helikopteri ihtiyacına yönelik olarak TUSAŞ üretimi T129 ATAK helikopteri tedarik edeceklerini açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde geçtiğimiz günlerde Boeing üretimi AH-64 Apache veya AH-1Z Viper saldırı helikopterlerinin Filipinler’e satışına yönelik onay çıkmıştı. Bir süredir TUSAŞ ürünü T129 ATAK helikopteriyle ilgilendikleri ve tedarik etmeleri yönünde talepleri olduğu Filipinler’de ABD tarafından gelen yeni gelişme bir çok soru işaretine neden olmuştu. ABD Dışişleri Bakanlığı, Filipinler Hükûmetine olası 6 adet AH-64E Apache ve 6 adet AH-1Z Viper saldırı helikopteri satışını onayladı.

Filipinler Savunma Bakanı Delfin Lorenzana, Malacanang’da düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada Filipinler Hava Kuvvetleri’nin ABD yapımı helikopterlerin tedarikinden vazgeçmelerinin nedenini de açıkladı. Bakan Lorenzana, ABD ile Filipinler arasındaki siyasi ilişkilerin sorunlu olmadığını ancak Türk firmanın sunduğu saldırı helikopteri T129 ATAK’ın aynı verimi daha uygun maliyete sunacağını ifade etti.

Bakan Lorenzana yaptığı açıklamada Filipinler Hava Kuvvetleri’nin taarruz helikopteri tedariki için sahip olduğu bütçenin 13 milyar Filipin pezosu olduğunu belirtirken; “İhtiyacımızı ABD’den karşılarsak yalnızca 1 ila 2 taarruz helikopteri alabiliriz. Oysa aynı miktardaki paraya en az 6 adet Türk yapımı T129 ATAK helikopteri satın alabiliyoruz” dedi.

Açıklamasının devamında Bakan Lorenzana, TUSAŞ ile T129 ATAK helikopterinin tedarikine yönelik müzakerelerin COVID-19 pandemi öncesinde başladıklarının altını çizerek  “Türk yapımı ATAK helikopterleri, dünyanın en iyi saldırı helikopterlerinden biri” şeklinde konuştu.

Kaynak: DefenceTurk 14.95.2020

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here