ALTAY Ana Muharebe Tankı (AMT)

0

ALTAY projesi kapsamında; üstün teknoloji ürünü silah sistemleriyle donatılmış, yüksek hareket ve beka kabiliyeti olan, uzun menzilli ve etkili ateş-darbe gücüne sahip, elektronik harekât kabiliyeti yüksek bir tankın yurt içinde tasarlanması, geliştirilmesi, prototip üretimi, atış kontrol ve komuta kontrol haberleşme bilgi sistemlerinin milli olarak geliştirilmesi, zırh sistemlerinin teknoloji transferi ile yurt içinde geliştirilmesi hedeflenmiştir. 2008 yılında sözleşmesi imzalanan projenin ilk adımında 2 adet prototip üretilmiş olup testleri başarı ile tamamlanmıştır. 9 Kasım 2018 tarihinde SSB ile BMC arasında imzalanan anlaşmaya binaen, önümüzdeki dönemde 250 adet ALTAY Tankının seri üretimi BMC tarafından gerçekleştirilecektir.

ALTAY; T1, T2 ve T3 olmak üzere üç ayrı konfigürasyonda üretilecek. T1 aşamasında üretilecek olan tanklar, ASELSAN AKKOR Aktif Koruma Sistemine ve Roketsan üretimi ERA zırha sahip olacak. T2 aşamasında üretilecek tanklar, T1 aşamasındaki tanklara göre çok daha üstün yetenekte olacak. ALTAY-T2; Geliştirilmiş Zırh Sistemi, Tecrit Edilmiş Gövde Mühimmat Konfigürasyonu, Lazer Güdümlü Tank Topu Atış Yeteneği, Mürettebat Eğitim Modu ve Mobil Gizleme Ağı – İz Yönetimi yeteneklerine sahip olacak. ALTAY’ın T3 modeli ise İnsansız Kule Sistemine sahip olacak. Üretilecek olan 250 adet tankın 40 adeti T1, 210 adeti ise T2 konfigürasyonunda olacak. T3 konfigürasyonunda üretilecek tank sayısıyla ilgili bir açıklama yapılmadı.

Proje kapsamında; ilk seri üretim tankı 24’üncü ayda teslim edilecek, ALTAY-T1 teslimatları 39’uncu ayda bitirilecek. Bununla birlikte, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in direktifleri doğrultusunda sözleşme kapsamında olmayan bir adet ALTAY-T1 konfigürasyonundaki tanıtım tankının, 18’inci ayda tamamlanması hedefleniyor. İlk ALTAY-T2 tankı ise 49’uncu ayda teslim edilecek ve 87’nci ayda 250 adet tankın teslimatları tamamlanacak.

Hareket Kabiliyeti

ALTAY, her türlü zorlu arazi şartlarında istenilen performansı sergileyebilmesi için, yeni teknoloji ürünü 1500 BG V12 tip motora ve 5 ileri 3 geri vites powershift özellikli transmisyonas sahiptir. ALTAY bu güç grubu sayesinde, her türlü iklim ve arazi koşullarında üstün hareket kabiliyeti  performansını koruyabilmektedir.

ALTAY’ın üzerinde ana silah olarak, STANAG 4385’e uyumlu her türlü mühimmatı atabilen 120 mm’lik 55 kalibre top bulunmaktadır. ALTAY’ın yeni nesil atış kontrol sistemi, hareket halindeki hedefleri de çok yüksek isabet oranıyla vurabilmesine imkân sağlamaktadır.

Ayrıca ALTAY tankı, meskûn mahal ve ateş destekihtiyaçlarına yönelik olarak uzaktan komutalı silah Sistemi (12.7 / 7.62 mm Makinalı Tüfek ve 40 mm Bombaatar) ve 7.62 mm kule makinalı tüfeğine de sahiptir.

ALTAY tankında, her türlü KE ve CE tehdide karşı tankı korumak üzere tasarlanan modüler kompozit/reaktif zırhlar ve mürettebatın Kimyasal, Biyolojik, Radyoaktif ve Nükleer (KBRN) tehditlerin bulunduğu ortamlarda görev yapmasına olanak sağlayan sistemler mevcuttur.

Yaşam Destek Sistemi, İlave Mayın Koruma Kiti, Yardımcı Güç Grubu, Lazer Uyarı Sistemi, 360 derece Durumsal Farkındalık Sistemi, AKKOR Aktif Koruma Sistemi ALTAY’ın bekasına katkı sağlayan önemli unsurlardan bazılarıdır.

Komuta Kontrol Sistemleri

ALTAY’ın yüksek teknoloji ürünü yeni nesil komuta kontrol sistemi, muharebe sahasındaki taktik-lojistik durum bilgisinin, emir, mesaj ve alarmların; tüm muharebe unsurlarının kullanımına uygun olarak üretilmesi, işlenmesi ve dağıtılması fonksiyonlarını en etkin şekilde yerine getirmektedir.

TEKNİK ÖZELLİKLER

●Dört Kişilik Mürettebat
●Elle Doldurma
●120 mm 55 Kalibre Yivsiz Setsiz Ana Silah
●Lazer Güdümlü Füze Atma Kabiliyeti
●Yeni Nesil Atış Kontrol Sistemi
●Elektrikli Top Kule Takat Sistemi
●Uzaktan Komutalı Silah Sistemi (12,7mm /7,62mm MT / 40mm BA)
●Kule Makinalı Tüfeği (7.62mm)
●Nişancı Yardımcı Görüş Sistemi
●Yeni Nesil 1500 BG Güç Grubu
●Yardımcı Güç Grubu
●Modüler Kompozit /Reaktif Zırh
●Lazer Uyarı Sistemi
●Muharebe Sahası Tanıma Tanıtma Sistemi
●Nükleer ve Kimyasal Tehdit Algılama Sistemi
●Yaşam Destek Sistemi
●Yangın Söndürme ve İnfilak Bastırma Sistemi
●360˚ Durumsal Farkındalık Sistemi
●Komuta Kontrol Muhabere Bilgi Sistemi
●Şoför Bütünleşik Gösterge Paneli
●Şoför Ön ve Arka Gündüz /Termal Kameralar
●4 m Derin Sulardan Geçiş Kabiliyeti

Kaynak: SavunmaSanayist

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here