DYSON, iptal ettiği elektrikli aracını gösterdi

0

Dünyanın en zenginleri arasında 118nci sırada olan James Dyson 11,7 Milyar $’lık serveti ile geçtiğimiz yıl iptal ettiği Elektrikli Dyson Otomobilinin detaylarını, TheTimes’a anlattı. Anlatılan detaylara bakıldığında; Dyson markasının bilgi, tecrübe ve maddi desteğini de arkasına almış bir otomobil projesi ile kesinlikle tüm grupları gölgede bırakabilecek bir potansiyele sahipmiş. 

Dyson prototip aracın ilk görüntüsü ile Henrik Fisker’in Ocean modelini andırdığını söyleyebilirim. Yan taraftaki şarj portu, ince tasarım yan aynaları, 10 kollu alüminyum spor jantlar ve basık sportif görüntüsü ile çok çarpıcı bir albenisi var. Kapı kollarının Tesla model olduğunu ve arka kapının sürgülü olduğunu söylemek mümkün. Bu hali ile tam bir Range Rover çizgilerine sahip SUV olacakken, proje rafa kaldırılmış.


Dyson CEO’su James DysonThe Times‘a verdiği bilgilere göre, N526 kodlu elektrikli aracı 960km menzili ile 7 kişilik koltuk düzenine sahip. WLTP verisi bu menzil, Tesla Model S’nin 600km’lik Tesla Model S ve Model X’in gerçek anlamda rakibi olabilecekmiş. 2.6 ton ağırlığına rağmen, Dyson’un alüminyum tabanlı SUV modeli 0’dan 100km/s hıza 4.8 saniyede ulaşabiliyor, maksimum hızı ise 200km/s. 536Bg ve 650Nm tork değeri ile hatrı sayılır güç, ön ve arka aks üzerinde yer alan ikiz 200kW‘lik elektrik motorlarından geliyor.

Dyson N526 prototip arabanın içi
Dyson N526, 5m’lik uzunluğu, 2m’lik genişliği ve 1,7m’lik yüksekliği ile sportif görünümlü Range Rover ve Ferrrari arasında güçlü bir çizgiye sahip. Elektrikli konsept Dyson’ın içi geleceğin modeli olarak tasarlanmış. Yan ve bel destekli ince spor koltuklar 6 parçalı bir görünüme sahip. Koltuk başlıkları ile yuvarlatılmış orjinal bir tasarım. Gösterge panelinin olmayışı ise Dyson prototip SUV’un en şaşırtıcı detayı. Çünkü aslında bir gösterge paneli var sadece holografik olarak sürücü tarafında görünüm sağlıyor. Tesla model 3’te olduğu gibi bir ekran desteği bulunmuyor. Bu iç detayları ile günümüz teknolojisinin çok önünde iddialı tasarımlara sahip olduğunu belirtmek lazım. Zaten James Dyson’da prototip modelin ortaya çıkıp, projeyi iptal ettiği zamana kadar 500 Milyon İngiliz Sterlin’i ( 4 Milyar TL) harcama yaptığını belirtmiş. Not: Bizim milli otomobil projemiz TOGG yatırım tutarı 22 Milyar TL. 

Dyson elektrikli otomobil projesi artık gündemde olmasa da, ruhu devam ediyor. James Dyson projede yer alan 500 kişilik ekibin zaten çeşitli başka projeler üzerinde çalıştığını ve otomobil üreticilerinin, mevcut lityum iyon hücrelerinden daha verimli ve kompakt olduğu iddia edilen şirketin katı hal pil çalışmalarına girmesine izin verme fikrine açık olduğunu söyledi. Şirketin bir gün tekrar araba yapmaya çalışıp çalışmayacağı konusunda Dyson: “ticari olarak uygulanabilir hale geldiği zaman olabilir” diye belirtmiş.

Dyson Ekim ayında Elektrikli otomobil projesini durdurduğunu açıklamıştı!

Dyson yaptığı açıklama ile Elektrikli Otomobil projesinden vazgeçildiğini duyurdu. Elektrik süpürgeleri ile tanınan İngiltere merkezli Dyson, elektrikli otomobil yapımı için geçtiğimiz yıl bir proje imzalamıştı. Fakat Sir James Dyson başkanlığındaki firma, mühendislerinin “fantastik bir elektrikli otomobil” geliştirdiğini, ancak “ticari olarak uygun” olmadığı için yola çıkmayacağını söyledi.

                                                Dyson elektrikli otomobil patenti – 2019

Bölümde 500 İngiliz işçi çalışıyordu.
Dyson, 2016 yılında başlattığı bir proje olan “radikal ve farklı” bir elektrikli araç geliştirmeye 2 milyar sterlinden fazla yatırım yapmayı planlamıştı. Otomobilin kitle pazarına yönelik olmayacağını belirten James Dyson, tüm çalışanlarına gönderdiği bir e-posta ile, şirketin başarısız bir şekilde proje için bir alıcı bulmaya çalıştığını ama sonucun olumsuz geliştiğini belirtti.

Dyson Ekim 2018’de aracı Singapur’daki yeni bir tesiste inşa etme planladıklarını açıklamıştı. İlk modelin 2020 yılı itibariyle görücüye çıkarak, üretim hattının 2021 yılında devreye girmesi bekleniyordu. Şirket ayrıca İngiltere’de araştırma ve geliştirme ve test izleme tesislerine 200 milyon £ yatırım yapmayı planlamıştı. Bu paranın çoğu harcandı ve Dyson, tesisi başka projeler için kullanacağını söyledi.

Yön değiştiren ilk proje bu değil ve sonuncusu da olmayacak.


Sir James, Dyson’ın otomobillerde kullanılan akü teknolojisi üzerinde çalışmaya devam edeceğini söyledi. “Bizim bataryamız Dyson’u derinlemesine kullanacak ve bizi heyecan verici yeni yönlere götürecek.” “Özet olarak, yatırım iştahımız azaldı ama hem İngiltere hem de Singapur’daki çalışmalarımızı derinleştirmeye devam edeceğiz” dedi. Dyson, elektrikli otomobil projesi için tasarlanan fonların geri kalanının, batarya teknolojisi de dahil olmak üzere başka ürünler geliştirmek için harcanacağını söyledi..

http://tehad.org/  18.05.2020

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here