ABD ordusu “Skyborg”insansız hava aracının ilk prototipleri teslim alacak

0

Birleşik Devletler ordu yetkilisine göre ABD Hava Kuvvetleri, Skyborg drone prototiplerini satın alım işlemlerini kısa sürede başlatacak.

Albay Dale White, Air Force dergisine verdiği demeçte, “Ordu bu ay insansız hava aracı alımına başlayacak ve yaz sonuna kadar da kazanan tasarımlarla sözleşme imzalanması planlanıyor.” açıklamasında bulundu. Alınan insansız hava araçları daha sonra kabiliyetlerini sergilemek için testlere tabi tutulacak. White, ordunun kaç adet alım yapmayı planladığını söylemedi.

Yetkililer Skyborg’u, savaşta kendi yapay zekası ve saldırı uçakları yardımıyla yönlendirilebilecek insansız bir uçak olarak görüyorlar. Skyborg, insanlı hava aracını tehlikeye atmadan keşif için önden gidebilir ve hava saldırıları gerçekleştirebilir. Farklı iletişim sistemlerine sahip uçakların birbirleriyle iletişimine olanak sağlayan donanım taşıyabilir.

Ordu, Mart 2019’da “Skyborg ayrıca diğer uçaklardan, arazilerden, engellerden ve tehlikeli hava koşullarından kaçınmalı ve kendi başına kalkış ve iniş yapabilmelidir.” dedi.

ABD Hava Kuvvetleri, filo sayısını 386’ya arttırma hedefini gerçekleştiremese bile, Skyborg insanlı-insansız ekipleri ile ordunun diğer gelişmiş askeri kuvvetlere karşı bir üstünlük sağlayacağını umuyor. Hava kuvvetleri komutanı olması muhtemel olan Gen. C.Q. Brown Jr. yakın zamanda senatörlere Valkyrie’nin pilotlara daha fazla durumsal farkındalık ve saldırı yeteneği sunacağını söyledi.

ABD Ordusu Skyborg’un 2023’e Kadar Hazır Olmasını İstiyor

Hava Kuvvetleri, Skyborg’da Kratos Defense’in XQ-58A Valkyrie’sinin en iddialı proje olduğunu söyledi. Valkyrie, Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı ve Kratos arasında, daha gelişmiş uçaklara yardımcı olabilecek ve kaybedilirse kolayca yeri doldurulabilecek nispeten daha ucuz insansız uçaklar geliştirmek için ortak bir girişimdir. XQ-58A, dördüncü uçuş testini Ocak ayında tamamladı ve bu yılın son zamanlarında Hava Kuvvetleri’nin bir sonraki Gelişmiş Savaş Yönetim Sistemi testinde uçacak.

Boeing ve Lockheed Martin’in de rekabete dahil olması bekleniyor. Boeing, Air Force Magazine’e 12 Mayıs’ta, şirketin Kraliyet Avustralya Hava Kuvvetleri için tasarladığı “Loyal Wingman” savaş uçağının bir varyantını sunmayı planladığını söyledi.

Bir Boeing sözcüsü, “Başlangıçtan beri Skyborg programını izliyoruz ve müşterinin ihtiyaçlarını desteklemeye hevesliyiz.” dedi. “Airpower Teaming System, dünya çapında ihtiyaç duyan müşterilerin operasyonel gereksinimleri için tasarlanmıştır. Bu kabiliyete Savunma Bakanlığı genelinde ilgi göstermeye devam ediyoruz ve uçağın ABD ihtiyaçları için görevlendirilmesine yönelik fırsatlar konusunda Amerikan sanayisi ile çalışıyoruz.”

Lockheed Martin sözcüsü ise şirketin çığır açan yaklaşımlar olarak bilinen “Skunk Works”  ile teklifte bulunmayı düşündüğünü belirtti.

General Atomics programın gereksinimlerini  desteklemeyi planladığını söyledi. Northrop Grumman ise bir fikir sunmadı.

Skyborg, araştırma aşamasından operasyonel kullanıma geçiş süresini hızlandırmaya çalışan üç öncü girişimden biridir. Hava Kuvvetleri, 2021 mali yılında üç öncü program için toplam 157.6 milyon dolar bütçe istiyor.

Ordu, Skyborg’un 2023’ün sonuna kadar operasyonlara hazır hale gelmesini talep etmekte.

Kaynak: DefenceTurk

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here