Pakistan’ın “MİLGEM Korvet Projesi 1’inci Gemi Omurganın Kızağa Konulması Töreni” gerçekleştirildi

0

PN MİLGEM gemi inşa faaliyetlerinin 2. önemli adımı olan “1. Gemi Omurganın Kızağa Konulması Töreni”, 3 Haziran Çarşamba günü İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda gerçekleştirildi.

ASFAT Genel Müdürü Esad Akgün, TGM Genel Müdürü Emre Dinçer, İstanbul Tersane Komutanı Tuğamiral Recep Erdinç Yetkin ve Pakistan CNO Türkiye’den Amiral Syed Rizwan Khalid’in katılımlarıyla gerçekleşen törende gemi inşa geleneklerine göre blok altına anı parası yerleştirildi.

İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda 29 Eylül 2019 tarihinde gerçekleşen TCG Kınalıada’nın Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim töreninde; Pakistan Deniz Kuvvetleri için Türkiye’de üretilecek  iki korvetten ilkinin “Pakistan MİLGEM Korvet Projesi 1’inci Gemi Sac Kesme Töreni” gerçekleştirilmişti.

Pakistan’la Türkiye arasında 4 Milgem Korvetinin satışına ilişkin 

Eylül 2018’de imzalanan anlaşma kapsamında Pakistan, dört adet gemi tedarik edecek. Gemilerden ikisi İstanbul Tersane Komutanlığı’nda, ikisi de Pakistan, Karaçi’de inşa edilecek. İlk etapta İstanbul ve Karaçi’de inşa edilecek birer korvet 2023’te Pakistan Deniz Kuvvetleri envanterine katılacak. Diğer 2 gemi ise 2024’te envantere girecek. Üretim süreci ilk gemide 54 ay, ikinci gemide 60 ay, üçüncü gemide 66 ay, son gemide ise 72 ay sürecek.

Askeri Fabrika ve Tersane İşletme A.Ş. (ASFAT) ve Meteksan Savunma arasında, Pakistan MİLGEM Projesi kapsamında Karinaya Monteli Sonar Sistemi Sözleşmesi 31 Temmuz’da imzalandı.

MİLGEM projesi kapsamında milli olarak geliştirilen ve inşa edilen ADA sınıfı korvetlerimizin sonarı olarak dünya denizlerinde başarıyla görev yapan YAKAMOS Karinaya Monteli Sonar Sistemi, Pakistan MİLGEM Projesi kapsamında inşa edilecek 4 adet korvetin de sonar sistemi olarak seçildi.

YAKAMOS Karinaya Monteli Sonar Sistemi, özellikle korvet ve fırkateyn gibi su üstü gemi platformlarının denizaltı, torpido ve diğer su altı hedef/tehditlerini tespit ve takip etmesi için kullanılmakta; Denizaltı Savunma Harbi (DSH) Korveti olan MİLGEM gemisinin de en önemli sensörlerinden biri olarak yer almaktadır. Bu sözleşme ile Türkiye, DSH sonarı ihraç edebilen sayılı ülkeler arasında yerini almıştır.

ASFAT ile Meteksan Savunma arasında imzalanan Pakistan MİLGEM Projesi Karinaya Monteli Sonar Sistemi Sözleşmesi ile tedarik edilecek YAKAMOS Karinaya Monteli Sonar Sistemi’nin, içerisindeki en alt seviyedeki seramik malzemelere kadar tüm kritik teknoloji içeren parçaları milli olarak tasarlanmış ve yerli olarak üretilmektedir. YAKAMOS Karinaya Monteli Sonar Sistemi, böylece Deniz Kuvvetleri envanteri dışında ilk kez dost ülke Pakistan Bahriyesi’nin de envanterinde yer alacaktır.

Kaynak: DefenceTurk

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here