Türkiye’deki jeotermal kaynaklı elektrik üretim tesislerinden yılda yaklaşık 17 bin ton lityum üretebilecek

0
Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, Türkiye’deki jeotermal kaynaklı elektrik üretim tesislerinden yılda yaklaşık 17 bin ton lityum elde edilebileceğini belirterek “Bu hesaplamayla 35 bin tonluk dünya lityum üretiminin yarısından fazlası, Türkiye’deki jeotermal akışkandan elde edilebilir.” dedi. Bu kapsamda yıl sonunda ilk üretime başlanacak
Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, jeotermal enerji santrallerinde üretilip ekonomiye kazandırılacak lityumun, Türkiye’nin elektrikli yerli otomobil hamlesine ve yerli depolama teknolojilerine katkı sağlayacağını söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in müjdesini verdiği bor atığı sıvılardan lityum elde edilmesi için kurulacak prototip tesisin çok önemli olduğunu vurgulayan Şentürk, bu kapsamda yıl sonunda ilk üretime başlanacağını anımsattı.

“Lityum, değeri yüksek ve rezervleri azalmakta olan önemli elementler arasında yer alıyor. Türkiye, dünya lityum rezervinde 25’inci sırada yer alıyor, biz bu rezervin değerlendirilmesi için her türlü desteği vermeye hazırız. Türkiye’de bulunan jeotermal kaynaklı elektrik üretim tesislerinden günlük 46 kilogram lityum kazanılabilir. Yılda yaklaşık 17 bin ton lityum, sadece jeotermal elektrik santrallerinden elde edilebilir. Bu hesaplamayla 35 bin tonluk dünya lityum üretiminin yarısından fazlası, Türkiye’deki jeotermal akışkandan elde edilebilir.”

Şentürk, jeotermal kaynakları incelendiğinde, Biga Yarımadası’nın lityum, bor ve arsenik grubu elementlerden zengin olduğunun tespit edildiğini kaydetti.

Kıymetli maden ve minerallerin, Türkiye’nin enerji ithalatının azaltılmasında büyük rol oynayacağına işaret eden Şentürk, “Biz jeotermal elektrik santral yatırımcıları olarak jeotermal kaynaklardan elde edilebilecek tüm kıymetli maden ve mineraller için elimizden geleni yapmaya hazırız.” ifadesini kullandı.

SABAH 27.07.2020

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here