Tamamen elektrikli ilk uçak sertifika aldı

0

Slovenya merkezli Pipistrel Aircraft’ın ürettiği “Velis Electro” Avrupa Sivil Havacılık Emniyet Ajansı’ndan (EASA) sertifika alan dünyada tamamen elektrikli ilk uçak oldu. Uçaktan bu yıl 31 adet teslim edilmesi planlanıyor.

Havacılıkta maliyet şartları elektrikli uçaklara olan ilginin artmasına yol açıyor. Slovenya merkezli uçak imalatçısı Pipistrel, 2007 yılından bu yana elektrikli uçaklar üzerinde çalışıyor.

Uçak üreticisinin Velis Electro isimli uçağı, EASA’dan sertifika alarak alanında ilk oldu. EASA İcra Direktörü Patrick Ky, “Bu heyecan verici bir atılım. Bu, EASA’nın onayladığı ilk elektrikli uçak, ancak havacılık endüstrisi gürültüyü ve emisyonları azaltmak ve iyileştirmek için yeni teknolojiler peşinde koştuğundan kesinlikle son olmayacak” dedi.

Uçağın motorunun 18 Mayıs 2020’de onaylandığını bildiren EASA Genel Havacılık Dairesi Başkanı Dominique Roland ise, “Şimdi de o motor ile uçan bir uçağın ilk tip sertifikasıvı verdik. Bu, elektrik motorlarının ve uçakların gelecekteki sertifikasyonu için birçok öğrenim sağlayan, çevre koruma hedefleri doğrultusunda gelecek yıllarda bir büyüme alanı olan gerçekten çığır açan bir projeydi” ifadelerini kullandı.

Pipistrel Aircraft’ın kurucusu ve CEO’su Ivo Boscarol, “Velis Electro’nun tip sertifikası, emisyonsuz havacılığı mümkün kılmak için gerekli olan elektrikli uçakların ticari kullanımına yönelik ilk adımdır. Diğer uçaklardan oldukça sessiz ve atmosfere herhangi bir salınmıyor” diye konuştu.

Sertifikanın, çevresel olarak sürdürülebilir havacılık arayışında önemli bir kilometre taşı. Sertifikasyon süreci 3 yıldan kısa bir sürede tamamlanan 2 kişilik uçak pilot eğitimi için geliştirildi. Velis Electro, 76 beygir gücündeki elektrik motoru ile saatte 170 kilometre hıza ulaşabiliyor.

2020’de 31 adet teslimat yapılacak

Pipistrel’in tip sertifikalı elektrik motorunu kullanan Velis Electro, geleneksel olarak güçlendirilmiş kardeşlerinin aynı görünümünü ve hissini koruyan bir kokpite sahip. Uçakta hareket eden parça sayısının azalması ve dahili sürekli izleme sistemi sayesinde bakım maliyetleri önemli ölçüde düşmüş durumda.

Pipistrel, ilk 31 adet Velis Electro’yu bu yıl çerisinde 7 farklı ülkedeki müşterilere teslim edecek.

Slovenya merkezli şirket Velis Electro’nun yanı sıra Alpha Electro ve Taurus Electro adlı iki elektrik uçağı projesi üzerinde de çalışıyor.

Pipistrel Velis Electro Teknik özellikleri:

§  Kapasite: 1 pilot + 1 yolcu

§  Kanat Açıklığı: 10,71 m

§  Uzunluk: 6,47 m

§  Yükseklik: 1,90 m

§  En/Boy Oranı: 12,04

§  Boş Ağırlık (Bataryalı): 428 kg

§  Maksimum Kalkış Ağırlığı: 600 kg

§  Yük Kapasitesi: 172 kg

§  Motor: Pipistrel E-811 EASA Type-Certified, 76 beygir, 57.6 kW MTOP

§  Seyir Hızı: 170 km/s

§  Seyir İrtifası: 12.000 fit (3.660 m)

§  Kalkış Pisti (Çim/Asfalt): 246/241 m

https://haber.aero/  11.06.2020

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here