Tesla’dan inovatif pil paketi

0

Tesla Çin’de üretimine başladığı Model 3 için, Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı’ndan batarya farklılığı resmi onayını aldı. Buna göre Çin’de üretilecek Model 3’lerde kobalt içermeyen LFD (lityum demir fosfat) batarya paketini kullanabilecek. Böylece Tesla’nın Model 3 üretimi, ABD ve Çin menşeli olarak 2’ye ayrılmış olacak. Bu durumda Model 3 üretiminin 2nci el satışlarında da farklı yaklaşımlar oluşacaktır.

Günümüz elektrikli ve hibrid otomobillerde kullanılan lityum tabanlı batarya paketlerinde kobalt dahil, nikel, alüminyum,magnezyum,demir gibi pek çok farklı hammadde kullanılıyor. Kobalt’ın sorunlu hikayesi yüzünden Tesla bu maddenin kullanımını azaltma yönünde girişimlerde bulunuyordu. Bu yüzden Çin’li batarya devi CATL markası ile 2 yıllık bir sözleşme imzalanmıştı. Henüz CATL’nin kobalt bulunmayan batarya üretimine başlayıp başlamadığı belirsizliğini korurken, bugün ki Reuters haberini retweet eden Elon Musk, konunun gerçeklik payının olduğuna dair de ipuçlarını vermiş oldu.

Tesla yayınladığı sürdürülebilirlik etki raporlarında özellikle kobalt için azaltım politikası uyguluyordu. Satın almaları ve tedarik süreci, kobalt özelinde daha sınırlayıcı ve kısıtlayıcı tedbirlere sahip. Aslında Tesla’nın nihai amacı kobalt maden kullanımını batarya üretiminde tamamen ortadan kaldırabilmek. Fakat kobaltın elektrikli otomobil bataryasında özel ve kritik rolü de mevcuttur. Araç performansını yüksek hızlarda etkileyen ve güç döngüsünü dengeleyen faktörel etkiye sahiptir. Bataryada kullanılan kobalt azaltımı karşılığında nikelin artırımını gerektirir. Fakat nikel kullanımı da batarya paketinin aşırı ısınmasına sebebiyet verebilir. Bu yüzden dengeli bir şekilde ar-ge çalışmaları başta olmak üzere, ham maddelerin doğru oranda kullanımı önemlidir.

Ülkemiz, nikel hammaddesi bakımından zengin kaynaklara sahiptir. Elektrikli otomobil satış rakamları bu hızda devam ettiğinde, yoldaki araçların nikel talebi 1 milyon tona kadar çıkabilir. Ülkemizde nikel maden rezervleri ise 40 milyon ton civarındadır.

http://tehad.org/  12.06.2020

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here